Kennisgeving instemming winningsplan LDS en aankondiging informatieavond, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ontwerpbesluiten opgesteld voor de instemming met het winningsplan LDS en een omgevingsvergunning voor het in productie nemen van twee nieuwe putten op de mijnbouwlocatie Wapse. Van 1 december 2021 tot en met 12 januari 2022 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage. Iedereen kan hierop reageren met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat zijn de plannen in LDS?

Vermilion Energy B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan LDS ingediend en ook een verandering van de omgevingsvergunning Wapse aangevraagd bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze twee verzoeken zijn door het ministerie gecoördineerd in behandeling genomen en worden daarom tegelijk gepubliceerd. Het gasveld LDS is in het lichtgroen aangegeven op bijgevoegde kaart. De bestaande mijnbouwlocatie, waarop de omgevingsvergunning van toepassing is, is aangegeven met het zwarte vierkant (locatie Wapse).

Het winningsplan beschrijft de winning uit de gasvelden LDS. Vermilion geeft in het winningsplan aan dat de verwachte einddatum van de productie 31 december 2041 is. Het gasveld ligt in de provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld en in het verzorgingsgebied van het waterschap Drents-Overijsselse Delta.

De verandering van de omgevingsvergunning voor de bestaande mijnbouwlocatie Wapse betreft het in productie nemen van twee nieuwe putten op deze mijnbouwlocatie. Het eerder genomen m.e.r.-beoordelingsbesluit en aanvullende documenten die noodzakelijk zijn voor het te nemen besluit liggen ook ter inzage.

Waar kunt u de documenten inzien?

U kunt van 1 december 2021 tot en met 12 januari 2022 de ontwerpbesluiten en de bijbehorende documenten inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/LDS en tijdens reguliere openingstijden op afspraak op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Westerveld, Raadhuislaan 1, 7981 EL Diever

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag

Informatieavond

Op dinsdag 14 december organiseert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een online informatieavond. Tijdens deze online bijeenkomst wordt u bijgepraat over het project LDS en de verschillende thema’s die rond gaswinning spelen. U bent van harte welkom op de digitale informatieavond om uw vragen te stellen aan de medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Vermilion.

De thema’s die in ieder geval worden besproken zijn:

  • Wat is het nut en de noodzaak van gaswinning uit kleine velden?

  • Wat zijn de plannen voor gaswinning uit het gasveld LDS?

  • Wat zijn de verwachte effecten, hoe meten we die en waar zijn de meetresultaten te vinden?

  • Wat houden de ontwerpbesluiten in, waar zijn ze op beoordeeld en welke voorwaarden zijn gesteld?

U kunt zich aanmelden voor de digitale informatieavond via de website www.mijnbouwvergunningen.nl/LDS. Bij uw aanmelding kunt u vragen meegeven over deze ontwerpbesluiten.

Reageren op de ontwerpbesluiten?

U kunt van 1 december 2021 tot en met 12 januari 2022 reageren op de ontwerpbesluiten. U kunt op beide ontwerpbesluiten, eventueel los van elkaar, een zienswijze indienen. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerpbesluiten van het winningsplan, de omgevingsvergunning en de bijbehorende documenten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Geef in uw zienswijze duidelijk aan op welke onderdelen van welk ontwerpbesluit u reageert en onderbouw uw zienswijze met argumenten.

Het is goed om te weten dat (in ieder geval) personen of instanties die gebruik hebben gemaakt van hun inspraakrecht en op de ontwerpbesluiten een zienswijze hebben ingebracht, later tegen de ontwerpbesluiten beroep kunnen instellen bij de Rechtbank Den Haag.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan LDS

Postbus 111

9200 AC Drachten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke manier de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt. De definitieve besluiten worden te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Als u een geldige zienswijze heeft ingediend krijgt u persoonlijk een brief van het ministerie thuisgestuurd met informatie over de publicatie van de definitieve besluiten en hoe u eventueel beroep kunt instellen.

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie over de procedure van het winningsplan LDS kunt u op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur contact opnemen met Barry Straatman (tel. 06 15 82 80 86).

Voor nadere informatie over de procedure van de omgevingsvergunning Wapse kunt u op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur contact opnemen met Esther Bruinenberg (tel. 06 11 49 83 34).

Naar boven