Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 november 2021, nr. 2021-0000192975, tot wijziging van Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten in verband met de naamswijziging van de Inspectie SZW in de Nederlandse Arbeidsinspectie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst, artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 4, vierde lid, aanhef en onderdeel a, 6, vijfde lid, aanhef en onderdeel a, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en vierde lid, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, de artikelen 3, aanhef en onderdeel k, en 13 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie 2015 en de artikelen 5, aanhef en onderdeel k, en 12 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2017;

Besluit:

ARTIKEL I

Het organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, onderdeel e, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie, in het Engels genaamd Netherlands Labour Authority,’ en wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In artikel 3, eerste lid, onderdeel e, en tweede lid, wordt telkens ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

C

In het opschrift van Hoofdstuk 3 wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

D

In artikel 4, derde lid, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

E

In artikel 5, derde lid, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’ en wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

F

In artikel 6, vijfde lid, onderdeel c, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

G

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het eerste, tweede en vierde lid, wordt telkens ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

3. In het tweede en vierde lid wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

H

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘inspecteur-generaal Sociale zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het tweede en derde lid wordt telkens ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

3. In het tweede lid, onderdeel b, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

I

In artikel 10, onderdeel u, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

J

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het eerste, tweede en derde lid, wordt telkens ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

3. In het eerste, tweede, vierde en vijfde lid, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

K

Artikel 13 komt te luiden:

Artikel 13. Opvolging van bevoegdheden door directies Nederlandse Arbeidsinspectie

  • 1. Waar in wet- en regelgeving bevoegdheden zijn toegekend aan de Arbeidsinspectie of aan de Inspectie SZW, aan ambtenaren van de Arbeidsinspectie of van de Inspectie SZW dan wel aan de algemeen directeur van de Arbeidsinspectie of aan de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid, worden deze bevoegdheden uitgeoefend door de Nederlandse Arbeidsinspectie, ambtenaren van de Nederlandse Arbeidsinspectie respectievelijk de inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie. Waar in enig wettelijk voorschrift ambtenaren van de Arbeidsinspectie of van de Inspectie SZW zijn aangewezen als ambtenaren belast met toezicht op de naleving of opsporing, gelden die aanwijzingen nu voor de ambtenaren van de Nederlandse Arbeidsinspectie, die daartoe bij de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn aangesteld.

  • 2. De directie Opsporing is de bijzondere opsporingsdienst, bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel d, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten. Waar in wet- en regelgeving bevoegdheden zijn toegekend aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst of aan de Inspectie SZW dan wel aan ambtenaren van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst of van de Inspectie SZW, worden deze bevoegdheden uitgeoefend door de directie Opsporing respectievelijk ambtenaren van de directie Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

  • 3. Waar in wet- en regelgeving bevoegdheden zijn toegekend aan de directie Arbeidsmarktfraude, de directie Arbeidsomstandigheden en de directie Major Hazard Control dan wel aan ambtenaren van die directies, worden deze bevoegdheden onder functionele aansturing van de directie Toezicht uitgeoefend door de directie Mensen & Middelen respectievelijk ambtenaren van die directie.

L

In artikel 23, eerste en derde lid, wordt telkens ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL II

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit secretaris-generaal SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7, onderdeel b, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In artikel 8, eerste lid, onderdeel e, wordt ‘Inspectie Werk en Inkomen’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL III

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit plaatsvervangend secretaris-generaal 2009 SZW wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6, onderdeel a, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In artikel 6h, tweede lid, wordt ‘inspecteur-generaal’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

C

Artikel 7a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onderdeel d, wordt ‘inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het tweede lid, onderdeel e, wordt ‘inspecteur-generaal’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL IV

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Participatie en Decentrale Voorzieningen 2015 wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 6, onderdeel d, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL V

Het organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1.inspecteur-generaal: de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ wordt vervangen door ‘inspecteur-generaal: de inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2.inspectie: de Inspectie SZW;’ vervalt.

3.jaarplan: het jaarplan voor de gehele inspectie’ wordt vervangen door ‘jaarplan: het jaarplan voor de gehele Nederlandse Arbeidsinspectie’.

4.portfolio: het totaal aan programma’s van de Inspectie SZW’ wordt vervangen door ‘portfolio: het totaal aan programma’s van de Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In het opschrift van artikel 2 wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

C

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

D

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het tweede lid wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

E

In artikel 5, onderdeel g, wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

F

Artikel 6, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onderdelen a, b, c, h, j en m, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het onderdeel c wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

3. In het onderdeel k wordt ‘inspectiebreed’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebreed’.

G

In artikel 8, onderdelen a, c, d, e, f, h en i, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

H

In artikel 11, onderdeel a, wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

I

Artikel 15 komt te luiden:

Artikel 15. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017.

ARTIKEL VI

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Toezicht 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In artikel 3, onderdelen e en n, wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

C

Artikel 3a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel b wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In de onderdelen d en k wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

3. In het onderdeel d wordt ‘inspecteur-generaal SZW 2017’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017’.

D

In artikel 3b, onderdeel n, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

E

In artikel 3c, derde lid, onderdelen d en j, en vierde lid, onderdeel f, wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

ARTIKEL VII

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Analyse, Programmering en Strategie 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel b wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In de onderdelen d en e wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

3. In het onderdeel d wordt ‘inspecteur-generaal SZW 2017’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017’.

C

In artikel 3a, onderdeel l, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

D

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onderdelen a en c wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

2. In de onderdelen a, b, e, f, h, i en k, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

E

In artikel 5 wordt in de onderdelen a, b, en d telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

F

In artikel 6 wordt in de aanhef en de onderdelen a en b telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

G

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onderdelen a, onder 3°, c en g. wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het onderdeel b wordt ‘inspectiebreed’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebreed’.

3. In het onderdeel d wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

H

In artikel 12 wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL VIII

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Mensen & Middelen 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

Artikel 3, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onderdelen b en k wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In de onderdelen d en l wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’

3. In het onderdeel d wordt ‘inspecteur-generaal SZW 2017’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017’.

C

In artikel 4, onderdeel n, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

D

In artikel 5, tweede lid, onderdeel c, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

E

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel b wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In de onderdelen d en e wordt telkens ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

3. In het onderdeel d wordt ‘inspecteur-generaal SZW 2017’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017 ‘.

F

In artikel 11, onderdeel l, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

G

In artikel 12, onderdelen a, c, d, e en f, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

H

In artikel 13, onderdelen a en b, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

I

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdelen a, b, c, d, en tweede lid, onderdelen b, d en e, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

J

In artikel 15, onderdelen e, f, g en h, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

K

In artikel 21, eerste en tweede lid, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

L

In artikel 22, eerste en tweede lid, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL IX

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Opsporing 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel a, wordt ‘Inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel b wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

2. In de onderdelen d en f wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

3. In het onderdeel d wordt ‘inspecteur-generaal SZW 2017’ vervangen door ‘inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017’.

C

In artikel 4, eerste lid, onderdeel h, tweede en derde lid, wordt telkens ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

D

In artikel 5, onderdeel g, wordt ‘inspectie’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

E

In artikel 14 wordt ‘inspectiebrede’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectiebrede’.

ARTIKEL X

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 november 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

TOELICHTING

De sterk toenemende mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt heeft gevolgen voor het toezicht op de arbeidsmarkt. In 2019 is de Europese Unie daarom gestart met de vormgeving van toezicht vanuit een overkoepelend Europees perspectief, met de oprichting van de European Labour Authority, afgekort als ELA. Om in haar naamgeving de verbinding tussen het Europese en het nationale niveau tot uitdrukking te brengen, wordt de naam van de Inspectie SZW gewijzigd in Netherlands Labour Authority, afgekort als NLA, met als best passende Nederlandse vertaling: Nederlandse Arbeidsinspectie.

Bij grensoverschrijdend toezicht wordt, naargelang de situatie, via de ELA samengewerkt met één of meerdere toezichthouders of inspectiediensten in andere lidstaten. Op welke wijze het toezicht zich ontwikkelt, valt niet met zekerheid te voorzien. Verdergaande internationale samenwerking lijkt zeer waarschijnlijk.

Voor het gebruik in de Engelse taal is het hanteren van de afkorting NLA, naar analogie met ELA, het meest praktisch. Dit sluit aan bij een bekend en naar verwachting steeds bekender wordend instituut op internationaal niveau. Daarnaast benadrukt het de verbinding tussen de ELA en de NLA.

Voor het gebruik in de Nederlandse taal is de benaming Nederlandse Arbeidsinspectie het meest praktisch. Daarmee wordt een helder onderscheid gemaakt met de Europese Arbeidsinspectie. Daarnaast sluit deze benaming beter aan bij het spraakgebruik.

Met dit besluit wordt de naamswijziging vastgelegd in de verschillende Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

Naar boven