Ontwerpbesluiten inzake Programma Stroomlijn, Rijkswaterstaat

Projectplannen Waterwet actualisatie Stroomlijn, deelgebieden 1 t/m 5

Van donderdag 9 september tot en met woensdag 20 oktober 2021 liggen voor het Programma Stroomlijn de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • Projectplan Waterwet actualisatie Stroomlijn Oost-Nederland, ontwerp-projectplan op grond van de Waterwet.

  • Projectplan Waterwet actualisatie Stroomlijn Zuid-Nederland, ontwerp-projectplan op grond van de Waterwet.

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft vanaf 2015 het Programma Stroomlijn uitgevoerd waarbij bepaalde begroeiing in de uiterwaarden is verwijderd.

Deze verwijdering is belangrijk omdat begroeiing en ophopend vuil de doorstroming bij hoog water kan belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen.

Na een zorgvuldige afweging van belangen heeft Rijkswaterstaat in 2015 en 2016 in een aantal projectplannen vastgelegd dat er op verschillende plekken bomen en struiken uit de zogenoemde stroombaan verwijderd zouden worden. In de stroombaan is de stroomsnelheid het hoogst.

Toelichting ontwerpbesluiten

De werkzaamheden voor het programma zijn inmiddels afgerond. Op een aantal plekken is de begroeiing echter niet of anders verwijderd dan in de projectplannen was aangegeven. Veelal vanwege het behoud van natuurwaarden die in de uitvoering nodig bleek.

Deze nieuwe situatie moet nu in een projectplan worden vastgelegd.

In de actualisatie van het projectplan van Rijkswaterstaat Oost-Nederland wordt vastgesteld hoe de uiteindelijk opgeleverde situatie in de uiterwaarden langs de Boven-Rijn, Waal, IJssel en het Pannerdensch kanaal afwijkt ten opzichte van wat is vastgesteld in de projectplannen Stroomlijn. Een zelfde actualisatie wordt vastgesteld voor Zuid-Nederland. Daar betreft het de uiterwaarden langs de bedijkte en onbedijkte Maas, Bergsche Maas, Boven Merwede, Waal en Merwede.

De vaststelling geeft duidelijkheid met welke begroeiing in de toekomst rekening moet worden gehouden.

Op basis van beide projectplannen worden geen werkzaamheden uitgevoerd, maar wordt de opgeleverde situatie vastgelegd.

Welke ontwerpbesluiten liggen nu ter inzage?

Het zijn twee ontwerp-projectplannen op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat voor de actualisatie van het projectplan Stroomlijn: een voor Oost-Nederland en een voor Zuid-Nederland

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van donderdag 9 september tot en met woensdag 20 oktober 2021 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage op de volgende locaties:

  • Kantoor Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem

  • Kantoor Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Avenue Ceramique 125, 6221 KV Maastricht

Digitale inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken, inclusief de oorspronkelijke projectplannen, kunt u ook digitaal inzien via de website www.coördinatiestroomlijn.nl, onder het kopje Programma, Actualisatie projectplannen.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van donderdag 9 september tot en met woensdag 20 oktober 2021 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van het ontwerpbesluit naar:

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Grote Projecten en Onderhoud

T.a.v. dhr. L. Haverkort

Postbus 2232

3500 GE Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen over het ontwerpbesluit dient u daarvoor een afspraak te maken met de heer L. Haverkort via telefoonnummer 06 – 4069 8625. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt een verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De bevoegd gezagsinstantie betrekt de ingediende zienswijzen op het ontwerpbesluit bij het nemen van het definitieve besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend door belanghebbenden en door niet belanghebbenden die tijdig een zienswijze kenbaar hebben gemaakt of redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Vragen?

Voor vragen en nadere informatie over Stroomlijn en de procedure kunt u terecht bij de heer L. Haverkort, per mail via larsolof.haverkort@rws.nl of telefoonnummer 06 – 4069 8625.

Naar boven