Kennisgeving Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) ontwerpbesluit fase 4: werkplan, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 22 oktober 2021 tot en met donderdag 2 december 2021 liggen voor het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken voor een werkplan ter inzage. In deze periode kunt u hierop reageren.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is bezig met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief de bouw van een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat in Beverwijk. Dit project wordt hierna aangeduid als ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Wat gebeurt er in fase 4?

In de verleende Watervergunning van Net op Zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) zijn voorschriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen nog werkplannen ingediend moeten worden die de goedkeuring van de water­beheerder behoeven. Deze kennisgeving betreft één ontwerpbesluit, waaraan een bij de waterbeheerder ingediend werkplan ‘Zeekabels op het strand HKN’ ten grondslag ligt.

Wilt u reageren?

U kunt van 22 oktober 2021 tot en met 2 december 2021 reageren op het ontwerp­besluit. Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u ook de documenten met informatie over het ontwerpbesluit bekijken op: www.rvo.nl/net-op-zee-hollandse-kust-noord-en-west-alpha. Op papier kunt u deze stukken tijdens openingstijden bekijken op locatie:

  • gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk, telefoon 0251 25 62 56.

  • Informatiecentrum TenneT, Zeestraat 250, 1949 AG Beverwijk, telefoon 0800 83 66 388.

U kunt alleen de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak heeft gemaakt.

U kunt op drie manieren reageren:

Digitaal: via de website:

www.rvo.nl/net-op-zee-hollandse-kust-noord-en-west-alpha

Post:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt ‘NOZ HKN en HKWA fase 4’

Postbus 111

9200 AC Drachten

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Telefonisch: op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is het vervolg?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit.

Het definitieve werkplan en het definitieve besluit worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op: www.rvo.nl/net-op-zee-hollandse-kust-noord-en-west-alpha. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven