Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 oktober 2021, nr. IENW/BSK-2021/272879, tot wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2024 (aanwending COVID-19-subsidie Saba 2022)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 4 in samenhang met de artikelen 3, eerste lid, en 5 van de Kaderwet subsidies I en M en de artikelen 2, eerste lid, en 4 van het Kaderbesluit subsidies I en M;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2024 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede tot en met zesde lid worden genummerd derde tot en met zevende lid.

2. Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan de subsidie, genoemd in de tabel in artikel 3, eerste lid, in rij ‘s. Extra subsidie op drinkwater Saba i.v.m. COVID-19’ voor het kalenderjaar 2021, mede worden aangewend gedurende het tijdvak 1 januari 2022 tot 1 juli 2022.

3. In het derde lid (nieuw) wordt ‘de in het eerste lid genoemde datum’ steeds vervangen door ‘de in het eerste of tweede lid genoemde datum’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, B. Visser

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling wijzigt de Tijdelijke subsidieregeling drinkwater BES en rioolwaterzuiveringsinstallatie Bonaire 2018 tot en met 2024 (hierna: tijdelijke subsidieregeling). De wijziging strekt tot ertoe dat de COVID-19 subsidie voor Saba voor 2021 mede kan worden aangewend in de eerste helft van 2022.

2. Vergroting van de flexibiliteit van de aanwending van COVID-19 subsidie voor Saba

Voor Saba wordt in het nieuwe tweede lid van artikel 5 van de tijdelijke subsidieregeling bepaald dat het voor 2021 beschikbare bedrag i.v.m. COVID-19 tot juli 2022 kan worden aangewend. De COVID-19-subsidie voor drinkwater op Saba voor 2021 wordt aangewend om het tarief van het flessenwater van de bottelfabriek te verlagen zodat het drinkwater voor meer inwoners betaalbaar blijft. Vanwege de beperkingen tijdens COVID-19 is de bottelfabriek later dit jaar opgeleverd (juli 2021). Bij de subsidie die wordt verleend voor het jaar 2021 is sprake van het onvoorziene en ongewenste neveneffect, dat, als het beschikbare bedrag inderdaad in 2021 geheel zou moeten worden besteed, het drinkwater in 2021 zeer goedkoop is en in 2022 voor veel inwoners onbetaalbaar zou worden. Om ongewenste schokeffecten in de tarieven te voorkomen en het drinkwater betaalbaar en toegankelijk te houden is het van belang dat de subsidie ook gedurende de eerste helft van 2022 nog kan worden aangewend.

Anders dan op Bonaire en Sint Eustatius is op Saba geen drinkwaternet aanwezig. Daar wordt water dat gezuiverd is middels ‘reverse osmosis’ per truck vervoerd over het eiland. Saba krijgt jaarlijks € 93.000 subsidie van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat voor de transportkosten van dat water. In de eerste helft van 2021 is een drinkwaterbottelfabriek opgeleverd waardoor er gebotteld drinkwater beschikbaar is. Vanwege deze drinkwatersituatie op Saba was de COVID-19-subsidie aanvraag voor 2020 gebaseerd op het vergroten van de wateropslagcapaciteit en de aanvraag voor 2021 op het tijdelijk verlagen van de prijs van gebotteld drinkwater. Het vergroten van de wateropslagcapaciteit is net als de COVID-10-subsidie incidenteel en de kosten zouden anders doorberekend zijn aan de inwoners. Daarmee heeft de subsidie dus bijgedragen aan het doel van het verzachten van de economische effecten van COVID-19. Voor 2021 gebruikt Saba de subsidie om de prijs van gebotteld water tijdelijk te verlagen, met de uitloop tot medio 2022.

In verband met de wijziging (nieuw tweede lid) is de nummering van de overige leden aangepast en zijn de verwijzingen in het derde lid (nieuw, voormalig tweede lid) eveneens aangepast.

3. Gevolgen

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk of administratieve lasten noch voor de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid van de regelgeving, zodat van toetsing op deze aspecten is afgezien. Ook is afgezien van internetconsultatie omdat er geen veranderingen van rechten en verplichtingen, administratieve lasten en uitvoeringslasten zijn en vanwege het spoedeisend karakter (de flexibiliteit is reeds dit jaar benodigd).

4. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van de in artikel 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving voor ministeriële regelingen genoemde vaste verandermomenten en van de ingevolge het vierde lid van dat artikel in dit geval geldende minimuminvoeringstermijn van twee maanden. Dit is vereist met het oog op het maatschappelijk belang van het betaalbaar en toegankelijk houden van de drinkwatervoorziening in Saba.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, B. Visser

Naar boven