Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 oktober 2021, 2021-0000158433, tot wijziging van de Eerste, Tweede, Derde en Vierde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid in verband met de 14 weken aanlevermogelijkheid voor de derdenverklaring en wijziging van data vaststellingsloketten van de Tweede, Derde en Vierde Tijdelijke Noodmaatregel

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 14, vierde lid, van de Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid komt te luiden:

  • 4. Indien een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep als bedoeld in artikel 6, vijfde lid, verplicht is een verklaring van een accountant op grond van artikel 13, tweede lid, of een verklaring van een deskundige derde op grond van artikel 13, derde lid, te overleggen vult de werkgever, die geen verklaring van een accountant, respectievelijk verklaring van een deskundige derde heeft meegezonden, op verzoek van de minister de aanvraag binnen 14 weken aan met de benodigde verklaring.

ARTIKEL II

Artikel 18 van de Tweede tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘5 januari 2022’, vervangen door ’31 maart 2022’.

2. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. Indien een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep als bedoeld in artikel 6, zevende lid, verplicht is een verklaring van een accountant op grond van artikel 16, eerste lid, of een verklaring van een deskundige derde op grond van artikel 16, derde lid, te overleggen vult de werkgever, die geen verklaring van een accountant, respectievelijk verklaring van een deskundige derde heeft meegezonden, op verzoek van de minister de aanvraag binnen 14 weken aan met de benodigde verklaring.

ARTIKEL III

Artikel 24 van de Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid worden ‘26 juni 2022’ en ‘23 oktober 2022’ vervangen door ‘22 februari 2023’.

2. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. Indien een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep als bedoeld in artikel 5, zevende lid, een verklaring van een accountant dient te overleggen op grond van artikel 13, eerste lid, of een verklaring van een deskundige derde op grond van artikel 13, derde lid, vult de werkgever, die geen verklaring van een accountant, respectievelijk verklaring van een deskundige derde heeft meegezonden, op verzoek van de minister de aanvraag binnen 14 weken met de benodigde verklaring aan.

ARTIKEL IV

Artikel 17, vierde lid, van de Vierde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid komt te luiden:

  • 4. Indien een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep als bedoeld in artikel 6, zevende lid, verplicht is een verklaring van een accountant op grond van artikel 15, eerste lid, of een verklaring van een deskundige derde op grond van artikel 15, derde lid, te overleggen vult de werkgever, die geen verklaring van een accountant, respectievelijk verklaring van een deskundige derde heeft meegezonden, op verzoek van de minister de aanvraag binnen 14 weken aan met de benodigde verklaring.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 oktober 2021

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

TOELICHTING

I. Algemeen

Met deze wijzigingsregeling worden de Eerste, de Tweede, de Derde en de Vierde Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (hierna: NOW 1, NOW 2, NOW 3 en NOW 4) gewijzigd. In de toelichting wordt als eerste ingegaan op de mogelijkheid om de vaststellingsaanvraag aan te vullen, indien de derdenverklaring ontbreekt. Deze wijziging betreft de NOW 1, NOW 2, NOW 3 en de NOW 4. Als tweede wordt er in de toelichting ingegaan op het verschuiven van de sluitingsdata van de vaststellingsloketten van de NOW 3.1 (derde tranche), 3.2 (vierde tranche) en 3.3 (vijfde tranche). Deze worden samengetrokken met de sluitingsdatum van het vaststellingsloket van de NOW 4, zijnde 22 februari 2023. Deze wijziging betreft de NOW 3. Tot slot wordt in de toelichting ingegaan op het langer openstellen van het vaststellingsloket NOW 2.

Toevoeging van een aanvultermijn voor de derdenverklaring

In de NOW 1, NOW 2, NOW 3 en NOW 4 is opgenomen dat indien een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep een verklaring van een accountant bij de vaststellingsaanvraag dient mee te zenden, maar dat niet heeft gedaan, de aanvraag op verzoek van de minister binnen 14 weken kan worden aangevuld met een verklaring van een accountant. Dit betekent in de praktijk dat wanneer de werkgever die een accountantsverklaring moet overleggen maar nog niet in de gelegenheid is om een verklaring aan te leveren bij de vaststellingsaanvraag, 14 weken de tijd heeft om alsnog een verklaring van een accountant te overleggen wanneer hij tijdens de vaststellingsaanvraag aangeeft dat hij nog niet over een accountantsverklaring beschikt. Met deze wijzigingsregeling wordt deze 14 weken termijn ook ingevoerd voor werkgevers die een derdenverklaring nodig hebben.

Aanleiding voor deze wijziging is dat de vaststellingsaanvragen erg achterlopen, met de sluitingsdatum van het vaststellingsloket in zicht. Minder dan de helft van de NOW 1 vaststellingsaanvragen zijn binnen. Voor sommige werkgevers is de reden dat zij nog geen vaststellingsaanvraag hebben ingediend dat zij nog wachten op een accountants- of derdenverklaring. Door drukte bij accountantskantoren en andere organisaties die een derdenverklaring mogen verstrekken is het lastig om deze verklaringen tijdig te verkrijgen. De NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) heeft onlangs aangegeven dat de verwachting is dat veel accountants de deadline van 31 oktober 2021 (sluitingsdatum vaststellingsloket NOW 1) niet gaan halen. Omdat derdenverklaringen vaak ook door accountants worden verstrekt en omdat er signalen zijn dat ook bij deskundige derden drukte heerst omtrent de verklaringen, is besloten de 14 weken termijn ook mogelijk te maken voor werkgevers die een derdenverklaring nodig hebben. De aanvullende 14 weken zorgen voor extra tijd om de benodigde verklaring tijdig te kunnen aanleveren.

Samentrekken sluitingsdata vaststellingsloketten NOW 3.1, 3.2 en 3.3 met sluitingsdatum vaststellingsloket NOW 4

In de Kamerbrief van 31 mei jl.1 is aangekondigd dat er enkele lastenverlichtingen rondom de vaststellingen van de NOW worden doorgevoerd. Onderdeel daarvan is dat accountantscontroles ten behoeve van de vaststellingsaanvragen van de NOW 3 en NOW 4 kunnen worden gecombineerd. Dit bespaart kosten voor de werkgever voor het overleggen van een derden- of accountantsverklaring. In plaats dat de vaststellingsloketten van elke tranche in de NOW 3 en NOW 4 elk op een eigen moment sluiten, sluiten de vaststellingsloketten van de NOW 3.1 (derde tranche), de NOW 3.2 (vierde tranche), de NOW 3.3 (vijfde tranche) en de NOW 4 op 23 februari 2023. In de oude situatie had het loket van de NOW 3.1 slechts één week overlap met het loket van de NOW 4. Dit bood accountants en deskundige derden onvoldoende gelegenheid om de controles van de verschillende tranches gezamenlijk op te pakken. Door het samentrekken van de sluitingsdata wordt dit opgelost. Dit geeft werkgevers maximaal de ruimte om de vaststellingsaanvraag van de NOW 3 (derde, vierde en vijfde tranche) samen te laten controleren met de vaststellingsaanvraag van de NOW 4, waardoor zij daadwerkelijk kosten kunnen besparen voor het verkrijgen van de accountantsverklaring.

Het opschuiven van de einddata van de loketten NOW 3 leidt tot budgettaire verschuivingen naar latere jaren. De budgettaire gevolgen van het verschuiven van deze einddata zijn reeds in de ontwerpbegroting 2022 van SZW verwerkt.

Verlengde openstelling vaststellingsloket NOW 2

Het vaststellingsloket van de NOW 2 wordt langer opengesteld. Waar het loket eerst zou sluiten op 5 januari 2022, zal de nieuwe sluitingsdatum 31 maart 2022 zijn. Aanleiding voor de langere openstelling is dat UWV tegen capaciteitsproblemen aan gaat lopen als de oude datum wordt aangehouden. UWV verwacht rond 5 januari 2022, de oorspronkelijke sluitingsdatum van het vaststellingsloket van de NOW 2, nog volop bezig te zijn met de afhandeling van de vaststellingen van de NOW 1. UWV zal niet genoeg capaciteit hebben om tevens een groot aantal vaststellingen van de NOW 2 af te handelen. Door het tekort aan capaciteit bestaat tevens het risico dat er fouten gemaakt kunnen worden. Daarnaast is het vaststellingsloket van de NOW 2, wanneer wordt vastgehouden aan de oude datum, een stuk korter geopend dan de andere vaststellingsloketten. Door ook dit loket langer open te stellen, komt de openingsduur dichter bij de andere tranches.

Het opschuiven van de einddatum van het NOW 2 loket leidt ertoe dat werkgevers langer de kans krijgen om een vaststellingsverzoek in te dienen, wat leidt tot budgettaire verschuivingen naar latere jaren. Deze worden nog verwerkt in de SZW-begroting.

Met deze wijzigingen luiden de start- en sluitingsdata van de vaststellingsloketten als volgt:

Vaststellingsloket per tranche

Start

Tot en met

NOW 2

14 maart 2021

31 maart 2022

NOW 3.1 (derde tranche)

4 oktober 2021

22 februari 2023

NOW 3.2 (vierde tranche)

31 januari 2022

22 februari 2023

NOW 3.3 (vijfde tranche)

31 januari 2022

22 februari 2023

NOW 4

31 maart 2022

22 februari 2023

Regeldruk

De wijzigingen uit deze regeling leiden niet tot aanvullende regeldruk voor werkgevers. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen nieuwe (niet voorziene) gevolgen voor de regeldruk heeft.

II. Artikelsgewijs

Artikel I en het tweede onderdeel van de artikelen II, III en IV

Met deze artikelen is geregeld dat werkgevers die een derdenverklaring dienen over te leggen bij de vaststellingsaanvraag op grond van de NOW 1, NOW 2, NOW 3 of NOW 4, maar dat niet hebben gedaan, op verzoek van de minister 14 weken de gelegenheid krijgen om dat alsnog te doen.

Artikel II, onderdeel 1

Met deze wijziging is de sluitingsdatum van het vaststellingsloket van de NOW 2 aangepast van 6 januari 2022 naar 1 april 2022. Dit betekent dat het tot en met 31 maart 2022 mogelijk is een vaststellingsaanvraag te doen.

Artikel III, onderdeel 1

Met deze wijziging is geregeld dat de vaststellingsloketten van de derde, vierde en vijfde tranche van de NOW 3, sluiten op 23 februari 2023. Dit betekent dat het tot en met 22 februari 2023 mogelijk is een vaststellingsaanvraag te doen.

Artikel V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma


X Noot
1

Kamerstukken II 2020/21, 35 420, nr. 274.

Naar boven