Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 24 augustus 2021, nr. Min-BuZa.2021.9042-32, tot wijziging van de Nationale Algemene Uitvoervergunningen NL002 en NL010 in verband met de uitvoering van de Verordening (EU) 2021/821 van het Europese Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L206).

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Gelet op Verordening (EU) 2021/821 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot instelling van een EU-regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel, de technische bijstand en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (herschikking) (PbEU 2021, L 206), en artikel 4b van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Nationale Algemene Uitvoervergunning NL 002 wordt als volgt gewijzigd:

A

In Paragraaf 1 wordt ‘Bijlage I van Verordening (EG) nr. 428/2009’ vervangen door ‘bijlage I bij de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

B

Paragraaf 2 wordt gewijzigd als volgt:

a. ‘artikel 9, lid 2 van Verordening’ wordt telkens vervangen door ‘artikel 12, lid 1, onder c’.

b. ‘Verordening (EG) nr. 428/2009’ wordt telkens vervangen door ‘de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

C

In Paragraaf 3, onderdeel 2, wordt ‘militair eindgebruik zoals gedefinieerd in artikel 4, tweede lid, van de verordening’ vervangen door ‘militair eindgebruik als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder b, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

ARTIKEL II

De Nationale Algemene Uitvoervergunning NL 010 (items voor informatiebeveiliging) wordt als volgt gewijzigd:

A

In Paragraaf 1, onderdeel 1, wordt ‘Bijlage I van Verordening (EG) nr. 428/2009’ vervangen door ‘bijlage I bij de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

B

Paragraaf 2 wordt gewijzigd als volgt:

a. ‘artikel 9, lid 2’ wordt telkens vervangen door ‘artikel 12, lid 1, onder c’.

b. ‘Verordening (EG) nr. 428/2009’ wordt telkens vervangen door ‘de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

c. In de tweede alinea, eerste opsommingsteken, wordt ‘een wapenembargo als bedoeld in artikel 4, tweede lid van Verordening (EG) nr. 428/2009’ vervangen door ‘een wapenembargo als bedoeld in artikel 2, lid 19, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’

C

In Paragraaf 3, onderdeel 1, onder b, wordt ‘militair eindgebruik zoals gedefinieerd in artikel 4, tweede lid, van Verordening (EG) nr. 428/2009’ vervangen door ‘militair eindgebruik als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder b, van de Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

ARTIKEL III

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 9 september 2021.

  • 2. Indien de Staatscourant waarin deze wijzigingen wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 8 september 2021, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot en met 9 september 2021.

  • 3. Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

Sinds 1994 beschikt de Europese Unie over een gemeenschappelijke regeling voor de exportcontrole op goederen voor tweeërlei gebruik. Goederen voor tweeërlei gebruik zijn goederen die doorgaans voor civiele doeleinden worden gebruikt, maar ook kunnen worden toegepast voor militair gebruik of bij de ontwikkeling en de productie van massavernietigingswapens of hun overbrengingsmiddelen. De relevante regelgeving was tot voor kort neergelegd in EU Verordening 428/2009. Om rekening te houden met de snel veranderende technologische, economische en politieke omstandigheden presenteerde de Europese Commissie in september 2016 een voorstel voor een herziene verordening tot actualisering en aanvulling van de geldende regels.

De herziening van EU Verordening 428/2009 werd afgerond met een geaccordeerde tekst in mei 2021. Op 11 juni 2021 is de herziene verordening in het Publicatieblad van de Europese Unie geplaatst. 90 dagen na publicatie, zijnde 9 september 2021, treedt de herziene tekst in werking en moet de implementatie ervan hebben plaatsgevonden.

In verband hiermee dienen de nationale Algemene Uitvoeringsvergunningen NL002 en NL010 te worden aangepast.

De huidige aanpassingen van beide nationale Algemene Uitvoeringsvergunningen zijn van wetstechnische en terminologische aard. Waar er verwezen werd in de nationale Algemene Uitvoeringsvergunningen naar een specifiek artikel van de EU verordening 428/2009, verwijst deze nu naar het specifieke artikel uit de herziene verordening. Zoals in de omschrijvingen van de begripsbepalingen van de nationale Algemene Uitvoeringsvergunning NL010 wordt ‘militair eindgebruik’, en ‘wapenembargo’ verwezen naar definities van deze begrippen in de herziene verordening.

Eveneens wordt in beide nationale Algemene Uitvoeringsvergunningen de verwijzing naar ‘verordening 428/2009’ gewijzigd in ‘Verordening producten voor tweeërlei gebruik’. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de definitie in artikel 1 van het Besluit strategische goederen. Door een inhoudelijke omschrijving op te nemen van de verordening wordt tevens voorkomen dat de verwijzing naar de verordening in beide vergunningen moet worden aangepast wanneer het nummer van de verordening wijzigt.

Vervolgens wordt in de begripsbepaling van ‘goederen voor tweeërlei gebruik’ de verwijzing verordening 428/2009 steeds vervangen door een verwijzing naar de herziene ‘Verordening producten voor tweeërlei gebruik’.

De Minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid A.M. Kaag

Naar boven