Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 10 november 2021, nr. VO/30278868, houdende wijziging van diverse regelingen voor het voortgezet onderwijs in verband met de vereenvoudiging van de bekostiging in het voortgezet onderwijs

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 80, tweede lid, 82, eerste lid, 85, zesde en zevende lid, 90, vijfde en zesde lid, en 118ll, vijfde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies, artikel 17, derde lid, van het Besluit bekostiging WVO 2021, en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I. REGELING BEKOSTIGING VO-SCHOLEN EN SAMENWERKINGSVERBANDEN VO

De Regeling bekostiging vo-scholen en samenwerkingsverbanden vo wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, eerste lid, wordt na ‘van de wet,’ ingevoegd ‘alsmede het op de bekostiging van het samenwerkingsverband in mindering te brengen bedrag, bedoeld in de artikelen 85, zesde en zevende lid, en 90, vijfde en zesde lid, van de wet,’.

B

In artikel 5, eerste lid, wordt na ‘van de wet,’ ingevoegd ‘alsmede het op de bekostiging van het samenwerkingsverband in mindering te brengen bedrag, bedoeld in de artikelen 85, zesde en zevende lid, en 90, vijfde en zesde lid, van de wet,’.

C

In artikel 6 wordt ‘bedoeld in artikelen 2 tot en met 5’ vervangen door ‘bedoeld in de artikelen 2 tot en met 5’.

ARTIKEL II. WIJZIGING REGELING BIJZONDERE EN AANVULLENDE BEKOSTIGING VOOR AANPAK JEUGDWERKLOOSHEID ALS GEVOLG VAN DE CORONACRISIS

De Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging voor aanpak jeugdwerkloosheid als gevolg van de coronacrisis wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, in de begripsbepaling van het begrip ‘aanvullende bekostiging praktijkonderwijs’, wordt ‘artikel 85a, eerste lid, van de WVO’ vervangen door ‘artikel 82, eerste lid, van de WVO’.

B

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a. Omhangbepaling

Deze regeling berust mede op artikel 82, eerste lid, van de WVO.

ARTIKEL III. WIJZIGING REGELING OVERGANGSBEKOSTIGING VEREENVOUDIGING BEKOSTIGING VO

In de Regeling overgangsbekostiging vereenvoudiging bekostiging vo wordt na artikel 8 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a. Nevenvestiging met spreidingsnoodzaak

Ten aanzien van een nevenvestiging met spreidingsnoodzaak als bedoeld in artikel 2 van de Regeling aanvullende bekostiging nevenvestiging, nieuwe scholen en samenvoeging vo, zoals die luidde op 31 december 2021, blijft hoofdstuk I van die regeling, zoals dat luidde op die datum van toepassing met dien verstande dat:

  • a. de landelijke gemiddelde personeelslast onderwijsondersteunend personeel, bedoeld in artikel 3, onderdeel a, van die regeling wordt vastgesteld op het bedrag, genoemd in artikel 2, derde lid;

  • b. de landelijke gemiddelde personeelslast voor directiepersoneel van de schoolsoortgroep waartoe de school behoort, bedoeld in artikel 3, onderdeel b, van die regeling wordt vastgesteld op het voor die schoolsoortgroep in artikel 2, eerste lid, genoemde bedrag;

  • c. de aanvullende exploitatiekosten, bedoeld in artikel 3, onderdeel c, van die regeling worden vastgesteld op een bedrag van € 18.269,48.

ARTIKEL IV. WIJZIGING AANVULLENDE SUBSIDIEREGELING PILOT PRAKTIJKGERICHT PROGRAMMA VOOR GL EN TL

Artikel 5 van de Aanvullende subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ’31 oktober 2021’ vervangen door ‘7 november 2021’.

2. In het derde lid, onderdeel c, vervalt ‘in de gemengde leerweg’.

ARTIKEL V. INWERKINGTREDING

  • 1. Met uitzondering van artikel IV, treedt deze regeling in werking met ingang van 15 november 2021. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 14 november 2021, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel IV treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 15 oktober 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Algemeen

Met deze wijzigingsregeling worden kleine correcties van bestaande ministeriële regelingen voor het voortgezet onderwijs (vo) aangepast. Bij het moment van de inwerkingtreding wordt afgeweken van de vaste verandermomenten voor wet- en regelgeving vanwege de uitvoerbaarheid door DUO. Door de regeling per 15 november in werking te laten treden heeft DUO de gelegenheid om de beschikkingen voor het kalenderjaar 2022 op tijd gereed te hebben.

Artikelsgewijs

Artikel I

In de Regeling bekostiging vo-scholen en samenwerkingsverbanden vo ontbreken de bedragen voor lwoo en pro waarmee de bekostiging van de samenwerkingsverbanden verminderd moet worden voor elke pro- en lwoo-leerling in het samenwerkingsverband vo. Dit wordt met deze wijziging gecorrigeerd.

Artikel II

Voor deze ministeriële regeling wordt een omhangbepaling opgenomen. Als gevolg van de wet vereenvoudiging grondslagen bekostiging vo-scholen heeft een wijziging plaatsgevonden van de artikelen waarop meerdere ministeriële regelingen zijn gebaseerd. Voor aanvullende bekostiging waren dat de artikelen 85a en 89 van de Wet op het voortgezet onderwijs. Na inwerkingtreding van de wet is dat artikel 82 van de Wet op het voortgezet onderwijs. Door deze wijziging is het wenselijk om de grondslag van deze ministeriële regelingen expliciet in de regelingen op te nemen.

Artikel III

In de Regeling overgangsbekostiging vereenvoudiging bekostiging vo ontbrak de aanvullende bekostiging voor nevenvestigingen met spreidingsnoodzaak. Met deze wijziging wordt dit gecorrigeerd.

Artikel IV

In dit artikel wordt een onbedoelde beperking van de Aanvullende subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl gecorrigeerd. De regeling bevat thans een interne tegenstijdigheid tussen artikel 3, eerste lid, onderdeel b, en artikel 5, derde lid, onderdeel c, waarbij artikel 5 te beperkend is geformuleerd voor de doelgroep van aanvragers van deze regeling. Door deze omissie te corrigeren wordt recht gedaan aan de bedoeling van de regeling, namelijk dat ook een scholengemeenschap met een aanbod theoretische leerweg én de beroepsgerichte en kadergerichte leerweg, met de genoemde profielen in artikel 6, eerste lid, een aanvraag kan indienen voor deelname met een extra programma aan de pilot praktijkgericht programma in de tl en gl. Om de scholen de gelegenheid te bieden om op grond van de gecorrigeerde regeling een aanvraag in te dienen, wordt de aanvraagtermijn in het eerste lid met één week verlengd.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven