Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 november 2021, nr. 2021-0000523064, tot wijziging van de Subsidieregeling woningcorporaties aardbevingsgebied Groningen in verband met een herverdeling van het subsidiebedrag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, onderdeel e en 4, eerste lid, onderdeel b, van de Kaderwet overige BZK-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, tweede lid, van de Subsidieregeling woningcorporaties aardbevingsgebied Groningen komt te luiden:

  • 2. De subsidie, bedoeld in het eerste lid, bedraagt voor de woningcorporatie:

    • a. Acantus: € 17.751.273;

    • b. De Delthe: € 2.744.182;

    • c. Groninger Huis: € 21.408.545;

    • d. De Huismeesters: € 5.586.545;

    • e. Lefier: € 29.454.546;

    • f. Marenland: € 11.020.909;

    • g. Nijestee: € 5.900.727;

    • h. Patrimonium: € 4.388.727;

    • i. Stichting Uithuizer Woningbouw: € 3.721.091;

    • j. Wierden en Borgen: € 25.758.000;

    • k. Wold en Waard: € 44.182; en

    • l. Woonzorg Nederland: € 8.221.273.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

I. Inleiding

Sinds 10 juli 2021 is de subsidieregeling woningcorporaties aardbevingsgebied Groningen van kracht. De subsidieregeling voorziet in de mogelijkheid voor woningcorporaties om subsidie aan te vragen voor de tegemoetkoming van hun huurders en voor de verduurzaming, het onderhoud en de verbetering van hun bezit in het postcodegebied waarbinnen het instituut schade door waardedaling vergoedt en postcodegebieden 9679, 9681 of 9682. Het totaal beschikbare subsidiebedrag van 135 miljoen euro is over de woningcorporaties verdeeld naar rato van het aantal woningen dat zij bezitten binnen de genoemde afbakening.

Daarbij werd uitgegaan van de opgave die de woningcorporaties zelf hebben aangeleverd. Eén van de woningcorporaties heeft te weinig woningen opgegeven. Dit bleek pas na publicatie van de subsidieregeling. Het aantal is zo majeur dat dit een significante impact heeft op de verdeling van het totaal beschikbare subsidiebedrag. Als gevolg hebben de woningcorporaties gezamenlijk de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzocht het subsidiebedrag opnieuw vast te stellen op basis van de correcte opgave. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het totaal beschikbare subsidiebedrag, maar enkel op de onderlinge verdeling daarvan.

Met de wijziging van artikel 2 in artikel I van deze regeling zijn de subsidiebedragen per woningcorporatie aangepast naar aanleiding van de correcte opgave van het bezit in het aardbevingsgebied. Daarnaast is het subsidiebedrag voor Woonzorg Nederland met één miljoen euro opgehoogd om een afspraak die in het Groninger Zorgakkoord is gemaakt gestand te doen. Het Groninger Zorgakkoord is een afspraak tussen 17 partijen die de toekomst van de zorg in het aardbevingsgebied willen verbeteren. Woonzorg kan voor de zorglocatie Wiemersheerd in Loppersum geen gebruik maken van de subsidieregeling van het Ministerie van VWS en om die reden gaat het bedrag mee in deze subsidieregeling. Het bedrag dat Woonzorg extra ontvangt moet aan dezelfde subsidiedoelen worden besteed als het oorspronkelijke bedrag.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven