Kennisgeving projectplannen Waterwet actualisatie Stroomlijn, Rijkswaterstaat

Projectplannen Waterwet actualisatie Stroomlijn, deelgebieden 1 t/m 5

Van donderdag 16 december 2021 tot en met woensdag 26 januari 2022 liggen voor het Programma Stroomlijn de volgende besluiten ter inzage:

  • Projectplan Waterwet actualisatie Stroomlijn Oost-Nederland, projectplan op grond van de Waterwet.

  • Projectplan Waterwet actualisatie Stroomlijn Zuid-Nederland, projectplan op grond van de Waterwet.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent dat de uitgebreide voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing is.

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft vanaf 2015 het Programma Stroomlijn uitgevoerd waarbij bepaalde begroeiing in de uiterwaarden van de grote rivieren is verwijderd.

Deze verwijdering is belangrijk omdat begroeiing en ophopend vuil de doorstroming bij hoog water kan belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen.

Na een zorgvuldige afweging van belangen heeft Rijkswaterstaat in 2015 en 2016 in een aantal projectplannen vastgelegd dat er op verschillende plekken bomen en struiken uit de zogenoemde stroombaan verwijderd zouden worden. In de stroombaan is de stroomsnelheid het hoogst.

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

Het zijn twee projectplannen op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat voor de actualisatie van het projectplan Stroomlijn:

  • een projectplan op grond van de Waterwet voor de actualisatie van Stroomlijn voor Oost-Nederland;

  • een projectplan op grond van de Waterwet voor de actualisatie van Stroomlijn voor Zuid-Nederland.

De ontwerpen van de voorgenoemde besluiten hebben van donderdag 9 september tot en met woensdag 20 oktober 2021 ter inzage gelegen. Gedurende deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen naar voren te brengen. Er zijn in deze periode géén zienswijzen naar voren gebracht.

Toelichting besluiten

De werkzaamheden voor het programma zijn inmiddels afgerond. Op een aantal plekken is de begroeiing echter niet of anders verwijderd dan in de projectplannen was aangegeven. Veelal vanwege het behoud van natuurwaarden die in de uitvoering nodig bleek. Deze nieuwe situatie moet nu in een projectplan worden vastgelegd.

In de actualisatie van het projectplan van Rijkswaterstaat Oost-Nederland wordt vastgesteld hoe de uiteindelijk opgeleverde situatie in de uiterwaarden langs de Boven-Rijn, Waal, IJssel en het Pannerdensch kanaal afwijkt ten opzichte van wat is vastgesteld in de projectplannen Stroomlijn. Een zelfde actualisatie wordt vastgesteld voor Zuid-Nederland. Daar betreft het de uiterwaarden langs de bedijkte en onbedijkte Maas, Bergsche Maas, Boven Merwede, Waal en Merwede. De vaststelling geeft duidelijkheid met welke begroeiing in de toekomst rekening moet worden gehouden.

Op basis van beide projectplannen worden geen werkzaamheden uitgevoerd, maar wordt de opgeleverde situatie vastgelegd.

Waar en wanneer kunt u de besluiten inzien?

Van donderdag 16 december 2021 tot en met woensdag 26 januari 2022 liggen de besluiten ter inzage op de volgende locaties:

  • Kantoor Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem

  • Kantoor Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Avenue Ceramique 125, 6221 KV Maastricht.

Digitale inzage

De besluiten met bijbehorende stukken, inclusief de oorspronkelijke projectplannen, kunt u ook digitaal inzien via de website www.coördinatiestroomlijn.nl, onder het kopje Programma, Actualisatie projectplannen.

Hoe kunt u beroep instellen?

Binnen zes weken na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd, te weten van donderdag 16 december 2021 tot en met woensdag 26 januari 2022, kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen. De volgende (rechts)personen kunnen beroep instellen tegen de besluiten:

  • Belanghebbenden;

  • Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze kenbaar hebben gemaakt of redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

U kunt uw beroep per post of digitaal instellen.

  • Per Post: ter attentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

  • Digitaal: via het Digitaal Loket van de Raad van State: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Het ondertekende beroepschrift dient tenminste te bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht (zo mogelijk kopie van het besluit bijvoegen);

  • een opgave van de redenen waarom de indiener zich niet met het besluit kan verenigen.

Crisis- en herstelwet

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing op het besluit. Voor het instellen van beroep betekent dit:

  • dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • dat het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • dat beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding en verzoek om voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening. Toewijzing van de voorlopige voorziening kan inhouden dat één of meer besluiten niet in werking treden.

Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Griffierecht

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Vragen?

Voor vragen en nadere informatie over Stroomlijn en de procedure kunt u terecht bij de heer L. Haverkort, per mail via larsolof.haverkort@rws.nl of telefoonnummer 06 - 4069 8625.

Naar boven