Regeling ter tegemoetkoming van geleden verlies bij culturele evenementen door 25%-COVID-19-maatregel

Het bestuur van het Fonds Podiumkunsten

Gelet op artikel 10 lid 4 van de Wet op het specifiek cultuurbeleid en artikel 2 van het Algemeen Reglement Fonds Podiumkunsten

Besluit:

Artikel 1. Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

bestuur:

de raad van bestuur van de stichting Nederlands Fonds voor Podiumkunsten;

Nederland:

het Koninkrijk der Nederlanden, bestaande uit Nederland inclusief Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Artikel 2. Doel

Het bestuur kent subsidies toe aan professionele organisatoren van culturele evenementen als tegemoetkoming voor inkomstenverlies geleden door capaciteitsbeperkingen als gevolg van de COVID-19-maatregelen. Het bestuur beoogt met het subsidie eraan bij te dragen dat evenementen ondanks de capaciteitsbeperking kunnen doorgaan.

Artikel 3. Procedure

  • 1. Aanvragen dienen te worden ingediend in de periode van woensdag 17 november 2021 tot en met dinsdag 23 november 2021.

  • 2. Het bestuur informeert de aanvrager uiterlijk binnen 13 weken na 23 november 2021 schriftelijk over zijn besluit.

  • 3. Het bestuur kan besluiten om extra subsidierondes vast te stellen. In dat geval wordt ook een datum en tijdstip vastgesteld waarop aanvragen uiterlijk ontvangen dienen te zijn. Een dergelijk besluit wordt gepubliceerd op de website van het Fonds.

Artikel 4. Budget

  • 1. Het subsidieplafond bedraagt 15.000.000 euro. Het beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld conform het bepaalde in deze regeling.

  • 2. Indien het subsidieplafond door toepassing van het bepaalde in de regeling wordt overschreden, worden alle te verlenen subsidiebedragen per aanvrager naar rato verlaagd tot het niveau waarbinnen het totaal beschikbare bedrag volledig kan worden benut.

Artikel 5. Aanvraag

  • 1. De aanvraag wordt digitaal ingediend.

  • 2. Een aanvraag wordt ingediend met behulp van een door het bestuur opgesteld formulier.

  • 3. Het bestuur kan als onderdeel van de beoordelingsprocedure nadere informatie opvragen die noodzakelijk is voor het beoordelen van de aanvraag.

Artikel 6. Aanvrager

Een aanvraag kan worden ingediend door een organisatie met privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid die als een van haar hoofdtaken heeft het organiseren van culturele evenementen.

Artikel 7. Evenementen

  • 1. Een aanvraag heeft betrekking op één of meer evenementen.

  • 2. Er kan per evenement slechts aan één aanvrager subsidie worden verstrekt.

  • 3. Het subsidie is uitsluitend bedoeld ten behoeve van evenementen, waarvoor geldt dat:

    • a. het evenement heeft plaatsgevonden in de periode van 25 september 2021 tot en met 12 november 2021;

    • b. het evenement primair een cultureel karakter heeft;

    • c. het evenement ten minste een vergunde capaciteit van 300 personen heeft;

    • d. het evenement, op basis van een capaciteitsbeperking tot 75%, uitverkocht is;

    • e. het evenement ongeplaceerd is; en

    • f. het evenement binnen plaatsvindt.

  • 4. Het subsidie kan worden geweigerd indien:

    • a. organisatoren met het subsidie een onredelijk financieel voordeel verkrijgen ten opzichte van organisatoren in een vergelijkbare positie; en

    • b. met het verlenen van subsidie onvoldoende wordt bijgedragen aan de doelstelling van de regeling.

Artikel 8. Hoogte subsidie

Het subsidiebedrag wordt berekend op basis van het capaciteitsverlies, dat wordt berekend als het verschil tussen de verkoopcapaciteit en het aantal kaarten dat is verkocht.

Artikel 9. Verantwoording

  • 1. Als het verstrekte subsidie minder bedraagt dan 125.000 euro hoeft niet standaard te worden verantwoord. Het bestuur kan wel middels een steekproef verzoeken om onderliggende stukken die de aanvraag staven. Op basis van deze stukken wordt het subsidie definitief vastgesteld.

  • 2. Als het verstrekte subsidie 125.000 euro of meer bedraagt, stuurt de ontvanger van de subsidie binnen drie maanden na de datum van de beschikking een rapport van feitelijke bevindingen in, opgesteld door een accountant. Het rapport van feitelijke bevindingen dient te zijn opgesteld overeenkomstig een door het bestuur vastgesteld model met inachtneming van een door het bestuur vastgesteld accountantsprotocol.

  • 3. Als op enig moment blijkt dat niet is voldaan aan een verplichting of een van de voorwaarden van de regeling, kan het bestuur het subsidie lager vaststellen of intrekken.

Artikel 10. Hardheidsclausule

Het bestuur kan, gelet op het belang dat deze regeling beoogt te beschermen, artikelen of onderdelen daarvan buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover strikte toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 11. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 25 september 2021.

Artikel 12. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling ter tegemoetkoming van geleden verlies bij culturele evenementen door 25%-COVID-19-maatregel.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder

Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Bestuur d.d. 27 oktober 2021

TOELICHTING REGELING TER TEGEMOETKOMING VAN GELEDEN VERLIES BIJ CULTURELE EVENEMENTEN DOOR 25%-COVID-19-MAATREGEL

Inleiding

Op 14 september 2021 kondigde het kabinet aan dat vanaf 25 september 2021 weer ongeplaceerde evenementen mogen plaatsvinden. Er geldt echter nog wel een capaciteitsbeperking van 25% op de reguliere capaciteit voor evenementen die binnen plaatsvinden. Het kabinet heeft 15 miljoen euro gereserveerd als tegemoetkoming voor de evenementen die niet op volledige capaciteit kunnen doorgaan. Door een tegemoetkoming te bieden, wil het kabinet eraan bijdragen dat evenementen ondanks de beperking kunnen doorgaan. Het Fonds Podiumkunsten heeft de opdracht gekregen om het bedrag van 15 miljoen euro te verdelen.

Waarvoor

De regeling is bedoeld voor ongeplaceerde culturele activiteiten die binnen plaatsvinden. Met ongeplaceerd wordt bedoeld dat (een deel van) het publiek staat. Een evenement vindt binnen plaats indien de locatie van het evenement niet aan de bovenzijde van de ruimte of aan drie zijden geheel open is gedurende het gehele evenement. Het evenement moet tenminste een vergunde capaciteit van 300 personen hebben.

Geen subsidie wordt verstrekt voor een evenement waarvoor minder dan 75% van de vergunde capaciteit is verkocht. In dat geval is namelijk geen sprake van een verlies door de capaciteitsbeperking. Onder vergunde capaciteit wordt verstaan: de capaciteit die door gemeenten is vergund (onder andere op basis van de veiligheidsnormen van de brandweer). Als een locatie een vergunde capaciteit op basis van meerdere zalen heeft, wordt gekeken naar de capaciteit die de organisator op basis van het totaal aan de gebruikte zaal heeft toegekend.

Het subsidie is uitsluitend bedoeld voor evenementen met een cultureel karakter. Het gaat om evenementen waarbij van tevoren duidelijk is wat de line-up is. Daarbij moet in eerste instantie worden gedacht aan concerten en voorstellingen, maar ook andere evenementen waarbij de culturele component centraal staat, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. De activiteiten die worden uitgevoerd, moeten wel van professionele aard zijn, zowel wat betreft inhoud als organisatie. Sportwedstrijden vallen niet onder deze regeling.

Deze regeling biedt een financiële tegemoetkoming voor evenementen die hebben plaatsgevonden in de periode van 25 september 2021 tot en met 12 november 2021.

Aanvrager

Een aanvraag kan worden ingediend door een organisatie met (privaatrechtelijke) rechtspersoonlijkheid die als een van zijn hoofdtaken heeft het organiseren van culturele evenementen. Het gaat daarbij om podia en festivals, maar ook om organisatoren van concerten en evenementen op evenementenlocaties als stadions. De organisatie dient in Nederland te zijn gevestigd.

In sommige gevallen is er sprake van verschillende partijen die in uiteenlopende constructies samen verantwoordelijkheid dragen voor de totstandkoming van een evenement. In dat geval moeten de betrokken partijen zelf bepalen wie als aanvrager optreedt. Er kan maar aan een aanvrager subsidie worden toegekend voor een specifiek evenement.

Subsidiehoogte

De hoogte van het subsidie is gebaseerd op het capaciteitsverlies. Het subsidiebedrag wordt berekend als het verschil tussen de verkoopcapaciteit en het aantal kaarten dat is verkocht. Dit aantal wordt vermenigvuldigd met de (gemiddelde) prijs van de toegangskaart exclusief btw. Met verkoopcapaciteit wordt het volgende bedoeld: het aantal kaarten dat zou worden verkocht volgens de afspraken met de artiest(en). Dit aantal is doorgaans lager dan de vergunde capaciteit. Bij het aantal kaarten dat is verkocht, houdt het Fonds er rekening mee dat een percentage van maximaal 2,5% bestaat uit vrijkaarten voor gasten.

Een voorbeeld

Aan een aanvrager worden de volgende gegevens opgevraagd:

  • 1) Wat is de vergunde capaciteit?

  • 2) Wat is de verkoopcapaciteit?

  • 3) Hoeveel kaarten zijn verkocht?

Een aanvrager heeft voor de locatie een vergunde capaciteit van 1.200 personen. Hij mag daarmee niet meer dan 75% van dit aantal verkopen: 900 kaarten.

De organisator hanteerde als verkoopcapaciteit 1000 kaarten. Indien 900 kaarten (75% van de vergunde capaciteit) zijn verkocht, wordt de subsidiehoogte berekend op basis van de 100 kaarten die niet verkocht mochten worden. Als de gewenste verkoopcapaciteit 1.100 kaarten was geweest, wordt in dit voorbeeld het subsidie bepaald op basis van 200 niet te verkopen kaarten.

Een aanvrager komt in dit voorbeeld niet voor subsidie in aanmerking als 800 kaarten worden verkocht. In dat geval is namelijk niet meer dan 75% van de vergunde capaciteit verkocht en is er geen belemmering vanwege de capaciteitsbeperking.

Budget

Er is een budget beschikbaar van 15.000.000 euro. Als het subsidieplafond wordt overschreden, worden de te verlenen subsidiebedragen naar rato verlaagd tot het niveau waarbinnen het totaal beschikbare bedrag volledig kan worden benut.

Procedure

Aanvragen moeten worden ingediend met behulp van het online aanvraagformulier dat te vinden is op de website van het Fonds Podiumkunsten. De aanvragen worden behandeld in een ronde. Aanvragen moeten worden ingediend in de periode van woensdag 17 november tot en met dinsdag 23 november 2021. Aanvragen die na deze periode worden ontvangen, worden afgewezen.

De subsidieaanvraag zal worden behandeld door het bureau van het Fonds. De aanvraag is leidend voor de toetsing of de aanvrager in aanmerking komt voor subsidie. In verband met het specifieke karakter van deze regeling kan tussentijds nadere informatie worden opgevraagd bij een aanvrager om vast te stellen of een bepaald evenement voor subsidie in aanmerking komt of om de hoogte van het subsidiebedrag te kunnen bepalen.

Verantwoording

Als het subsidiebedrag dat een aanvrager ontvangt lager is dan 125.000 euro hoeft niet standaard verantwoord te worden. Het Fonds controleert door middel van steekproeven of de aanvraag overeenkomt met de werkelijkheid. De aanvrager moet dus kunnen aantonen dat dit het geval is. Dat kan bijvoorbeeld door het insturen van documenten van de gemeente over de vergunde capaciteit, de overeenkomsten met de artiesten en borderellen. Het Fonds zal op basis daarvan het subsidie vaststellen. Als niet in het kader van de steekproef gevraagd wordt nadere informatie in te sturen, wordt het subsidie bij het toekenningsbesluit definitief vastgesteld.

Als het subsidiebedrag dat een aanvrager ontvangt 125.000 euro of meer is, moet een rapport van bevindingen opgesteld door een accountant worden ingestuurd. Hiervoor wordt een model opgesteld door het Fonds, dat moet worden gebruikt. Op basis van de verantwoording wordt het definitieve subsidiebedrag bepaald.

Naar boven