Kennisgeving terinzagelegging ontwerpwijzigingsbesluit voor het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 26 november 2021 tot en met donderdag 6 januari 2022 ligt voor het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ het ontwerpwijzigingsbesluit samen met de gewijzigde onderdelen van het inpassingsplan ter inzage. In deze periode kunt u hierop reageren.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is bezig met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV- hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief de bouw van een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Dit project wordt hierna aangeduid als ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Op 13 mei 2020 is na de positieve uitspraak van de Raad van State het inpassingsplan voor dit project onherroepelijk geworden. In de uitvoeringsfase van het project zijn onvoorziene knelpunten bij werkterrein 9 (Leeghwaterweg in Velsen) geconstateerd. Zodoende is het vanuit belastbaarheid en bedrijfszekerheid van de kabelverbindingen niet mogelijk om dit deel van de hoog­spanningsverbinding aan te leggen binnen de grens die bepaald was in het eerdergenoemde inpassingsplan. Na onderzoek en afstemming met de gemeente is besloten dat een kleine wijziging van het inpassingsplan nodig is. Dit wordt met dit ontwerpwijzigingsbesluit geregeld.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Wilt u reageren?

U kunt van 26 november 2021 tot en met 6 januari 2022 reageren op het ontwerpwijzigingsbesluit. Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u ook de documenten met informatie over de ontwerpbesluiten bekijken op: www.rvo.nl/net-op-zee-hollandse-kust-noord-en-west-alpha. Het inpassingsplan wordt bekendgemaakt op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Op papier kunt u het document tijdens openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden, telefoon 0255 56 72 00.

U kunt alleen de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak heeft gemaakt.

U kunt op drie manieren reageren. U ontvangt een ontvangstbevestiging.

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is het vervolg?

De ontvangen reacties worden bekeken bij het nemen van het definitieve wijzigingsbesluit. Wanneer u niet reageert op

het ontwerpwijzigingsbesluit, kunt u later alleen reageren op het definitieve wijzigingsbesluit als dat tegen uw belangen ingaat.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende documenten vindt u op: www.rvo.nl/net-op-zee-hollandse-kust-noord-en-west-alpha. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven