Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit op het winningsplan Rotterdam voor oliewinning bij Rotterdam, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een ontwerp-instemmingsbesluit op het winningsplan Rotterdam opgesteld voor de winning van aardolie.

Van 9 december 2021 tot en met 19 januari 2022 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit door middel van een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

De aardoliewinning bij Rotterdam

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) wint sinds 1984 aardolie uit het Rotterdam-olieveld (in rood aangegeven op de afbeelding). Het winningsplan Rotterdam beschrijft de winning van aardolie door NAM. Het winningsplan Rotterdam geeft onder meer een beschrijving van de productieprognose, de manier waarop de olie wordt gewonnen, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

NAM heeft op 1 juli 2020 een verzoek tot instemming met een gewijzigd winningsplan Rotterdam ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Geografisch gezien ligt het olieveld in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Barendrecht en Rotterdam en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland en het Waterschap Hollandse Delta, waarbij de oliewinning plaatsvindt vanaf de mijnbouwlocaties ‘Rotterdam Meetstation-1’ aan de Korperweg en ‘Rotterdam-5/6’ aan de Nijmegenstraat in Rotterdam (in grijs aangegeven op de afbeelding).

Winningsplan Rotterdam

Het winningsplan Rotterdam beschrijft de winning van aardolie door NAM. Het ingediende verzoek tot instemming betreft een actualisatie van het winningsplan voor de bestaande oliewinning. Deze actualisatie van het winningsplan is nodig vanwege aangepaste productieprognose van het Rotterdam-olieveld. Het grotere productievolume is mogelijk door verbeterde productie uit bestaande putten, een betere verspreiding van het injectiewater over het veld om de olieproductie te ondersteunen, en door het eventueel boren van een aantal nieuwe putten. Voor het De Lier Sandstone voorkomen zal bij een eventuele nieuwe productieput gebruik worden gemaakt van hydraulische stimulatie.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 9 december 2021 tot en met 19 januari 2022 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/rotterdam en www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Indien u het dossier fysiek wilt inzien, kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Een zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u gedurende de terinzagelegging, tot en met 19 januari 2022, een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerp-instemmingsbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Geef in uw zienswijze duidelijk op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en onderbouw uw zienswijze met argumenten. U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Rotterdam

Postbus 111

9200 AC Drachten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Digitale informatiebijeenkomst

Om iedereen goed te kunnen informeren over het ontwerp-instemmingsbesluit organiseert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. U bent van harte welkom om u te informeren over het ontwerp-instemmingsbesluit en het winningsplan. Het aanmeldformulier voor de digitale informatiebijeenkomst en verdere informatie kunt u vinden op de website: www.mijnbouwvergunningen.nl/rotterdam. Wij stellen het op prijs als u uw vragen van te voren doorgeeft bij aanmelding.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle op tijd ingediende zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Het Nota van Antwoord zal onderdeel vormen van het definitieve besluit. De publicatie van het definitieve besluit wordt vooraf aangekondigd met een kennisgeving in de Staatscourant en huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Het definitieve besluit is vatbaar voor beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Meer informatie daarover zal te zijner tijd in de kennisgeving staan.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl/rotterdam en op www.nlog.nl voor meer informatie over oliewinning in Nederland en over het oliewinning bij Rotterdam.

Voor nadere informatie over het winningsplan Rotterdam, het ontwerp-instemmingsbesluit, de procedure of het mondeling inspreken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl)

Naar boven