Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 november 2021, kenmerk 3262509-1016080-Z, houdende Regeling vaststelling standaardpremie en bestuursrechtelijke premies 2022

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 4 van de Wet op de zorgtoeslag en de artikelen 18d, eerste lid, en 18e, tweede lid, van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

Artikel 1

De standaardpremie, bedoeld in artikel 1, onderdeel g, van de Wet op de zorgtoeslag, bedraagt voor het berekeningsjaar 2022 € 1.749.

Artikel 2

Artikel 6.5.2 van de Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. ‘€ 147,80’ wordt vervangen door ‘€ 152,20’;

  • 2. ‘€ 142,08’ wordt vervangen door ‘€ 145,75’.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling standaardpremie en bestuursrechtelijke premies 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

1. Inleiding

In deze regeling worden de standaardpremie van de Wet op de zorgtoeslag (Wzt) alsmede de bestuursrechtelijke premies voor wanbetalers en ambtshalve verzekerden ingevolge de Zorgverzekeringswet (Zvw) vastgesteld voor het jaar 2022.

2. Vaststelling standaardpremie 2022

Op grond van artikel 4 van de Wzt wordt de standaardpremie voor de zorgtoeslag bij ministeriële regeling vastgesteld op € 1.749. Die vaststelling dient uiterlijk 22 dagen voorafgaande aan het desbetreffende berekeningsjaar te geschieden.

De hoogte van de standaardpremie is de geraamde gemiddelde nominale premie die de verzekerden in 2022 voor een zorgverzekering moeten betalen (€ 1.522) verhoogd met het gemiddelde bedrag dat een verzekerde naar verwachting in 2022 betaalt aan verplicht eigen risico voor de zorgverzekering (€ 227). De gemiddelde nominale premie is berekend op basis van de werkelijke nominale premies 2022 inclusief collectieve contracten gewogen op basis van verzekerdenaantallen 2021. De berekening is verricht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

3. Vaststelling hoogte bestuursrechtelijke premies 2022

De bestuursrechtelijke premie is de premie die een verzekeringnemer, ter vervanging van de premie bedoeld in artikel 16 van de Zvw, gedurende de in artikel 18d respectievelijk 18e van de Zvw bedoelde periode aan het CAK verschuldigd is. Hij betaalt in die periode dus geen nominale premie aan de zorgverzekeraar.

De bestuursrechtelijke premie is in twee situaties verschuldigd:

  • 1. door de verzekeringnemer die ingevolge artikel 18c van de Zvw door een zorgverzekeraar bij het CAK is aangemeld. Dit betreft de verzekeringnemer die voor een zorgverzekering, rente en incassokosten buiten beschouwing latend, een premieschuld ter hoogte van zes of meer maandpremies heeft (hierna: wanbetaler);

  • 2. door de verzekeringnemer voor wie een verzekering loopt als bedoeld in artikel 9d van de Zvw. Dit betreft een verzekeringnemer die, hoewel hij verzekeringsplichtig is, heeft nagelaten een zorgverzekering te sluiten (hierna: ambtshalve verzekerde).

Ingevolge artikel 18d, eerste lid, van de Zvw wordt de hoogte van de bestuursrechtelijke premie voor een wanbetaler vastgesteld op een percentage van ten minste 110% en ten hoogste 130% van de gemiddelde nominale premie. Het percentage voor de vaststelling van de bestuursrechtelijke premie voor de wanbetaler bedraagt voor het jaar 2022 120%. Het percentage leidt op jaarbasis tot een rekenkundige bestuursrechtelijke premie van € 1.826,40. Op maandbasis is dit € 152,20. Ten behoeve van de uitvoering van de bronheffing is in deze regeling de bestuursrechtelijke premie voor wanbetalers vastgesteld op een maandbedrag.

Ingevolge artikel 18e, tweede lid, van de Zvw wordt de hoogte van de bestuursrechtelijke premie voor een ambtshalve verzekerde vastgesteld op een percentage van de gemiddelde nominale premie. Het gehanteerde percentage bedraagt 114,91%1, zodat de vastgestelde bestuursrechtelijke premie voor ambtshalve verzekerden op jaarbasis gelijk is aan de vastgestelde standaardpremie. Het gaat om een maandbedrag in 2022 van € 145,75.

Ten behoeve van de uitvoering van de bronheffing zijn de bestuursrechtelijke premies vastgesteld op een maandbedrag.

4. Gevolgen voor de regeldruk

De wijzigingen van de bedragen in dit besluit hebben geen regeldrukeffecten voor burgers, bedrijven, instellingen of professionals, noch is er sprake van noemenswaardige kennisnemingskosten. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) kan zich verenigen met dit standpunt.

5. Inwerkingtreding

De termijn van minimaal twee maanden voor de periode tussen de datum van uitgifte van de Staatscourant en het tijdstip van inwerkingtreding (1 januari 2022) is met inachtneming van aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving niet gehanteerd.

Het vasthouden aan die termijn zou tot aanzienlijke uitvoeringsnadelen leiden, onder meer omdat de ramingen voor de vaststelling van de onderhavige premies minder accuraat zouden zijn. Zorgverzekeraars kunnen immers uiterlijk 12 november nog hun nominale premies bekend maken (artikel 17, zevende lid, Zvw). Bij publicatie van deze regeling vóór 1 november zou geen rekening gehouden kunnen worden met nominale premies die in november bekend gemaakt worden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Het voor de berekening gehanteerde rekenkundige percentage bedraagt 114,914586.

Naar boven