Kennisgeving definitief vaststellingsbesluit gaswinning Groningenveld 2021–2022, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 24 september tot en met vrijdag 5 november 2021 ligt het vaststellingsbesluit voor de operationele strategie voor de gaswinning uit het Groningenveld 2021–2022 ter inzage. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit.

Waarom dit vaststellingsbesluit?

In Groningen vinden door gaswinning aardbevingen plaats. Het kabinet heeft besloten om de gaswinning zo snel als mogelijk te beëindigen en doet er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk definitief te sluiten. De inzet van het Groningenveld wordt jaarlijks middels een vaststellingsbesluit bepaald. Hierbij wordt de gebruikelijke procedure gehandhaafd van advisering, terinzagelegging van het ontwerpbesluit met mogelijkheid tot indiening van zienswijzen en publicatie van het definitieve vaststellingsbesluit.

Wat gaat er gebeuren?

In september 2021 neemt het kabinet een besluit over de gaswinning uit het Groningenveld voor het gasjaar 2021–2022. Het gasjaar loopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022. In dit besluit stelt de Minister van Economische Zaken en Klimaat (hierna: EZK) de operationele strategie vast. In deze operationele strategie staat onder meer aangegeven wat de hoogte van de winning is en op welke manier het Groningenveld wordt geopereerd. De benodigde hoeveelheid Groningengas wordt beschouwd als de sluitpost van de totale vraag naar gas met een lage verbrandingswaarde (laagcalorisch). Er mag niet meer of minder worden gewonnen dan voor leveringszekerheid nodig is.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van artikel 52d, zevende lid, van de Mijnbouwwet en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorloopt de Minister van EZK voor dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Het ontwerpvaststellingsbesluit heeft van vrijdag 25 juni tot en met donderdag 5 augustus 2021 ter inzage gelegen. Bij de vaststelling van het besluit is rekening gehouden met de zienswijzen.

Waar kunt u de documenten inzien?

U kunt het vaststellingsbesluit en andere onderliggende documenten van vrijdag 24 september tot en met vrijdag 5 november 2021 digitaal inzien op www.rvo.nl/gaswinning-groningen. Het besluit en de overige documenten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Op papier of beeldscherm kunt u deze documenten in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeente Eemsdelta, Johan van den Kornputplein 10, Delfzijl, 14 05 96

  • Gemeente Eemsdelta, Molenweg 12, Loppersum, (0596) 54 82 00

  • Gemeente Midden-Groningen, Gorecht-Oost 157, Hoogezand (0598) 37 37 37

  • Provincie Groningen, Sint Jansstraat 4, Groningen (050) 316 44 31

  • Provincie Drenthe, Westerbrink 1, Assen T (0592) 36 55 55

Ga, voor u een bezoek brengt aan één van deze locaties, na welke maatregelen de locaties hebben getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Anderen dan belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend over het ontwerp van dit besluit dan wel hen redelijkerwijze niet kan worden verweten dat zij dit niet hebben gedaan. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd. Dit betekent dat u een beroepschrift kunt indienen van zaterdag 25 september tot en met vrijdag 5 november 2021. Het beroepschrift moet ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • handtekening en datum van ondertekening

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Stuur uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We stellen het op prijs als u een kopie van het beroepschrift stuurt aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over gaswinning Groningen en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/gaswinning-groningen. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven