Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 oktober 2021, kenmerk 3262905-1017243-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 vanwege enkele wijzigingen in de procedures voor het aanvragen van papieren coronatoegangsbewijzen en de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire, de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius en de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba in verband met enkele technische wijzigingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 58ra, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluiten:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6.31a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het zesde lid wordt ‘de gemeentelijke gezondheidsdienst, bedoeld in artikel 14, tweede lid, van de wet, in de regio Utrecht, genoemd in de bijlage, bedoeld in artikel 8 van de Wet veiligheidsregio’s’ vervangen door ‘de persoon of organisatie die op grond van artikel 6ba van de wet is aangewezen om vaccinatiecertificaten als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van de hiervoor genoemde verordening af te geven’.

2. In het negende lid wordt na ‘telefonisch’ ingevoegd ‘of schriftelijk’.

B

In artikel 6.31b, zesde lid, wordt na ‘telefonisch’ ingevoegd ‘of schriftelijk’.

C

In artikel 6.31c wordt ‘artikel 1 van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 1 van het Tijdelijk besluit DCC’.

D

In artikel 6.31d wordt ‘artikel 8 of 8a van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 8 of 9 van het Tijdelijk besluit DCC’.

ARTIKEL II

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6b.6c wordt ‘artikel 1 van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 1 van het Tijdelijk besluit DCC’.

B

In artikel 6b.6d wordt ‘artikel 8 of 8a van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 8 of 9 van het Tijdelijk besluit DCC’.

ARTIKEL III

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6a.6c wordt ‘artikel 1 van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 1 van het Tijdelijk besluit DCC’.

B

In artikel 6a.6d wordt ‘artikel 8 of 8a van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 8 of 9 van het Tijdelijk besluit DCC’.

ARTIKEL IV

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6a.6c wordt ‘artikel 1 van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 1 van het Tijdelijk besluit DCC’.

B

In artikel 6a.6d wordt ‘artikel 8 of 8a van de Tijdelijke spoedregeling DCC’ vervangen door ‘artikel 8 of 9 van het Tijdelijk besluit DCC’.

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Deze regeling bevat een aantal wijzigingen van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm), de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Bonaire, de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba en de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius.

Vaccinatiecertificaten en coronatoegangsbewijzen voor in derde landen gevaccineerden

Allereerst zijn in de Trm naast de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio Utrecht ook de personen en organisaties aangewezen die op grond van artikel 6ba van de Wet publieke gezondheid (Wpg) taken uitvoeren in het kader van Verordening 2021/953 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2021 betreffende een kader voor de afgifte, verificatie en aanvaarding van interoperabele COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten (digitaal EU-COVID-certificaat) teneinde het vrije verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te faciliteren (PbEU 2021, L 211/1). Deze verordening maakt onder meer mogelijk dat in bepaalde gevallen ook aan personen die in een derde land zijn gevaccineerd, een Nederlands vaccinatiecertificaat kan worden afgegeven. Gelet op de nauwe samenhang tussen het vaccinatiecertificaat dat op grond van de verordening wordt afgegeven en het coronatoegangsbewijs, is het van belang dat aan personen aan wie een Nederlands vaccinatiecertificaat wordt afgegeven, ook een coronatoegangsbewijs kan worden verstrekt. Immers, anders ontstaat de situatie dat ondanks dat een persoon uit een derde land wél over een vaccinatiecertificaat beschikt, deze in Nederland toch geen toegang krijgt tot activiteiten en voorzieningen waarvoor een coronatoegangsbewijs is voorgeschreven. Een door Nederland uitgegeven vaccinatiecertificaat kan daarvoor namelijk niet worden aangewend. Daarom wordt tegelijk met een vaccinatiecertificaat een coronatoegangsbewijs verstrekt, zodat betrokkene aan activiteiten kan deelnemen en voorzieningen kan bezoeken waarvoor een coronatoegangsbewijs is voorgeschreven.

In de huidige regelgeving is zowel voor de uitgifte van papieren vaccinatiecertificaten als papieren coronatoegangsbewijzen aan personen die de Nederlandse nationaliteit hebben of in Nederland woonachtig zijn en die in een derde land zijn gevaccineerd, de GGD Utrecht aangewezen. Hoewel het aanvankelijk wel de bedoeling was dat meer GGD’en deze taak zouden vervullen, is vanwege de specifieke kennis die nodig is om alle mogelijke buitenlandse vaccinatiebewijzen te controleren deze service eerst alleen centraal aangeboden door de GGD Utrecht. De ervaring die daar inmiddels is opgedaan, maakt het mogelijk om deze service uit te breiden naar andere GGD'en. Op deze manier zullen er meer locaties beschikbaar zijn waardoor de service toegankelijker is en het verkrijgen van een vaccinatiecertificaat voor de betreffende mensen laagdrempeliger is. Dit sluit ook aan op de toegenomen vraag door personen die in derde landen zijn gevaccineerd om een papieren vaccinatiecertificaat te ontvangen, wat zijn oorzaak kan vinden in de brede inzet van coronatoegangsbewijzen in Nederland.

Het uitbreiden van de service wordt vanwege de vereiste voorbereiding op het gebied van organisatie en ICT stapsgewijs gerealiseerd. Wanneer een GGD gereed is om papieren vaccinatiecertificaten aan personen uit derde landen te verstrekken, is het geboden dat deze GGD ook zo spoedig mogelijk voor deze taak wordt aangewezen. Op dit moment zijn de voorbereiding bij de GGD Groningen zo ver, dat deze GGD ook deze service, in aanvulling op de GGD-locatie Utrecht, kan gaan aanbieden. Daarvoor wordt deze GGD door middel van een spoedregeling op grond van artikel 6ba van de Wpg aangewezen, welke regeling zal worden gevolgd door een aanpassing van het Tijdelijk besluit DCC (TbDCC). Zodra ook andere GGD'en vaccinatiecertificaten kunnen verstrekken, zullen deze eveneens door middel van een spoedregeling daarvoor worden aangewezen. Aldus kan op een meer toegankelijke wijze direct worden voorzien in de toegenomen vraag naar de uitgifte van vaccinatiecertificaten en de daarmee gepaard gaande verstrekking van coronatoegangsbewijzen op basis van vaccinatie in een derde land. Met onderhavige wijziging van de Trm wordt het immers mogelijk gemaakt dat de GGD'en die papieren vaccinatiecertificaten aan personen uit derde landen verstrekken ook papieren coronatoegangsbewijzen kunnen afgeven. Op die manier kan een persoon waaraan een vaccinatiecertificaat is afgegeven, ook over een coronatoegangsbewijs beschikken waarmee toegang verkregen kan worden tot activiteiten en voorzieningen waar een coronatoegangsbewijs is voorgeschreven. Een op grond van de verordening door Nederland uitgegeven vaccinatiecertificaat kan daarvoor immers niet worden gebruikt. Over de mogelijkheid om bij deze GGD'en terecht te kunnen, zal op vergelijkbare wijze worden gecommuniceerd als is gedaan voor de GGD Utrecht. Dit houdt in via de verschillende helpdesks en call centers, via de website van de rijksoverheid en via social media.

Schriftelijk verzoek bij CIBG

Van de gelegenheid is voorts gebruik gemaakt om de Trm in overeenstemming te brengen met het TbDCC dat per 1 oktober 2021 in de plaats is gekomen van de Tijdelijke spoedregeling DCC (Stb. 2021, 448). Op grond van het TbDCC kan behalve telefonisch, ook schriftelijk bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) een vaccinatie- of herstelcertificaat op papier worden verzocht. Aangezien een verzoek om een certificaat tevens wordt aangemerkt als een verzoek om een coronatoegangsbewijs, brengt het TbDCC mee dat een coronatoegangsbewijs tevens schriftelijk kan worden gevraagd aan het CIBG. Met deze wijzigingsregeling is dit nu ook in de Trm zelf bepaald.

Wetgevingstechnische correcties

Verder zijn de verwijzingen naar de Tijdelijke spoedregeling DCC vervangen door verwijzingen naar het TbDCC. Deze correctie is ook aangebracht in de tijdelijke maatregelen voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Financiering

De uitbreiding van het aantal GGD’en dat aan personen uit derde landen in bepaalde situaties een papieren vaccinatiecertificaat en een papieren coronatoegangsbewijs kan verstrekken, zal leiden tot extra kosten voor deze GGD’en. Deze kosten zullen, net als de overige kosten die vanwege het uitgeven van certificaten ingevolge de verordening, worden vergoed via de meerkostenregeling.

Regeldruk

Het effect van deze regeling op de regeldruk is minimaal. Wel heeft deze enig effect op de regeldruk voor de nieuw aangewezen GGD'en die de vaccinatiecertificaten en coronatoegangsbewijzen uitgeven, nu er een aanvullende werkstroom bijkomt die ook vraagt om het controleren van buitenlandse vaccinatiebewijzen, het controleren van de identiteit van de aanvrager, en het afdrukken van een papieren coronatoegangsbewijs.

Deze regeling is op 6 oktober 2021 voor advies voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat de regeling nauwelijks gevolgen heeft voor de regeldruk.

Consultatie

Elke regeling waarmee een GGD wordt aangewezen om vaccinatiecertificaten – en bijgevolg coronatoegangsbewijzen – te verstrekken aan in derde landen gevaccineerde personen, wordt afgestemd met de desbetreffende GGD.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven