Mededeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 30 september 2021, kenmerk 3256589-1015370-WJZ, inzake de implementatie van Richtlijn (EU) 2021/903

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

deelt, overeenkomstig aanwijzing 9.13 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, mede dat Richtlijn (EU) 2021/903 van de Commissie van 3 juni 2021 tot wijziging van Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad wat de specifieke grenswaarden voor aniline in bepaalde speelgoedartikelen betreft (PbEU 2021, L 197) zonder dat daarvoor nieuwe regelgeving nodig is, wordt geïmplementeerd op de wijze die is aangegeven in de in deze mededeling opgenomen transponeringstabel.

De wijziging van Richtlijn 2009/48/EG gaat gelden met ingang van het verstrijken van de implementatiedatum op 5 december 2022.

Deze bekendmaking zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, C.G.A. Wijnker

TOELICHTING

Aanhangsel C van bijlage II bij Richtlijn 2009/48/EG1 bevat specifieke grenswaarden voor chemische stoffen die worden gebruikt in speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 36 maanden of in ander speelgoed dat bedoeld is om in de mond genomen te worden.

Het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico’s (hierna: WCGM) heeft in zijn advies van 29 mei 2007 geoordeeld dat verbindingen die kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de voortplanting zijn, niet in speelgoed mogen voorkomen. In het risicobeoordelingsrapport van de Europese Unie over aniline is geconcludeerd dat de gezondheidsrisico’s van het gebruik van producten die aniline bevatten voor de consument moeten worden beperkt. Die conclusie was gebaseerd op ‘bezorgdheid over mutageniteit en carcinogeniteit als gevolg van blootstelling bij het gebruik van producten die deze stof bevatten, aangezien aniline is aangeduid als een carcinogeen zonder drempelwaarde’. Aniline wordt aldus als een carcinogeen zonder drempelwaarde beschouwd. Dit betekent dat aniline zelfs bij de geringste blootstelling kanker kan veroorzaken.

De Europese Commissie heeft de deskundigengroep inzake veiligheid van speelgoed in het leven geroepen. De subgroep, Werkgroep chemische stoffen in speelgoed (hierna: de Subgroep), van deze deskundigengroep heeft als opdracht advies te verstrekken aan de deskundigengroep inzake veiligheid van speelgoed met betrekking tot chemische stoffen die in speelgoed kunnen worden gebruikt.

De Subgroep heeft tijdens haar vergadering van 26 september 2017 geconcludeerd dat een beperking voor aniline in speelgoed gericht moet zijn op speelgoed en onderdelen van speelgoed van textiel, leder en vingerverf, aangezien tot dusver te weinig informatie beschikbaar was over de noodzaak van een beperking van aniline in ander speelgoed of andere speelgoedmaterialen dan textiel, leder en vingerverf. In het licht van, onder meer, het advies van het WCGM en de adviezen van de deskundigengroep inzake veiligheid van speelgoed en de Subgroep, alsmede studies naar de aanwezigheid van aniline in textiel, is het noodzakelijk bevonden om voor aniline in speelgoedmateriaal van textiel en van leder een grenswaarde vast te stellen van 30 mg/kg na reductieve splitsing, en voor aniline in vingerverf een grenswaarde vast te stellen van 10 mg/kg als vrij aniline en van 30 mg/kg na reductieve splitsing, aangezien deze waarden de laagste concentraties zijn die op betrouwbare wijze kunnen worden vastgesteld. Aanhangsel C van bijlage II bij Richtlijn 2009/48/EG wordt door Richtlijn 2021/903 (EU)2 daarom dienovereenkomstig gewijzigd.

Voor implementatie van de wijziging van Richtlijn 2009/48/EG hoeft in Nederland geen nieuwe regelgeving te worden vastgesteld. Voor zover voor de implementatie van de gewijzigde richtlijn wettelijke bepalingen nodig zijn, voorziet de geldende regelgeving hierin. Volgens de Aanwijzingen voor de regelgeving doet in een dergelijk geval de verantwoordelijke bewindspersoon hiervan mededeling in de Staatscourant. Bij deze mededeling wordt tevens een transponeringstabel gevoegd, waarin is aangegeven op welke wijze Nederland de wijzigingsrichtlijn heeft geïmplementeerd.

Transponeringstabel

Bepaling van wijzigingsrichtlijn

Bepaling van richtlijn (na wijziging)

Beschrijving inhoud bepaling van wijzigingsrichtlijn

Waar wordt bepaling van wijzigingsrichtlijn geïmplementeerd?

Artikel 1

Bijlage II, aanhangsel C, bij Richtlijn 2009/48/EG

Toevoeging van aniline aan de lijst met specifieke grenswaarden voor chemische stoffen die worden gebruikt in speelgoed dat bestemd is voor gebruik door kinderen jonger dan 36 maanden of in ander speelgoed dat bedoeld is om in de mond genomen

Implementatie met bestaand recht.

Artikel 3, eerste lid, onderdelen a, c en h, artikel 5, eerste lid, onderdeel a, en artikel 6, onderdeel a, Warenwetbesluit speelgoed 2011

Artikel 2

n.v.t.

Omzetting van de wijzigingsrichtlijn door de lidstaten

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

Artikel 3

n.v.t.

Inwerkingtreding van de wijzigingsrichtlijn

Behoeft naar zijn aard geen implementatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, C.G.A. Wijnker


X Noot
1

Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 betreffende de veiligheid van speelgoed (PbEU 2009, L170).

X Noot
2

Richtlijn 2021/903 (EU) van de Commissie van 3 juni 2021 tot wijziging van Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad wat de specifieke grenswaarden voor aniline in bepaalde speelgoedartikelen betreft (PbEU 2021, L197).

Naar boven