Besluit van de Inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid namens de Minister voor Medische Zorg en de Minister van Justitie en Veiligheid, van 14 oktober 2021 tot vaststelling van het Handhavingsbeleid Experiment Gesloten Coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 8, eerste lid, van de Wet Experiment Gesloten Coffeeshopketen, artikel 6 van het Besluit houdende aanwijzing van toezichthouders naleving Wet experiment gesloten coffeeshopketen en het verlenen van mandaat en machtiging voor de uitvoering en handhaving van die wet

Besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

1. Algemeen

1.1. Definities

IJenV:

Inspectie Justitie en Veiligheid

Wet EGC:

Wet experiment gesloten coffeeshopketen

Besluit EGC:

Besluit experiment gesloten coffeeshopketen

Regeling EGC:

Regeling experiment gesloten coffeeshopketen

Regelgeving EGC:

De Wet EGC, het Besluit EGC en de Regeling EGC

Het experiment:

experiment als bedoeld in artikel 2 van de Wet EGC

Teler:

een aangewezen teler als bedoeld in artikel 1 van het Besluit EGC

Productielocatie:

locatie als bedoeld in artikel 1 van de Regeling EGC

Coffeeshop:

coffeeshop, als bedoeld in artikel 6a van de Wet EGC

Coffeeshophouder:

coffeeshophouder als bedoeld in artikel 1 van het Besluit EGC

Deelnemende gemeente:

gemeente als bedoeld in artikel 1 van het Besluit EGC

Gesloten coffeeshopketen:

gesloten coffeeshopketen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit EGC

OM:

Openbaar Ministerie

NVWA:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Inspectie:

Elke vorm van controle, fysiek of digitaal, met of zonder vooraankondiging, door een inspecteur van de IJenV om na te gaan of de regelgeving EGC, voor zover deze onder het toezichtsbereik van de IJenV vallen, wordt nageleefd.

Toezichts- en handhavings-Arrangement EGC :

Document waarin de (toezichts- en handhavings)taken en bevoegdheden in het kader van het EGC en samenwerkingsafspraken (waaronder afspraken over informatiedeling) met Politie, OM, NVWA en de deelnemende gemeenten zijn uitgewerkt

1.2 Doel en grondslag

De IJenV, de NVWA en de burgemeesters van de deelnemende gemeenten zijn belast met het toezicht op de naleving van de regelgeving EGC. De IJenV houdt toezicht op de naleving van de normen die zien op de geslotenheid van de coffeeshopketen vanaf de teelt bij de aangewezen teler tot en met de verkoop door coffeeshophouders aan de consument. Het toezicht van de IJenV omvat ook toezicht op de naleving van de eisen rondom afvalverwerking, beveiliging van de productielocaties en het vervoer van de hennep of hasjiesj naar de coffeeshops. Welke normen dit betreft, is nader uitgewerkt in de bijlage bij dit besluit.

De IJenV voert haar toezicht uit door middel van fysieke inspecties bij de telers en coffeeshops. Daarnaast voert de IJenV digitaal toezicht uit middels het door de overheid beschikbaar gestelde elektronische systeem (hierna: Track&Trace). Bevindingen in een digitale inspectie kunnen aanleiding vormen voor een (nadere) fysieke inspectie.

De IJenV is bevoegd tot toezicht en handhaving van voormelde normen, voor zover deze zien op de telers. De IJenV houdt ook toezicht op de naleving van voormelde regelgeving door coffeeshops, maar is niet belast met de handhaving van deze regelgeving. Handhaving op de naleving van de regelgeving door coffeeshops is voorbehouden aan de burgemeesters van de deelnemende gemeenten. Wanneer de IJenV een overtreding van de regelgeving EGC door de coffeeshophouder constateert, zal zij de burgemeester van de gemeente waarin de betreffende coffeeshop is toegestaan(en, indien nodig, de NVWA), informeren conform de afspraken die zijn gemaakt in het onder 1.3 vermelde Toezichts- en handhavingsarrangement. De burgemeesters van de deelnemende gemeenten stellen hun eigen handhavingsbeleid op voor wat betreft de handhaving bij in hun gemeenten toegestane coffeeshops.

Het Handhavingsbeleid EGC IJenV is gebaseerd op de Regelgeving EGC. Het Handhavingsbeleid EGC IJenV beschrijft het beleid dat de IJenV toepast om geconstateerde overtredingen door de teler van wet- en regelgeving tijdens toezicht en inspectie te doen opheffen en herhaling ervan te doen voorkomen. Het Handhavingsbeleid beschrijft daarnaast de methode of de werkwijze waarmee de IJenV de toe te passen interventie vaststelt, gekoppeld aan de ernst van overtredingen. In het Handhavingsbeleid is neergelegd hoe, behoudens gemotiveerde afwijkingen, de IJenV optreedt bij de constatering van overtredingen door telers.

1.3. Samenwerking met andere handhavende instanties

Naast de IJenV zullen de NVWA en de burgemeesters van de deelnemende gemeenten toezicht houden op de normen die voortvloeien uit de regelgeving EGC en deze normen handhaven. Politie en OM zijn verantwoordelijk voor het opsporen en vervolgen van strafbare feiten. De bevoegdheden van, en samenwerking tussen de IJenV, NVWA, de burgemeesters van de deelnemende gemeenten en politie/OM zijn uitgewerkt in het Toezichts- en handhavingsarrangement EGC.

In voormeld arrangement is eveneens uitgewerkt welke informatie tussen de toezichthouders zal worden gedeeld, en welke informatie zal worden gedeeld met politie en OM. De IJenV zal de informatiedeling uitvoeren conform hetgeen in het arrangement is beschreven.

2. Interventies

2.1. Uitgangspunten handhavingsbeleid

Het Handhavingsbeleid is erop gericht duidelijkheid te geven over hoe de IJenV intervenieert als zij overtredingen constateert bij de teler. De interventies zijn beschreven in de Tabel met specifieke interventies experiment gesloten coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid, die als bijlage bij dit Handhavingsbeleid is gevoegd.

Een overtreding is een handeling of gedraging (in doen of nalaten) in strijd met de daarop van toepassing zijnde voorschriften en normen uit de regelgeving EGC. Een bestuurlijke boete of corrigerende interventie (op grond van artikel 9 en 10 van de Wet EGC) wordt opgelegd om de gevolgen van de overtreding te doen opheffen en de met de overtreding gepaard gaande risico’s te verminderen. Er wordt altijd een herinspectie uitgevoerd. Deze herinspectie vindt in beginsel binnen drie maanden plaats. Indien bij een of meer herinspecties herhaalde en/of meerdere overtredingen worden vastgesteld kan dit leiden tot intensivering van het toezicht.

Bij het bepalen van de juiste interventie wordt rekening gehouden met:

  • a. De ernst, omvang en het karakter van de overtreding;

  • b. De feiten en omstandigheden waaronder de overtreding is begaan;

  • c. De voorgeschiedenis van de overtreder;

  • d. Het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel: de aard en de zwaarte van de interventie zijn afgestemd op geconstateerde overtredingen en de specifieke feiten en omstandigheden.

De IJenV wijkt bij het bepalen van de interventie alleen af van het Handhavingsbeleid indien de specifieke feiten en omstandigheden daartoe aanleiding geven. De IJenV motiveert in dat geval waarom van het Handhavingsbeleid wordt afgeweken.

2.2. Bepalingen met betrekking tot zwaartecategorieën

Overtredingen worden ingedeeld naar categorieën naar zwaarte van de overtreding.

  • 1. In de bijlage zijn de normen die binnen het toezichts- en handhavingsbereik van de IJenV vallen opgenomen. In de bijlage is vermeld in welke zwaartecategorie overtredingen van die normen vallen. Hierbij is een indeling gemaakt in zwaartecategorie 1,2 of 3.

    • a. Zwaartecategorie 1

      Een overtreding met een gering karakter, die bij incidentele normoverschrijding niet leidt tot de kwalificatie als bedoeld bij zwaartecategorie 2 of 3, maar die bij voortduring of herhaling van de overtreding wel kan leiden tot een risico en derhalve voorkomen moet worden.

    • b. Zwaartecategorie 2

      Een overtreding heeft een zodanig karakter, dat er weliswaar geen sprake is van een ernstige overtreding als hierna bedoeld, maar dat de handeling of gedraging wel dermate consequenties heeft of kan hebben dat herhaling van de overtreding moet worden voorkomen. Hieronder vallen onder andere overtredingen door de teler ten aanzien van beveiliging en vervoer.

    • c. Zwaartecategorie 3

      Feiten die naar hun aard en omvang grote gevolgen kunnen hebben met betrekking tot de geslotenheid van de coffeeshopketen.

      Er is vast komen te staan dat hennep/hasjiesj de coffeeshopketen heeft verlaten (uitlekken) en/of illegaal geteelde hennep in de keten terecht is gekomen (inlekken), en/of er is een risico dat hennep/hasjiesj bij voortduring of herhaling van de overtreding zal in- of uitlekken.

  • 2. Een aantal normen is in meer dan één overtredingscategorie ingedeeld, omdat de mogelijkheid tot beoordeling van de ernst van de overtreding afhankelijk is van de feiten en omstandigheden van het geval. De IJenV zal naar aanleiding van de feiten en omstandigheden de overtredingscategorie hanteren die passend is bij de ernst van de overtreding.

2.3. Het bepalen van interventies bij een overtreding

In de Tabel met specifieke interventies experiment gesloten coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid (bijlage bij dit Handhavingsbeleid) is per norm uiteengezet welke interventies de IJenV inzet bij overtreding. Wanneer meerdere interventies mogelijk zijn, bepaalt de IJenV naar aanleiding van de feiten en omstandigheden van het geval welke interventie het meest passend is.

Waarschuwing

Een waarschuwing is een mededeling aan de teler van een geconstateerde overtreding. Een waarschuwing is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. De mededeling omvat onder meer de overtreding, het betreffende artikel uit de regelgeving EGC, en eventueel informatie voor de teler om deze te helpen met het begrijpen en bewust naleven van de regels. De waarschuwing wordt altijd schriftelijk gegeven.

Corrigerende maatregel

Een corrigerende maatregel is een bestuursrechtelijke maatregel die is gericht op het beëindigen van een overtreding en/of het voorkomen van nieuwe overtredingen. De IJenV kan overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang, zoals (tijdelijke) sluiting van de teeltlocatie of een andere maatregel die de IJenV passend acht.

Wanneer de IJenV een last onder dwangsom oplegt, houdt zij conform artikel 5:32b, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht bij het vaststellen van de bedragen rekening met de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsom. Als opnieuw overtredingen worden geconstateerd kan opnieuw een corrigerende interventie worden ingezet, zo nodig met ingrijpender maatregelen of, voor zover van toepassing, een hogere dwangsom.

Sanctionerende interventie

De IJenV kan aan telers bij overtreding van de in artikel 45, eerste lid, van het Besluit EGC genoemde artikelen een bestuurlijke boete opleggen. In de Beleidsregel bestuurlijke boeten IJenV – experiment gesloten coffeeshopketen is nader uitgewerkt hoe de IJenV gebruik maakt van haar boetebevoegdheid.

Bij niet-naleving van de regels van het experiment kan in beginsel zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk worden gehandhaafd, maar uitgangspunt is dat bestuurlijke handhaving het primaat heeft. Afbakening tussen het strafrechtelijke traject, door politie en OM, en het bestuursrechtelijke traject is beschreven in het Toezicht- en Handhavingsarrangement EGC.

Indien de ernst van de overtreding of de omstandigheden waaronder deze is begaan daartoe aanleiding geven, informeert de IJenV de politie en het OM met het oog op mogelijke strafrechtelijke afdoening. De IJenV zal hierbij handelen conform de afspraken die zijn neergelegd in het Toezichts- en Handhavingsarrangement. Het OM beslist of het overgaat tot strafrechtelijke afdoening.

Ter zake van een en dezelfde overtreding kan ofwel strafrechtelijk worden gehandhaafd, ofwel een bestuurlijke boete worden opgelegd, maar niet beide. Strafrechtelijke handhaving en een corrigerende interventie door de IJenV kunnen wel naast elkaar bestaan.

3. Handhavingsbesluiten en informatiedeling

Handhavingsbesluiten worden gericht aan de teler die de overtreding heeft begaan.

De IJenV informeert de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister voor Medische Zorg over genomen handhavingsbesluiten, conform het Besluit houdende aanwijzing van toezichthouders op de naleving van de Wet EGC en het verlenen van mandaat en machtiging voor uitvoering en handhaving van die wet. Daarnaast kan de IJenV een extra signaal afgeven aan de Ministers wanneer bevindingen en/of overtredingen in het kader van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen daartoe aanleiding geven.

Uitsluitend de Ministers zijn bevoegd een aanwijzing als teler conform artikel 34 van het Besluit EGC in te trekken. Zij kunnen de aanwijzing intrekken indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven.

De IJenV informeert voorts conform artikel 46 van het Besluit EGC en de afspraken in het Toezichts- en handhavingsarrangement, en met in achtneming van de Algemene verordening gegevensbescherming, de NVWA, de burgemeesters van de deelnemende gemeenten en de burgemeester van de gemeente waar de hennep of hasjiesj wordt geproduceerd over genomen handhavingsbesluiten.

4. Afwijken van beleidsregels

De IJenV intervenieert conform de bepalingen in dit Handhavingsbeleid. De IJenV wijkt slechts af van de bepalingen in het Handhavingsbeleid wanneer de specifieke feiten en omstandigheden dit noodzakelijk maken. De IJenV zal afwijkingen van het Handhavingsbeleid motiveren.

5. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Handhavingsbeleid Experiment Gesloten Coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid.

6. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 november 2021.

7. Bijlagen

Bijlage bij Handhavingsbeleid Experiment Gesloten Coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid: Tabel met specifieke interventies experiment gesloten coffeeshopketen Inspectie Justitie en Veiligheid.

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, De Minister van Justitie en Veiligheid, Namens deze: H.C.D. Korvinus Inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid

BIJLAGE BIJ HET HANDHAVINGSBELEID EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN INSPECTIE JUSTITIE EN VEILIGHEID: TABEL MET SPECIFIEKE INTERVENTIES EXPERIMENT GESLOTEN COFFEESHOPKETEN INSPECTIE JUSTITIE EN VEILIGHEID

Onderwerp

Artikel

Norm

Interventie bij 1e overtreding

Interventie bij herhaalde overtreding

zwaartecategorie

Aan de aanwijzing verbonden voorschriften, voor zover de IJenV belast is met het toezicht op de naleving daarvan.

Artikel 22, onder b, Besluit

De aangewezen teler voldoet voor de duur van de voorbereiding, uitvoering en afbouw van het experiment aan de aan de aanwijzing verbonden voorschriften

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

1

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

2

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

3

Verkoop en aflevering hennep/hasjiesj

Artikel 24, lid 1 Besluit

Een aangewezen teler verkoopt en levert de door hem geproduceerde hennep of hasjiesj niet aan anderen dan aan de coffeeshophouders

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

3

 

Artikel 24, lid 2 Besluit

De aangewezen teler draagt zorg voor het vervoer van de door hem geproduceerde hennep of hasjiesj naar de betreffende coffeeshop met inachtneming van maatregelen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor de beveiliging van de hennep of hasjiesj

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

2

 

Artikel 24, lid 3 Besluit

Het vervoer vindt uitsluitend plaats door een particulier geld- en waardetransportbedrijf, dat beschikt over een vergunning als bedoeld in artikel 3, aanhef en onderdeel c, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

2

 

Artikel 24, lid 4 Besluit

Het vervoer van de hennep of hasjiesj duurt ten hoogste zesennegentig uur, welke periode aanvangt op het moment dat de hennep of hasjiesj wordt overgedragen aan de vervoerder, bedoeld in het derde lid, en eindigt op het moment dat de hennep of hasjiesj wordt afgeleverd door de vervoerder.

• Waarschuwing

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

2

 

Artikel 24, lid 5 Besluit

De aangewezen teler dient gedurende de periode, bedoeld in het vierde lid, op verzoek van de krachtens de wet aangewezen toezichthouders aan hen terstond inlichtingen te kunnen verschaffen over de verblijfsstatus van de aan de vervoerder overgedragen hennep of hasjiesj

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

1/2

Eisen aan de locatie voor de productie van hennep/hasjiesj

Artikel 25, lid 1

De in het kader van de aanwijzing toegestane handelingen vinden volledig en uitsluitend plaats op de locatie of locaties waarvoor de aanwijzing is verleend

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

3

Artikel 25, lid 2

Voorschriften bij de aanwijzing

De aangewezen teler treft alle maatregelen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor een adequate inrichting en beveiliging van de locatie en ruimten

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

2

Opslag en beveiliging van de hennep of hasjiesj

Artikel 26 Besluit

Voorschriften in de aanwijzing

Een aangewezen teler treft alle maatregelen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn voor een adequate opslag en beveiliging van de hennep of hasjiesj en van het afval daarvan.

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2

Personeel of ingeschakelde derden

Artikel 27, lid 1 Besluit

Een aangewezen teler stelt geen personen in zijn onderneming te werk dan nadat door hen aan hem, voordat zij voor het eerst in de onderneming te werk worden gesteld, een verklaring omtrent het gedrag als bedoeld in artikel 28 van de Wjsg is overgelegd (uitzondering vervoerder in artikel 27 lid 3)

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2

Artikel 27, lid 2 Besluit

De verklaring, bedoeld in het eerste lid, mag op het tijdstip waarop de betrokkene voor het eerst in de onderneming te werk wordt gesteld niet ouder zijn dan zes maanden

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2

Mededelings- en informatieplicht

Artikel 31 Besluit

Een aangewezen teler doet aan Onze Ministers uit eigen beweging onverwijld schriftelijke mededeling van alle omstandigheden die voor de aanwijzing of instandhouding daarvan van belang kunnen zijn en verschaft op hun verzoek voor de aanwijzing of instandhouding daarvan relevante informatie

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2/3

Administratie

Artikel 32, lid 1 en 2 Besluit

De aangewezen teler voert een sluitende en transparante administratie waarmee wordt aangetoond dat wordt voldaan aan de artikelen 24, eerste, tweede en derde lid, 27, eerste lid, 28, tweede en derde lid, en 31. De bedrijfsadministratie wordt, onverminderd artikel 33, eerste lid, beschikbaar gehouden voor de uitoefening van het toezicht en de handhaving

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2/3

Artikel 13, 1 en 3 Regeling

De aangewezen teler houdt gedurende het gehele experiment in ieder geval de in lid 1, onder a t/m h genoemde gegevens en bescheiden beschikbaar in zijn bedrijfsadministratie

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2

Artikel 13, lid 2

De in het eerste lid genoemde gegevens en bescheiden worden in ieder geval in de originele vorm waarin ze zijn ontvangen bewaard.

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

2

Unieke identificatiemarkering (UID)

Artikel 33, lid 1 en 2 Besluit

De aangewezen telers voeren als onderdeel van hun bedrijfsadministratie een UID waarbij gebruik wordt gemaakt van het door Onze Ministers beschikbaar gesteld elektronische systeem

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

3

Artikel 15, lid 1 Regeling

De aangewezen teler voert in zijn bedrijfsprocessen de UID op de wijze als beschreven in bijlage IV, onderdeel A en registreert bij het uitvoeren van de in die bijlage aangegeven handelingen de daarbij genoemde gegevens op de daarbij aangegeven wijze in het ketenregistratiesysteem.

• Waarschuwing

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

1/2

Vernietiging of overdracht hennep/hasjiesj na intrekking aanwijzing

Artikel 35 Besluit

Aanwijzingen bij het intrekkingsbesluit

De teler van wie de aanwijzing wordt ingetrokken ontdoet zich binnen de in het intrekkingsbesluit bepaalde termijn, aantoonbaar van de hennep of hasjiesj waarop de aanwijzing betrekking heeft, alsmede van het afval.

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

3

Verkoop/levering/verhandeling voorafgaand aan voorbereidingsfase coffeeshophouders

Artikel 36 Besluit

In het kader en voor de duur van de voorbereiding van het experiment is het aangewezen telers, in afwijking van de artikelen 23 en 24, eerste lid, niet toegestaan om hennep of hasjiesj te verkopen, leveren of anderszins te verhandelen, tot aanvang van het in artikel 37, eerste lid, bedoelde tijdstip

• Corrigerende interventie

• Corrigerende interventie

3

Vernietiging of overdracht hennep/hasjiesj in afbouwfase

Artikel 41, lid 2 Besluit

Aanwijzingen Ministers

De aangewezen telers ontdoen zich gedurende de fase van afbouw van het experiment aantoonbaar van de in het kader van het experiment geproduceerde hennep of hasjiesj, en van het afval van het plantmateriaal, door verkoop van die hennep of hasjiesj en het afval van het plantmateriaal. Onze Ministers kunnen ter zake aanwijzingen geven

• Corrigerende interventie

• Bestuurlijke boete

• Corrigerende interventie

3

Naar boven