Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 13 augustus 2021 (kenmerk 3414980/21/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de inrichting van de directie Innovatie, Kennis en Strategie

De Minister van Justitie en Veiligheid;

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4, tweede lid, onderdeel c vervalt, onder verlettering van de onderdelen d tot en met j tot c tot en met i.

B

Artikel 4, tweede lid, onderdeel f komt als volgt te luiden:

  • f. de directie Innovatie, Kennis en Strategie (IKS, ook afgekort als X);

D

Artikel 7 vervalt.

E

Artikel 12 komt als volgt te luiden:

De directie Innovatie, Kennis en Strategie is belast met het versterken van de functies innovatie, strategie en kennis van het ministerie. Daarbij kunnen de volgende taken worden onderscheiden:

  • a. Het daarbij adviseren van de departementsleiding;

  • b. Het onderhouden of versterken van netwerken zowel binnen het ministerie als met externe publieke en private partijen;

  • c. Het doen van verkenningen en het agenderen van nieuwe onderwerpen;

  • d. Het coördineren van organisatieonderdeel overstijgende activiteiten;

  • e. Het behartigen van organisatieonderdeel overstijgende belangen;

  • f. Het stimuleren van projecten en activiteiten.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 september 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Met dit besluit tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt de directie Innovatie, Kennis en Strategie ingericht.

Om zijn taken goed, en liefst nog beter uit te voeren, is het van belang dat het ministerie effectief anticipeert op kansen en uitdagingen uit zijn omgeving. Daarom heeft het ministerie een Innovatie, Kennis, en Strategie directie nodig. Deze drie functies staan met elkaar in verbinding. Kennis is brandstof voor innovatie, innovatie moet een strategisch doel dienen, en kennisontwikkeling vraagt om het maken van strategische keuzes. Het belang van (de combinatie van) deze functies voor het gehele ministerie en zijn externe partners, wordt onderstreept door het dienstonderdeel op het niveau van een directie in te richten. De huidige Centrale Eenheid Strategie (CES) en het Innovatieteam zullen opgaan in deze nieuwe directie. De nieuwe centrale kennisfunctie wordt eraan toegevoegd. Het ministerie brede belang wordt gediend door de directie herkenbaar, rechtstreeks onder de secretaris-generaal te positioneren.

De nieuwe directie krijgt primair tot doel om het innovatieve, kennisgedreven, en strategische vermogen van het ministerie te verhogen. In artikel 12 is opgenomen welke taken de directie krijgt. Deze directie wordt op 1 september 2021 operationeel.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven