Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 augustus 2021, kenmerk 3243210-1014113-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling coronabanen in de zorg in verband met ophoging van het subsidieplafond voor periode 2

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikel 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling coronabanen in de zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, lid 1, sub b, wordt ‘€ 40.000.000’ vervangen door ‘€ 56.258.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Subsidieregeling coronabanen in de zorg (hierna: de Subsidieregeling) wordt subsidie verstrekt voor coronabanen in de zorgsector. Coronabanen zijn een initiatief van het kabinet om de cruciale sectoren zorg, onderwijs en handhaving & toezicht te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Coronabanen zijn banen waar geen of beperkte scholing voor nodig is, maar die wel een belangrijke verlichting kunnen bieden in de werkdruk. De regeling biedt organisaties daarnaast de kans om ook tijdens de crisis te investeren in meer structurele instroom van medewerkers.

Met onderhavige wijzigingsregeling wordt het subsidieplafond voor de tweede aanvraagronde gewijzigd.

Artikelsgewijs

ARTIKEL I

Onderdeel A

Met dit onderdeel wordt het subsidieplafond voor periode 2, de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021, gewijzigd. In de periode waarin subsidieaanvragen ten behoeve van activiteiten in periode 2 konden worden ingediend, is € 56.258.000 subsidie aangevraagd door 387 zorgaanbieders voor 4.359 coronabanen. Het oorspronkelijke beschikbare subsidieplafond voor van € 40.000.000 voor periode 2 is daarmee overschreden. Omdat de druk op de zorg in het najaar naar verwachting hoog blijft, heeft het kabinet besloten het beschikbare budget voor periode 2 te verhogen naar € 56.258.000. Met dit nieuwe subsidieplafond kan voor alle positief beoordeelde subsidieaanvragen subsidie worden verleend.

ARTIKEL II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving), treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen omdat bovengenoemde wijziging zo spoedig mogelijk beslag moet krijgen. Op de aanvragen voor periode 2 is nog niet beslist. Met de verhoging van het subsidieplafond kunnen alle aanvragen voor periode 2, mits deze aan de voorwaarden van de Subsidieregeling voldoen, worden toegewezen. Subsidieaanvragen worden daarmee niet afgewezen omdat het plafond bereikt is.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven