Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst van 9 november 2021, nr. 2021-0000019011, tot wijziging van de Regeling Wfsv en de Regeling zorgverzekering in verband met de aanpassing van de termijn voor de berekening van het verdeel- en toedelingspercentage en enkele andere technische wijzigingen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst

Gelet op artikel 81 van de Wet financiering sociale verzekeringen en artikel 52 van de Zorgverzekeringswet;

Besluiten:

ARTIKEL I

De Regeling Wfsv wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5.20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt 'op looninkomsten betrekking hebbende naheffingsaanslagen, heffings-en invorderingsrente' vervangen door 'de daarop betrekking hebbende naheffingsaanslagen, belasting- en invorderingsrente'.

2. In het tweede lid wordt 'in het belasting/premiejaar' vervangen door 'over het belasting/premiejaar'.

3. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. In het tweede jaar na afloop van het belasting/premiejaar wordt het verdeelpercentage voor het betreffende belasting/premiejaar definitief vastgesteld. Dit percentage wordt gehanteerd voor de definitieve verdeling van de ontvangen gelden over het betreffende belasting/premiejaar voor alle betalingen die daarna worden geïnd.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In geval van bijzondere omstandigheden kan de Minister van Financiën, op verzoek van de rijksbelastingdienst, besluiten om de termijn, bedoeld in het vierde lid, te verlengen.

B

Artikel 5.21 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na 'de premie voor de volksverzekeringen' ingevoegd 'alsmede de daarop betrekking hebbende belasting- en invorderingsrente en boeteontvangsten'.

2. In het derde lid, derde zin, wordt 'de gerealiseerde belastingopbrengsten' vervangen door 'de gerealiseerde belastingheffing' en wordt aan het slot toegevoegd 'met de belastingopbrengsten'.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. In geval van bijzondere omstandigheden kan de Minister van Financiën, op verzoek van de rijksbelastingdienst, besluiten om de termijn, bedoeld in het derde lid, te verlengen.

ARTIKEL II

Artikel 5.11 van de Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De ontvangsten per bijdragejaar van de combineerde heffing van de loonbelasting, de premies voor de sociale verzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet alsmede de daarop betrekking hebbende belasting- en invorderingsrente en boeteontvangsten worden uitgesplitst in een voor de afdracht vastgesteld verdeelpercentage per bijdragejaar.

2. In het vierde lid wordt ‘Een jaar na afloop’ vervangen door ‘In het tweede jaar na afloop’.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In geval van bijzondere omstandigheden kan de Minister van Financiën, op verzoek van de rijksbelastingdienst, besluiten om de termijn, bedoeld in het vierde lid, te verlengen.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 9 november 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, J.A. Vijlbrief

TOELICHTING

Algemeen

Deze ministeriële regeling wijzigt de artikelen 5.20 en 5.21 van de Regeling Wfsv en artikel 5.11 van de Regeling zorgverzekering. Deze artikelen regelen de verdeling en de afdracht van de loonheffingen en de gecombineerde heffingen van loon- en inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Deze heffingen worden in één totaalbedrag geheven en geïnd en door middel van toedelings- en verdeelpercentages onderverdeeld in belastingen, diverse premies, zowel voor de volksverzekeringen als de werknemersverzekeringen (inclusief opslag kinderopvang), en de inkomensafhankelijke bijdragen voor de Zorgverzekeringswet.

De aanleiding voor deze wijziging is de constatering van de Auditdienst Rijk (ADR) dat de artikelen 5.20 en 5.21 van de Regeling Wfsv niet meer geheel aansloten bij de praktijk van de afdrachten. Met name betrof dat het vierde lid van artikel 5.20 van de Regeling Wfsv en het vierde lid van artikel 5.11 van de Regeling zorgverzekering, waarin was opgenomen dat één jaar na afloop van het belasting/premiejaar het verdeelpercentage voor het betreffende belasting/premiejaar definitief vastgesteld wordt.

In de praktijk hebben het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, fondsbeheerder van de fondsen voor de werknemersverzekeringen, het Zorginstituut, beheerder van het Fonds langdurige zorg en Zorgverzekeringsfonds, (samen met de SVB vormen zij de ‘Sociale fondsen’) en de Belastingdienst1 geconstateerd dat een jaar te kort is om een definitief verdeelpercentage vast te stellen. Bij de loonheffingen komen na één belastingjaar nog relatief veel mutaties voor, bijvoorbeeld als gevolg van de omvangrijke stroom van Zorgverzekeringswetteruggaven en de correctieverzoeken van de Belastingdienst aan de inhoudingsplichtigen. Pas in het tweede jaar na afloop van het betreffende belasting/premiejaar is het verdeelpercentage voldoende stabiel om het definitief vast te kunnen stellen.

In het vierde lid van artikel 5.20 van de Regeling Wfsv is tevens de zin 'De mutatie ten opzichte van de reeds betaalde bedragen, vormt het af te dragen bedrag' komen te vervallen. In de praktijk hanteert de Belastingdienst, met instemming van de fondsbeheerders genoemd in de bovenstaande paragraaf, een vereenvoudigde systematiek, waarbij gerekend wordt met de totale gerealiseerde ontvangsten over de gehele looptijd van een bepaald belasting/premiejaar. Bij een wijziging van de verdeelsleutel wordt deze direct toegepast op het gehele bedrag en wordt steeds het juiste aandeel afgedragen aan de Sociale fondsen. Daardoor is er niet meer sprake van correcties achteraf bij het vaststellen van het definitieve verdeelpercentage en kan de genoemde zin vervallen.

Met deze regeling worden aan de artikelen 5.20 en 5.21 van de Regeling Wfsv en artikel 5.11 van de Regeling zorgverzekering bepalingen toegevoegd op basis waarvan de Minister van Financiën in bijzondere gevallen en op verzoek van de Belastingdienst kan besluiten om de termijn voor het definitief vaststellen van het verdeel-of toedelingspercentage te verlengen. Deze bevoegdheid is alleen bedoeld voor bijzondere omstandigheden waarin de Belastingdienst de definitieve verdeel- of toedelingspercentages niet tijdig met voldoende zekerheid kan vaststellen.

De constatering van de ADR was tevens aanleiding de gehele tekst opnieuw te beoordelen en, waar nodig, meer eenduidig te formuleren. Deze aanpassingen zijn bedoeld ter verduidelijking en sluiten aan bij de huidige praktijk. De wijzigingen leiden niet tot een andere verdeling en hebben geen budgettaire consequenties voor de betrokken partijen.

De aanpassingen zijn met de Belastingdienst en de beheerders van de Sociale fondsen afgestemd.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Dit onderdeel wijzigt artikel 5.20 van de Regeling Wfsv. In het eerste en tweede lid worden enkele wijzigingen aangebracht, die de tekst preciseren en verduidelijken. In het vierde lid wordt de termijn voor het definitief vaststellen van het verdeelpercentage verlengd met één jaar naar twee jaar na afloop van het betreffende belasting/premiejaar, zoals hierboven toegelicht. In het vijfde lid is de bevoegdheid van de Minister van Financiën opgenomen om, op verzoek van de Belastingdienst, de termijn voor het definitief vaststellen van het verdeelpercentage in bijzondere omstandigheden te verlengen.

Artikel I, Onderdeel B

Dit onderdeel wijzigt artikel 5.21 van de Regeling Wfsv.

In het eerste en derde lid worden enkele wijzigingen aangebracht, die de tekst preciseren en verduidelijken.

In het zesde lid is de bevoegdheid van de Minister van Financiën opgenomen om, op verzoek van de Belastingdienst, de termijn voor het definitief vaststellen van het toedelingspercentage in bijzondere omstandigheden te verlengen.

Artikel II

Dit onderdeel wijzigt artikel 5.11 van de Regeling zorgverzekering. In het eerste lid worden enkele wijzigingen aangebracht, die de tekst preciseren en verduidelijken. In het vierde lid wordt de termijn voor het definitief vaststellen van het verdeelpercentage verlengd met één jaar naar twee jaar na afloop van het betreffende bijdragejaar, zoals hierboven toegelicht. In het vijfde lid is de bevoegdheid van de Minister van Financiën opgenomen om, op verzoek van de Belastingdienst, de termijn voor het definitief vaststellen van het verdeelpercentage in bijzondere omstandigheden te verlengen.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking op de dag na publicatie en heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021. Daarmee wordt afgeweken van de voorgeschreven minimuminvoeringstermijn. Het toekennen van terugwerkende kracht heeft geen nadelige invloed op burgers of bedrijven. Er is slechts sprake van een codificatie van een sinds jaren bestaande praktijk.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

In de Regeling Wfsv wordt de Belastingdienst telkens aangeduid als rijksbelastingdienst

Naar boven