Beleidsregel van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 november 2021, 2021-0000193497, tot naamswijziging Inspectie SZW in Nederlandse Arbeidsinspectie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 1.5c van het Arbeidsomstandighedenbesluit, artikelen 33, eerste en tweede lid, en 34 van de Arbeidsomstandighedenwet, artikelen 10:5 en 10:7, zesde lid, van de Arbeidstijdenwet, punt 2.2, derde zin, van Bijlage I, essentiële veiligheids- en gezondheidseisen betreffende het ontwerp en de bouw van liften en veiligheidscomponenten, van richtlijn 2014/33/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake liften en veiligheidscomponenten voor liften (PbEU 2014, L 96), artikel 8, eerste lid, van het Warenwetbesluit liften 2016, artikel 19d, zesde lid, van de Wet arbeid vreemdelingen, artikel 15, zesde lid, van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie, artikelen 18f, zesde lid, en 18n, derde lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur, artikel en 10 en 10a van de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten;

Besluit:

ARTIKEL I: BELEIDSREGEL ARBOCATALOGI 2019

In de bijlage, in de tabel, in de eerste rij, in de vierde kolom, van Beleidsregel arbocatalogi 2019, wordt ‘ISZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL II: BELEIDSREGEL BESTUURSRECHTELIJKE HANDHAVING WET MINIMUMLOON EN MINIMUMVAKANTIEBIJSLAG 2018

In artikel 10, vierde lid, van de Beleidsregel bestuursrechtelijke handhaving Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag 2018, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL III: BELEIDSREGEL BOETEOPLEGGING ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWETGEVING

De beleidsregel Boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

In de bijlage, in voetnoten 19, 80, 81, 104, 105 en 126, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In de Toelichting bij de verschillende typen overtredingen, onder Overtredingen waarop direct een boete volgt (ODB), wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL IV: BELEIDSREGEL BOETEOPLEGGING ARBEIDSTIJDENWET EN ARBEIDSTIJDENBESLUIT 2013

In de Toelichting bij bijlage 2, onder Aanwezigheidsdiensten, van de Beleidsregel boeteoplegging Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2013, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL V: BELEIDSREGEL BOETEOPLEGGING WET ARBEID VREEMDELINGEN 2020

De Beleidsregel boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 12, tweede lid, onderdeel c, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. Onder Percentage 25%, Omschrijving Zelf overtreding beëindigd, onder Percentage 50%, Omschrijving Zelf overtreding beëindigd, gemeld bij Inspectie SZW en onder Percentage 75%, Zelf overtreding beëindigd, gemeld bij Inspectie SZW, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

  • 2. In de opschriften van Percentage 50%, Omschrijving Zelf overtreding beëindigd, gemeld bij Inspectie SZW en Percentage 75%, Omschrijving Zelf overtreding beëindigd, gemeld bij Inspectie SZW, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL VI: BELEIDSREGEL BOETEOPLEGGING WET ARBEIDSVOORWAARDEN GEDETACHEERDE WERKNEMERS IN DE EUROPESE UNIE 2020

In bijlage II, onder Matigingskader bestuurlijke boete Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie, derde alinea, onder Percentage 25%, Omschrijving Overtreding artikel 9, maar geen overtreding artikel 8, en onder Percentage 75%, Omschrijving Zelf overtreding beëindigd (inkeerregeling), van de Beleidsregel boeteoplegging Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie 2020, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL VII: BELEIDSREGEL LIFTEN 2016

In artikel 1, tweede lid, van de Beleidsregel liften 2016, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL VIII: BELEIDSREGEL OPENBAARMAKING INSPECTIEGEGEVENS BIJ ZWARE OF ERNSTIGE ASBESTOVERTREDINGEN

In de artikelen 2, tweede lid, 3, eerste lid, aanhef, en tweede lid, 5, eerste lid, en 6, eerste en tweede lid, van de Beleidsregel openbaarmaking inspectiegegevens bij zware of ernstige asbestovertredingen, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL IX: BELEIDSREGEL TOETSINGSKADER VERZOEKEN ARTIKEL 10 WET AVV

De Beleidsregel toetsingskader verzoeken artikel 10 Wet Avv wordt als volgt gewijzigd:

A

In de bijlage, onder de paragrafen 1, 2, 3, 4 en 5, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

B

In de bijlage, in het opschrift van paragraaf 3, wordt ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL X: BELEIDSREGEL TOETSINGSKADER VERZOEKEN ARTIKEL 10A WET AVV

In de bijlage, onder de paragrafen 1 en 2, van de Beleidsregel toetsingskader verzoeken artikel 10a Wet Avv, wordt telkens ‘Inspectie SZW’ vervangen door ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL XI

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2022. Indien de Staatscourant waarin deze beleidsregel wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2022, treedt hij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst, en werkt hij terug tot en met 1 januari 2022.

ARTIKEL XII

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel naamswijziging Inspectie SZW in Nederlandse Arbeidsinspectie.

Deze beleidsregel zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 november 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Naamswijziging Inspectie SZW in Nederlandse Arbeidsinspectie

De sterk toenemende mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt heeft gevolgen voor het toezicht op de arbeidsmarkt. In 2019 is door de EU daarom gestart met de vormgeving van toezicht vanuit overkoepelend Europees perspectief, met de oprichting van de European Labour Authority, afgekort als ELA. Om in haar naamgeving de verbinding tussen het Europese en nationale niveau tot uitdrukking te brengen, wordt de naam van de Inspectie SZW gewijzigd in Netherlands Labour Authority, afgekort als NLA, met als best passende Nederlandse vertaling: Nederlandse Arbeidsinspectie.

Bij grensoverschrijdend toezicht wordt, naargelang de situatie, via de ELA samengewerkt met één of meerdere toezichthouders of inspectiediensten in andere lidstaten. Op welke wijze het toezicht zich ontwikkelt, valt niet met zekerheid te voorzien, verdergaande internationale samenwerking lijkt zeer waarschijnlijk.

Voor het gebruik in de Engelse taal is het hanteren van de afkorting NLA, naar analogie met ELA, het meest praktisch. Dit sluit aan bij een bekend en naar verwachting steeds bekender wordend instituut op internationaal niveau. Daarnaast benadrukt het de verbinding tussen de ELA en de NLA. Voor het gebruik in de Nederlandse taal is de benaming Nederlandse Arbeidsinspectie het meest praktisch. Daarmee wordt én een helder onderscheid gemaakt met de Europese Arbeidsinspectie, én deze benaming sluit beter aan bij het spraakgebruik.

Het inspecteren op de arbeid wordt in het spraakgebruik nog steeds veelvuldig aangehaald als ‘Arbeidsinspectie’. De naam voorkomt tevens mogelijke misverstanden waar het toezicht op is gericht. Het toezicht betreft álle werkgevers in Nederland en het toezicht bestaat ten behoeve van gezond, veilig en eerlijk werk van werkenden en bestaanszekerheid voor alle inwoners van Nederland. Naamswijziging wordt vastgelegd in het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit van SZW. De naamswijziging wordt via de Verzamelwet SZW 2022, het Verzamelbesluit SZW 2022, de Regeling naamswijziging Inspectie SZW in Nederlandse Arbeidsinspectie en Beleidsregel naamswijziging Inspectie SZW in Nederlandse Arbeidsinspectie doorgevoerd in een aantal wetten, besluiten, ministeriële regelingen en beleidsregels.

De naam wordt met ingang van 1 januari 2022 gewijzigd.

Den Haag, 25 november 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

Naar boven