Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 29 november 2021, 2021-0000191578, tot wijziging van de Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen in verband met het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2a, eerste en derde lid van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘artikel 1k van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen’ vervangen door ‘artikel 5.2 van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022’.

2. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘artikel 1m van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen’ vervangen door ‘artikel 2.5 van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022’.

3. In het eerste lid, onderdeel c, wordt ‘artikel 1n van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen’ vervangen door ‘artikel 2.6 van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022’.

4. In het derde lid wordt ‘artikel 1e van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen’ vervangen door ‘artikel 4.6 van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022’.

B

In artikel 3a wordt ‘artikel 1e van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen’ vervangen door ‘artikel 4.6 van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 november 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Op 27 oktober 2021 is het wetsvoorstel Wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen in verband met het toekomstbestendig maken van de wetgeving op het terrein van arbeidsmigratie (Wijziging Wav) gepubliceerd (Staatsblad 2021, 505). In combinatie met de Wijziging Wav is ook het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen herzien (Herziening BuWav) en is er een nieuwe Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (RuWav 2022) tot stand gekomen. Hiermee wordt gestreefd naar een technische vereenvoudiging van de regelgeving, zodat overzichtelijker is welk regime van de Wav op welke situatie van toepassing is. Het gaat om een meer omvattende regeling, die toekomstbestendig beleid weerspiegelt. Daarmee wordt duidelijkheid en zekerheid voor gebruikers geschapen. Om de leesbaarheid van het BuWav te vergemakkelijken zijn de hoofdstukken uit het BuWav verdeeld in een bepaalde categorieën werknemers. Hierdoor zijn de artikelen uit de BuWav gewijzigd. Nu in onderhavige Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen in artikel 3 en 3a verwijzingen te vinden zijn naar bepaalde artikelen in de BuWav, wordt met deze wijziging voorzien dat wordt aangesloten bij de nieuwe nummering in het BuWav 2022.

Administratieve lasten

De administratieve lasten (het voldoen aan informatieverplichtingen voortvloeiend uit wet- en regelgeving van de overheid) en de inhoudelijke nalevingskosten (de kosten voor het kunnen voldoen aan de inhoudelijke verplichtingen zoals vastgelegd in wet- en regelgeving) vormen gezamenlijk de kosten die samenhangen met regeldruk. Het kabinet streeft ernaar de regeldruk voor burgers, bedrijven en professionals terug te dringen. Bij de voorbereiding van dit voorstel is nagegaan of sprake is van regeldrukeffecten.

Naar aanleiding van de wijziging van het BuWav waar de artikelen zijn vernummerd, wordt met deze wijziging van de Regeling melding Wet arbeid vreemdelingen aangesloten bij de nieuwe nummering in de BuWav 2022.

Naast het vernummering naar aanleiding van de Herziening BuWav zijn er geen inhoudelijke wijzigingen.

Dit voorstel heeft dan ook geen effecten op de totale regeldruk.

Het voorstel is voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat de gevolgen voor de regeldruk al in de memorie van toelichting op het wetsvoorstel Wijziging Wav in beeld zijn gebracht en er met de regeling geen niet voorziene additionele gevolgen voor de regeldruk optreden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

Naar boven