Kennisgeving van het ontwerpbesluit naar aanleiding van een verzoek tot het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor fietsaccu’s, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is voornemens om op grond van artikel 15.36, eerste lid, van de Wet milieubeheer een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrageovereenkomst met betrekking tot fietsaccu’s algemeen verbindend te verklaren voor de periode van vijf jaar vanaf de datum van publicatie van het definitieve besluit in de Staatscourant.

Het verzoek is ingediend door Stichting EPAC namens bepaalde in Nederland gevestigde producenten van EPAC-accu’s (Electric Power Assisted Cycle accu’s oftewel fietsaccu’s. De overeenkomst is gesloten tussen Stichting EPAC en de via een toetredingsovereenkomst aangesloten producenten.

De Overeenkomst EPAC vormt een financiële basis voor invulling en uitvoering van alle wettelijke verplichtingen ingevolge het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 en de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, voor zover het EPAC-accu’s betreft.

De avv is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs die niet vrijwillig partij zijn bij de Overeenkomst EPAC, verplicht worden de afvalbeheerbijdrage af te dragen, die nodig is om de afvalbeheerstructuur in stand te houden.

De afvalbeheerstructuur is opgezet om zorg te dragen dat EPAC-accu’s die (verondersteld) aan het einde van de levensduur zijn (niet meer te herstellen of repareren) volgens de best beschikbare technieken op een veilige manier ingezameld en verwerkt zullen worden. EPAC-accu’s die nog te herstellen zijn, hebben een positieve waarde. Hiervoor is een markt om deze te herstellen. Deze markt valt buiten de scope van de afvalbeheerstructuur. De EPAC-accu’s aan het einde van de levensduur kennen een negatieve restwaarde.

Stichting EPAC richt zich op de EPAC-accu’s aan het einde van de levensduur met een negatieve waarde. De avv is daarom nodig om ervoor zorg te dragen dat alle producenten en importeurs evenredig bijdragen aan de afvalbeheerstructuur.

Het verzoek, het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken liggen vanaf de eerste werkdag na de datum van publicatie van deze kennisgeving gedurende zes weken ter inzage bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht. U dient vooraf echter wel een afspraak te maken via producentenverantwoordelijkheid@rws.nl.

Tevens is er de mogelijkheid het dossier per e-mail te ontvangen via een verzoek aan producentenverantwoordelijkheid@rws.nl.

Een ieder kan binnen een termijn van zes weken na aanvang van de terinzagelegging schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen indienen bij Rijkswaterstaat Leefomgeving.

De schriftelijke zienswijzen dienen te worden gezonden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat p/a Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht, onder vermelding van ″zienswijzen PBA″ op de envelop en op de zienswijzen.

Tevens dient u de zienswijzen per e-mail te zenden aan producentenverantwoordelijkheid@rws.nl onder vermelding van “zienswijze avv”. Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken kunt u een afspraak maken via producentenverantwoordelijkheid@rws.nl.

Naar boven