Kennisgeving Windplan Groen fase 4 (Flevoland), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 10 december 2021 tot en met donderdag 20 januari 2022 liggen de ontwerpbesluiten fase 4 ter inzage voor Windplan Groen. Iedereen kan op de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Overzichtskaart Windplan Groen

Overzichtskaart Windplan Groen

Wat gaat er gebeuren?

Windkoepel Groen werkt aan de ontwikkeling van een windpark in het oostelijk deel van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 98 huidige windmolens in het projectgebied vervangen door 86 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken gezamenlijk 400 megawatt stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 250.000 huishoudens. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij mee kunnen profiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het plangebied van Windplan Groen maakt daar onderdeel van uit.

Welke procedure wordt gevolgd?

In 2019 is de eerste fase voor de besluitvorming over Windplan Groen doorlopen. In oktober 2019 zijn de definitieve besluiten genomen over het inpassingsplan, omgevingsvergunningen, natuurvergunning (onderdeel gebiedsbescherming) en de watervergunning. Deze besluiten hebben van vrijdag 1 november 2019 tot en met vrijdag 13 december 2019 ter inzage gelegen. Tegen deze besluiten zijn 14 beroepen ingesteld bij de Raad van State. Alle beroepen zijn ongegrond verklaard. Inmiddels hebben fase 2 en 3 ter inzage gelegen met diverse uitvoeringsbesluiten. Op deze gecoordineerde fasen zijn geen beroepen ingediend. De besluiten uit fase 1 t/m 3 zijn onherroepelijk.

Vanaf 10 december 2021 liggen de ontwerpbesluiten voor fase 4 van de besluitvorming over Windplan Groen ter inzage. Dit betreft de ontwerpbesluiten voor het wijzigen van een aantal omgevingsvergunningen uit fase 3 voor de parkinfrastructuur (deels ter tegemoetkoming aan bezwaren vanuit de omgeving) en het plaatsen van een logo (reclame uiting) op de gondel van de windturbines.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerp besluiten en de onderliggende stukken van 10 december 2021 tot en met 20 januari 2022 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden in zien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Voor het inzien van de papieren stukken kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 070 379 89 79 of het sturen van een emailbericht naar bureauenergieprojecten@minezk.nl (dan bellen we u terug).

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 10 december 2021 tot en met 20 januari 2022. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Windplan Groen’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten Inspraakpunt Windplan Groen fase 4

    Postbus 111, 9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Groen en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven