Regeling van de Minister van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 10 september 2021, kenmerk 3237962-1013620-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met het opnemen van een uitzondering op de maximale groepsgrootte in instellingen voor beroepsonderwijs en hoger onderwijs

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 58q, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 6.10 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid geldt niet in een ruimte waar een examen, tentamen of toets wordt afgelegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19.

Examens, tentamens en toetsen zijn essentieel voor de voortgang van studie, opleiding en educatie. Daarom zijn die sinds de eerste helft van 2020 steeds uitgezonderd geweest van lockdownmaatregelen en konden deze met inachtneming van de veiligeafstandsnorm zonder maximale groepsgrootte plaatsvinden. Hierbij is toentertijd een afweging gemaakt tussen het epidemiologisch risico en het maatschappelijk belang van studievoortgang en studentenwelzijn. Ook nu is deze afweging gemaakt waarbij van belang is dat de instroom en bezetting op verpleegafdelingen over de piek heen is en de meerderheid van de bevolking nu gevaccineerd is, waaronder ook steeds meer studenten. In deze afweging heeft het kabinet ruimte gezien voor deze uitzondering ten behoeve van studievoortgang en studentenwelzijn.

In het middelbaar beroepsonderwijs (hierna: mbo) en hoger onderwijs (hierna: ho) worden examens, tentamens en toetsen veelal afgenomen bij groepen die groter zijn dan vijfenzeventig. De maximering van groepsgrootte vormt daardoor een belemmering.

Om te zorgen dat examens, tentamens en toetsen doorgang kunnen vinden en te voorkomen dat studenten door onnodige logistieke belemmeringen onnodige studievertraging oplopen, verdwijnt het maximum voor de betreffende ruimte. Hiermee wordt tevens uitvoering gegeven aan de motie-Kuiken c.s.1 met dien verstande dat de uitzondering op de veiligeafstandsnorm die bij de opening van het studiejaar is geïntroduceerd voor onderwijsactiviteiten gehandhaafd blijft. Het OMT heeft in het 123e en 124e advies geadviseerd dat de veiligeafstandsnorm in het mbo en ho per 20 september 2021 losgelaten zou kunnen worden en dat er bij een keuze om dat eerder te doen mitigerende maatregelen genomen zouden moeten worden. Op basis daarvan is ervoor gekozen om de veiligeafstandsnorm met ingang van 30 augustus 2021 los te laten in mbo en ho met als één van de mitigerende maatregelen (naast bijvoorbeeld mondkapjes en voortzetten preventief zelftesten) een maximale groepsgrootte van vijfenzeventig.

Het is aan het instellingsbestuur om te bepalen of van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt en welke ruimte voor het houden van examens, tentamens en toetsen gebruikt wordt. Het gaat hier zowel om ruimten van de onderwijsinstellingen zelf als externe locaties die de instellingen voor onderwijsactiviteiten gebruiken.

Regeldruk

Het gewijzigde artikel 6.10 brengt geen extra regeldruk met zich voor mbo- en ho-instellingen. Deze instellingen informeren studenten altijd over waar een examen, tentamen of toets plaatsvindt. Daar zal deze wijziging geen verandering in brengen.

Artikelsgewijs

Artikel I

Dit onderdeel regelt een uitzondering op het maximumaantal deelnemers aan onderwijsactiviteiten van instellingen voor mbo en ho. Het maximumaantal van vijfenzeventig deelnemers per zelfstandige ruimte geldt niet in de ruimten waar de instelling op dat moment een examen, tentamens of toetsen afneemt.

Artikel II

Deze ministeriële regeling moet op grond van artikel 58c, tweede lid, Wet publieke gezondheid (hierna: Wpg) binnen twee dagen nadat zij is vastgesteld aan beide Kamers der Staten-Generaal worden overgelegd. De regeling treedt ingevolge artikel 58c, tweede lid, Wpg niet eerder in werking dan een week na deze overlegging en vervalt als de Tweede Kamer binnen die termijn besluit niet in te stemmen met de regeling. Gelet op het belang van de volksgezondheid is het de bedoeling dat de regeling op 20 september 2021 in werking treedt. Hierbij wordt afgeweken van de zogeheten vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn van drie maanden.2

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstukken II 2020/21, 25 295, nr. 1404.

X Noot
2

Vgl. Kamerstukken II 2019/20, 35 526, nr. 3, artikelsgewijze toelichting op artikel X.

Naar boven