Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 31 augustus 2021, nr. WJZ/28343877 (12933), houdende wijziging van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten in verband met een verlenging van de werkingsduur

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.7, eerste lid, van de Erfgoedwet;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING STIMULERING HERBESTEMMING MONUMENTEN

In artikel 33a van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten wordt ‘1 oktober 2021’ vervangen door ‘1 oktober 2022’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

De instandhouding van monumenten is onverminderd van belang. Op basis van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten (Sshm) verstrekt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidies waardoor eigenaren van beschermde monumenten en andere volgens gemeenten belangrijke monumenten beter in staat zijn om tot tijdige en duurzame herbestemming van erfgoed te komen. Het gaat daarbij enerzijds om subsidies voor onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming van monumenten en anderzijds om subsidies voor het treffen van tijdelijke maatregelen die ertoe strekken om een monument wind- en waterdicht te maken. De Sshm is daarmee een belangrijk onderdeel van de structurele financiële inzet van de minister ter bevordering van de instandhouding van monumenten.

De Sshm wordt thans geëvalueerd. Deze regeling verlengt de Sshm met een periode van één jaar om ook tijdens de evaluatie de verstrekking van subsidie voor herbestemming van monumenten mogelijk te blijven maken. De evaluatie wordt betrokken bij eventuele wijzigingen die volgend jaar worden doorgevoerd in de Sshm.

Op grond van artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016, is het ontwerp van deze verlengingsregeling schriftelijk ter kennis gebracht van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De Tweede Kamer heeft de verlenging van de regeling voor kennisgeving aangenomen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven