Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 3 november 2021, nr. IENW/BSK-2021/278170, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra in verband met het verhogen van het subsidieplafond en het actualiseren van de beoordelingscriteria

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet, de artikelen 4, tweede lid, en 5, aanhef en onderdelen a tot en met c, van de Kaderwet subsidies I en M en de artikelen 4, 8, eerste lid, 9, 10, tweede lid, en 15, vijfde lid, van het Kaderbesluit subsidies I en M;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 vervalt 'tweede,'.

B

Artikel 4, tweede lid, vervalt, onder vernummering van het derde lid tot het tweede lid.

C

In artikel 6 wordt '€ 1.000.000,–' vervangen door '€ 1.900.000,–'

D

In artikel 8, tweede lid, wordt 'de periode van 7 september tot en met 19 oktober' vervangen door 'de periode van 1 november tot en met 10 december'.

E

Artikel 14, vijfde lid, komt te luiden:

  • 5. De ontvanger verleent binnen een door de Minister te stellen termijn medewerking aan een door hem ingesteld evaluatieonderzoek dat ertoe strekt de effecten van deze regeling in beeld brengen.

F

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 1 wordt als volgt gewijzigd:

a. Subonderdeel 1b komt te luiden:

1b. Elementen

In het plan worden minimaal de in artikel 2, tweede lid, onder 1° tot en met 4°, en onder 6° genoemde elementen betrokken. Ook wordt hier benoemd op welke wijze en in hoeverre zij al betrokken zijn.

Punten 5 (per betrokken element als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder 1° tot en met 4°, en onder 6°)

1

b. In de derde rij wordt 'Maximum: 25 punten' vervangen door 'Maximum: 40 punten'.

2. Onderdeel 2 komt te luiden:

2. Gemeentelijke opschaling

Het plan bevat een beschrijving hoe bestaande en nieuwe kennis gedeeld wordt met andere gemeenten of circulaire ambachtscentra.

5 punten

3

 

Maximum: 15 punten

3. Onderdeel 3 wordt als volgt gewijzigd:

a. De aanduiding van onderdeel 3 komt te luiden '3. Bestuurlijk commitment'

b. Subonderdeel 3b en de aanduiding boven subonderdeel 3a '3a. Bestuurlijk commitment' vervallen.

c. In de tweede rij (nieuw) wordt 'Maximum: 10 punten' vervangen door 'Maximum: 5 punten'.

4. Na onderdeel 3 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

4. Eerdere specifieke uitkeringen op grond van deze regeling

Een aanvraag van een gemeente die al eerder een uitkering op grond van deze regeling heeft ontvangen, krijgt een aftrek.

Minus 5 punten per eerder ontvangen uitkering.

1

5. In de 14e rij wordt '50 punten' vervangen door '60 punten'.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg

TOELICHTING

De Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra bevat regels over het realiseren van nieuwe samenwerkingsverbanden om nieuwe circulaire ambachtscentra op te zetten. Met het opzetten van circulaire ambachtscentra wordt een efficiëntieslag gemaakt door de bundeling van krachten van de diverse betrokkenen op het gebied van afvalbeheer, waardoor er minder bruikbare producten en grondstoffen verloren gaan.

Met deze wijziging van de subsidieregeling wordt het subsidieplafond verhoogd en is de aanvraagperiode verschoven naar een periode later in het kalenderjaar. Ook worden gemeenten die al eerder een uitkering hebben ontvangen met deze wijziging in staat gesteld een aanvraag in te dienen voor een verdere uitkering, om hun plannen versneld te realiseren. Door een puntenaftrek voor deze categorie toe te passen krijgen aanvragen van gemeenten die nog niet eerder een uitkering hebben ontvangen een voorsprong op gemeenten die al wel een uitkering hebben ontvangen.

Tevens is artikel 3 gewijzigd vanwege een onjuiste verwijzing naar artikel 23, tweede lid, van het Kaderbesluit subsidies IenM die niet strookt met het kader van de specifieke uitkering zoals neergelegd in de Financiële-verhoudingswet.

Daarbij zijn de beoordelingscriteria in bijlage 1 van de regeling aangepast. Dit is gedaan op basis van de ervaring die het afgelopen jaar is opgedaan met het beoordelen van aanvragen. Met de aanpassing van de criteria kunnen de aanvragen beter van elkaar onderscheiden worden op kwaliteit. Zo wordt het naar mate de regeling langer bestaat en meer en meer ambachtscentra worden opgericht, steeds belangrijker dat deze centra en de gemeenten waar ze worden opgezet, kennis en ervaring uitwisselen met andere centra en gemeenten die overwegen een centrum op te zetten. Daartoe is onderdeel 2 over gemeentelijke opschaling toegevoegd, ter vervanging van de onderdelen ‘leren in de praktijk’ en ‘communicatieplan’, de inhoud waarvan voldoende gedekt is door de andere beoordelingscriteria in de bijlage.

Ten slotte zijn in artikel 14 van de Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra nog enkele redactionele aanpassingen doorgevoerd.

Bij deze regeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Het betreft enerzijds reparatieregelgeving en anderzijds zou het niet aanpassen van de regeling ertoe leiden dat dit jaar geen geld voor ambachtscentra beschikbaar is terwijl dit wel is begroot. Dit leidt tot ongewenst nadeel voor zowel gemeenten als de ambachtscentra.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg

Naar boven