Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 6 september 2021 (3430847/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met een herschikking van de taken van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 50, tweede lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de portefeuille Strategie, Analyse en Bedrijfsvoering.

B

Artikel 52 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Na onderdeel b wordt, onder verlettering van de onderdelen c tot en met e tot d tot en met f, een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. het coördineren, evalueren en adviseren inzake de lokale aanpak van terrorisme, extremisme en andere veiligheidsdreigingen, alsmede het met het oog op de bescherming van de nationale veiligheid uitvoeren van en adviseren over de uitvoering van wettelijke regelingen ten behoeve van maatregelen ter voorkoming of aanpak van terrorisme en extremisme;

b. Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel e (nieuw) door een punt, vervalt onderdeel f.

2. In het tweede lid vervalt, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel c door een punt, onderdeel d.

C

Artikel 53 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervallen, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel d door een punt, de onderdelen e en f.

2. In het tweede lid vervalt, onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel b door een punt, onderdeel c.

D

Artikel 54 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt, onder verlettering van de onderdelen b tot en met f tot a tot en met e, onderdeel a.

2. In het eerste lid vervalt onderdeel b (nieuw), onder verlettering van de onderdelen c tot en met e (nieuw) tot b tot en met d.

3. In het tweede lid vervalt onderdeel a, onder verlettering van de onderdelen b tot en met d tot a tot en met c.

4. In het tweede lid vervalt onderdeel b (nieuw), onder verlettering van onderdeel c (nieuw) tot onderdeel b.

E

Na artikel 54 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 55

  • 1. De portefeuille Strategie, Analyse en Bedrijfsvoering heeft de volgende taken:

    • a. de strategische advisering over alle aangelegenheden die het werkterrein van de NCTV betreffen, de coördinatie en procesbewaking van algemene parlementaire aangelegenheden, de voorbereiding van interdepartementale en politiek-bestuurlijke besluitvorming alsmede van bestuurlijke besluitvorming, en de uitvoering van de decentrale juridische functie ten behoeve van de NCTV;

    • b. de voorbereiding van de internationale en Europese beleidsvorming op het gebied van de NCTV;

    • c. het in samenwerking en in overleg met andere partijen binnen en buiten de NCTV verrichten en aanleveren van analyses van dreigingen en risico’s ten behoeve van de werkzaamheden van de NCTV en de werkzaamheden van veiligheidspartners, alsmede het opstellen van het actuele dreigings- en incidentenbeeld en de omgevingsanalyse ten behoeve van de nationale crisisbesluitvorming;

    • d. de ondersteuning van de NCTV op het gebied van de bedrijfsvoering en facilitaire zaken, in het bijzonder betreffende personeelsaangelegenheden, ICT en informatiemanagement, huisvesting, beveiliging en financiële advisering.

  • 2. De portefeuille bestaat uit:

    • a. het kernonderdeel Strategie;

    • b. het kernonderdeel Analyse;

    • c. het kernonderdeel Bedrijfsvoering.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020, voor zover het artikel I, onderdeel B, onderdeel 1, subonderdeel a, en D, onderdelen 1 en 3, betreft, onderscheidenlijk tot en met 1 februari 2021, voor zover het de overige onderdelen van artikel I betreft.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Deze wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid behelst een aanpassing van de artikelen over de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (hierna: NCTV) in verband met een herschikking van de huidige taken van de NCTV. Daarbij gaat het ten eerste om het bijeenbrengen van de taken, die binnen de NCTV door de kernonderdelen worden uitgevoerd en nu nog in verschillende andere portefeuilles zijn ondergebracht, in een nieuw in te stellen portefeuille. Daarnaast wordt met een overheveling van een taak naar de portefeuille Contraterrorisme ervoor gezorgd dat de verschillende taken inzake de aanpak van terrorisme en extremisme binnen een en dezelfde portefeuille worden ondergebracht. Aan deze wijzigingen wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 1 februari 2021 respectievelijk 1 januari 2020.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven