Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 november 2021 nr. VO/30261766, tot wijziging van de Regeling codetabellen school- en studiejaar 2021–2022 in verband met het herstellen van enige schrijffouten en verduidelijken van de ingangsdatum voor codes met betrekking tot de Staatsexamens VO BES

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 8, vierde lid, van de Wet register onderwijsdeelnemers en artikel 3, eerste lid, van het Besluit informatievoorziening WVO BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling codetabellen school- en studiejaar 2021–2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage Ib behorende bij artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de Elementcodetabel VSO schooljaar 2021–2022 wordt in rij 4591 ‘vmbo-bb v-route IN nv2’ vervangen door ‘vmbo-bb v-route ISP nv2’.

2. Aan de technische toelichting wordt de volgende tekst toegevoegd:

De gegevens ‘dagbesteding’ en ‘arbeidsmarkt’ worden al sinds 1 augustus 2014 in BRON gebruikt naar aanleiding van de invoering van passend onderwijs. Sinds de invoering van passend onderwijs wordt daarnaast bijlage Ia gebruikt ten behoeve van het uitstroomprofiel ‘Vervolgonderwijs’. Hierbij werden echter fouten gemaakt, omdat in de tabel ook opleidingscodes genoemd staan die niet gebruikt mogen worden binnen het VSO, maar wel in het VO. In verband hiermee is er een aparte bijlage ten behoeve van het VSO ingevoerd zodat fouten voorkomen worden.

Samen met de vernieuwing van het Register onderwijsdeelnemers is het wenselijk om de invoering van de elementcodes voor arbeidsmarkt en dagbesteding op een eerder moment vast te stellen Er worden geen nieuwe of extra gegevens opgenomen. De uitstroomprofielen ‘dagbesteding’ en ‘arbeidsmarkt’ werden al op een andere manier vastgelegd.

Om de verwerking in de gemoderniseerde systemen goed te ondersteunen is de ingangsdatum van de elementcodes arbeidsmarkt en dagbesteding gesteld op 1 augustus 2014, de datum dat de Wet passend onderwijs in werking is getreden.1

B

Bijlage IIIc behorende bij artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de Elementcodetabel staatsexamens VO BES schooljaar 2021–2022 komen de rijen 0171 en 0272 te luiden:

0171

VWO-ATH Prf Nat/Gezond

     

4

5

6

0272

VWO-GYM Prf Ec/Maat

     

4

5

6

2. De technische toelichting komt te luiden:

Deze elementcodes zijn bedoeld voor het verstrekken en correct vastleggen van de diploma’s en certificaten behaald door leerlingen die het staatsexamen VO doen in Caribisch Nederland. Er zijn codes opgenomen voor de deelname aan de staatsexamens met en zonder profiel.

De ingangsdatum van deze elementcodes is gesteld op 1 januari 2012, overeenkomstig het bepaalde in artikel 36, tweede lid, Staatsexamenbesluit VO BES.

C

De technische toelichting bij bijlage VI wordt als volgt gewijzigd:

1. De alinea betreffende Havo/vwo komt te luiden:

Havo/vwo

Er zijn einddata toegevoegd bij de vakken KCV (0371), Latijnse taal en literatuur met KCV (1050) en Griekse taal en literatuur met KCV (1051). Verder is bij Papiaments (1108) en Papiaments (elementair) (1109) de korte naam en de afkorting toegevoegd. De vakcodes Papiaments (elementair) zijn voor het eerst opgenomen in de Regeling codetabellen school- en studiejaar 2020–2021. Bij die gelegenheid is verzuimd aan te geven dat de ingangsdatum van deze vakcodes gesteld werd op 1 augustus 2011, overeenkomstig het bepaalde in artikel 36, eerste lid, Staatsexamenbesluit VO BES.

2. Aan de alinea betreffende vmbo wordt de volgende tekst toegevoegd:

Bij Papiaments (1108) en Papiaments (elementair) (1109) is de korte naam en de afkorting toegevoegd. De vakcodes Papiaments (elementair) zijn voor het eerst opgenomen in de Regeling codetabellen school- en studiejaar 2020–2021. Bij die gelegenheid is verzuimd aan te geven dat de ingangsdatum van deze vakcodes gesteld werd op 1 augustus 2011, overeenkomstig het bepaalde in artikel 36, eerste lid, Staatsexamenbesluit VO BES.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

De Regeling codetabellen school- en studiejaar 2021–2022 is op 8 juli 2021 (Stcrt. 2021, 34691) gepubliceerd. Met deze wijzigingsregeling worden een aantal technische veranderingen doorgevoerd, de veranderingen zijn niet functioneel. Er worden ook geen nieuwe of extra gegevens vastgelegd.

In deze wijzigingsregeling worden schrijffouten in rij 4591 uit bijlage Ib ‘Elementcodetabel VSO schooljaar 2021–2022’ en de rijen 0171 en 0272 uit bijlage IIIc ‘Elementcodetabel staatsexamens VO BES eilanden’ hersteld.

Met betrekking tot de staatsexamens VO BES is toegevoegd dat de ingangsdatum van de elementcodes gesteld is op 1 januari 2012, aangezien vanaf dat moment de diploma’s, certificaten en cijferlijsten afgegeven kunnen worden. Zie artikel 36, tweede lid, Staatsexamenbesluit VO BES. Voor de vakcodes Papiaments (elementair) is de ingangsdatum 1 augustus 2011 opgenomen, overeenkomstig het bepaalde in artikel 36, eerste lid, Staatsexamenbesluit VO BES.

Door de modernisering van het register onderwijsdeelnemers is er noodzakelijkerwijs dit jaar voor het eerst een aparte bijlage gekomen ten behoeve van het VSO. In deze bijlage zijn ook elementcodes opgenomen voor het gegeven ‘dagbesteding’ (code 3510) en ‘arbeidsmarkt’ (code 3520). Deze gegevens werden al sinds 1 augustus 2014 ingewonnen, maar met de namen opgenomen in het register, niet met codes. Doordat er nu met codes wordt gewerkt en in verband met de vernieuwing van het Register onderwijsdeelnemers is het noodzakelijk om de ingangsdatum voor deze elementcodes in te stellen per 1 augustus 2014. Er worden geen nieuwe opleidingscodes ingewonnen.

Deze wijzigingsregeling gaat met terugwerkende kracht in om te voorkomen dat inschrijvingen niet gecorrigeerd kunnen worden als deze over de periode gaan die voor de publicatie van deze wijzigingsregeling liggen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

Wet van 11 oktober 2012 tot wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de ondersteuning van leerlingen in het basisonderwijs, speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs (Stb. 2012, 533).

Naar boven