Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 18 augustus 2021, nr. 3456976, tot wijziging van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer en de Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer en artikel 9, eerste lid, van het Besluit middelenonderzoek bij geweldplegers;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 4 van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer komt te luiden:

Artikel 4

Voor het verrichten van een onderzoek van speeksel als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van het Besluit, worden het type Securetec DrugWipe 5S en tot 1 maart 2023 tevens het type Dräger DrugCheck® 3000 als speekseltesters aangewezen.

ARTIKEL II

Artikel 2a van de Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers komt te luiden:

Artikel 2a

Voor het verrichten van een onderzoek van speeksel als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van het Besluit, worden het type Securetec DrugWipe 5S en tot 1 maart 2023 tevens het type Dräger DrugCheck® 3000 als speekseltesters aangewezen.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 augustus 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer en de Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers in verband met de aanwijzing van een nieuwe speekseltester. De speekseltester wordt als voorselectiemiddel ingezet voor het verkrijgen van een vermoeden van drugsgebruik. De technische eisen waaraan de speekseltesters moeten voldoen, worden vastgesteld in het aanbestedingstraject voor de aanschaf van deze testers door de Nationale Politie. Naar aanleiding van een nieuwe aanbestedingsprocedure van de Nationale Politie is een nieuwe speekseltester geselecteerd. Het betreft de speekseltester van het type Securetec DrugWipe 5S van de leverancier EE Devices. Middels deze regeling is dit type aangewezen als nieuwe speekseltester. Dit maakt het gebruik van deze speekseltester als preselectiemiddel door de politie mogelijk.

Met deze regeling is tevens voorzien in een overgangsperiode voor de speekseltester van het type Dräger DrugCheck® 3000, die bij een eerdere aanbestedingsprocedure is geselecteerd. In verband met de houdbaarheidsdatum en de nog beschikbare voorraad is een overgangsperiode van achttien maanden bepaald, lopend tot 1 maart 2023. Tijdens deze periode mogen, naast de speekseltesters van het type Securetec DrugWipe 5S, ook de in voorraad beschikbare speekseltesters van het type Dräger DrugCheck® 3000 worden ingezet. Na deze periode mogen uitsluitend de speekseltesters van het type Securetec DrugWipe 5S worden ingezet.

’s-Gravenhage, 18 augustus 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven