Gemeente Uden - hogere waarde wet geluidhinder en besluit geluidhinder - Patrijsweg 11, Uden

Logo Uden

Beschikking van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden over het verzoek tot vaststelling van een hogere waarde volgens artikel 83 van de Wet geluidhinder. Het verzoek tot vaststellen van een hogere waarde is voor het herbouwen van een woning gelegen aan de Patrijsweg 11 in Uden. Bij de herbouw zal de voorgevel van de nieuwe woning 2,57 meter dichterbij de weg worden gesitueerd. De geluidbelasting van de weg is opnieuw beoordeeld.

Ligging planlocatie

Het plan wordt gerealiseerd binnen het bestemmingsplan “Uden-Zuid 2013” van de gemeente Uden. De planlocatie ligt, aan de zuidzijde van de Lippstadt-Singel (N264)

. Wettelijk kader

Wet geluidhinder

Voor initiatieven binnen zones van wegen is de wet geluidhinder het toetsingskader. De geluidzones van de wegen zijn geregeld in artikel 74 van de Wgh. Het initiatief ligt binnen de geluidzones van de Lippstadt-Singel, de Sesterlaan, de Velmolenweg en de Verlengde Velmolen

In de Wgh zijn normen opgenomen voor de toelaatbare geluidsbelasting vanwege wegverkeerslawaai. De Wgh gaat daarbij uit van een voorkeurswaarde en een maximale ontheffingswaarde. De geluidsbelasting onder de voorkeurswaarde is toelaatbaar, een geluidsbelasting hoger dan de maximale ontheffingswaarde is niet toelaatbaar. Een geluidsbelasting tussen de voorkeurswaarde en de maximale ontheffingswaarde is alleen toelaatbaar na een afwegingsproces. De voorkeursgrenswaarde voor deze locatie is 48 dB, de maximale ontheffingswaarde 63 dB.

Artikel 76 en 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) regelen dat bij een nieuwe geluidgevoelige bestemming de voorkeursgrenswaarde of de vastgestelde hogere waarde in acht moet worden genomen. Met een akoestisch onderzoek moet aangetoond worden wat de geluidsbelasting is zonder het nemen van maatregelen en wat de doeltreffendheid van de maatregelen is om te kunnen voldoen aan de hogere waarden.

Geluidonderzoek

Om de geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai vast te stellen is een geluidonderzoek uitgevoerd. De uitgangspunten en rekenresultaten van het onderzoek zijn beschreven in het geluidrapport “Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai, Patrijsweg 11 Uden”, met kenmerk 20201363.v01, opgesteld door De Roever Omgevingsadvies op 14 oktober 2020.

Toetsing

Uit het geluidrapport blijkt dat de hoogst berekende geluidbelasting 52 dB is inclusief aftrek ex artikel 110g van de Wet geluidhinder vanwege het verkeer op de Lippstadt-Singel. De voorkeurgrenswaarde van 48 dB wordt overschreden. Er wordt wel voldaan aan de maximale ontheffingswaarde van 63 dB.

Onderzoek maatregelen

Omdat de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden is in overeenstemming met de Wet geluidhinder onderzoek uitgevoerd naar (geluid reducerende) maatregelen

Als met het treffen van maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren tot de voorkeursgrenswaarde niet haalbaar is, kan een hogere waarde worden verleend. In de Wet geluidhinder is gesteld dat een hogere waarde uitsluitend wordt verleend als de maatregelen, gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting op de gevel van de betrokken woning, onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren ontmoet.

Onderzoek maatregelen Maatregelen die zijn onderzocht zijn bron- en overdrachtsmaatregelen. Het treffen van geluid reducerende maatregelen aan de bron (wegdektype en het verlagen van de toegestane snelheid) of maatregelen in het overdrachtsgebied zijn niet doelmatig en leiden tot overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard.

Geluidbelasting in de woning

De gecumuleerde geluidbelasting bedraagt ten hoogste 55 dB ter plaatse voorgevel van de gewijzigde woning. Om in de woning een aanvaardbaar woon- en leefklimaat te realiseren van 33 dB is een karakteristieke geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie nodig van 22 dB (55 dB - 33 dB). Er kan vanuit worden gegaan dat een gevelwering van 22 dB wordt, in het geval van nieuwbouw met de huidige toegepaste materialen, behaald. Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning onderdeel bouwen moet worden aangetoond dat de karakteristieke geluidwering van de gevel voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012.

Conclusie

Er wordt voldaan aan het gestelde in de Wet geluidhinder. Een aanvaardbaar woon- en leefklimaat wordt geborgd in het Bouwbesluit 2012. De hogere waarde kan worden vastgesteld.

BESCHIKKING

Bgemeester en wethouders van de gemeente Uden besluiten: Gelet op de Wet geluidhinder en de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUITEN

  • 1.

    Om voor de woning aan de Patrijsweg 11 een hogere waarde te verlenen van 52 dB vanwege het wegverkeer op de Lippstadt-Singel.

  • 2.

    De geluidsrapportage “Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai, Patrijsweg 11 Uden”, met kenmerk 20201363.v01, opgesteld door De Roever Omgevingsadvies op 14 oktober 2020 maakt onderdeel uit van deze ontheffing

Uden, 19 januari 2021

Namens Burgemeester en wethouders van Uden

mr. C.J.F. Mutsaars-van Es

teamleider dienstverlening afdeling Ruimte

Naar boven