Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 12 augustus 2021, nr. 21211442, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor het behandelen van zaaizaden bestemd voor export naar EU-lidstaten die vrijstelling verleend hebben voor de uitzaai van met Apron XL behandelde zaaizaden (Tijdelijke vrijstelling voor het behandelen van zaaizaden bestemd voor export naar EU-lidstaten, 2021)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend het gebruik van Apron XL voor het behandelen van zaaizaden bestemd voor export naar EU lidstaten die vrijstelling verleend hebben voor de uitzaai van met Apron XL behandelde zaaizaden.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling voor het behandelen van zaaizaden bestemd voor export naar EU lidstaten, 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, E. Veldhuis Directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, Postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op de website: mijn.rvo.nl. of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT APRON XL (12280)

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik door middel van een zaadbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.1 Ctgb juni 2015) onder de hierna vermelde toepassings-voorwaarden.

Toepassingsvoorwaarden

Toepassingsgebied: zaaizaden bestemd voor EU lidstaten mits daar vrijstelling verleend is voor de uitzaai voor zaaizaden van:

Te bestrijden organisme

Dosering middel per toepassing (zaadbehandeling)

Peulvruchten

Pythium1

Valse meeldauw2

1 ml middel per kg zaaizaad

Veldboon

Pythium1

Valse meeldauw2

1 ml middel per kg zaaizaad

Spinazie

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Wolf3

2 ml middel per kg zaaizaad

Boon met peul

Pythium1

1 ml middel per kg zaaizaad

Erwt met peul

Pythium1

Valse meeldauw2

1 ml middel per kg zaaizaad

Erwt zonder peul

Pythium1

Valse meeldauw2

1 ml middel per kg zaaizaad

Sluitkoolachtigen

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Bloemkoolachtigen

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Chinese kool

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Koolrabi

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Wortelen

Pythium1

1 ml middel per kg zaaizaad

Uien

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Komkommer

Pythium1

1 ml middel per kg zaaizaad

Sla

Pythium1

2 ml middel per kg zaaizaad

Tomaten

Pythium1

1 ml middel per kg zaaizaad

Rucola

Pythium1

2 ml middel per kg zaaizaad

Veldsla

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Valse meeldauw2

2 ml middel per kg zaaizaad

Radijs

Valse meeldauw4

2 ml middel per kg zaaizaad

Rode biet

Valse meeldauw5

2 ml middel per kg zaaizaad

Kruidenteelt vers of gedroogd

Valse meeldauw2

2 ml middel per kg zaaizaad

Bloemisterijgewassen

Pythium1

0,5 ml middel per kg zaaizaad

Valse meeldauw2

2 ml middel per kg zaaizaad

Zonnebloem

Valse meeldauw6

3 ml middel per kg zaaizaad

X Noot
1

Pythium (Pythium spp.)

X Noot
2

Valse meeldauw (Peronospora spp.)

X Noot
3

Wolf (Peronospora farinosa)

X Noot
4

Valse meeldauw (Peronospora parasitica/ Peronospora parasitica f. sp. raphani)

X Noot
5

Valse meeldauw (Peronospora farinosa f.sp. betae)

X Noot
6

Valse meeldauw (Plasmopara halstedii)

Overige toepassingsvoorwaarden

Voor deze zaadbehandeling van zaaizaden is uitsluitend de humane toxiciteit van de toepasser beoordeeld.

  • Draag beschermende kleding tijdens het opzakken van behandeld zaad.

  • Draag beschermende kleding en handschoenen tijdens het mengen en laden van Apron XL en tijdens het kalibreren van de apparatuur.

  • Draag beschermende kleding, handschoenen en adembescherming met een beschermingsfactor 20 bij het schoonmaken van de apparatuur.

Het middel mag uitsluitend op zaaizaden worden aangebracht door bedrijven die in het bezit zijn van een risico-inventarisatie en -evaluatie zoals omschreven in het Arbeidsomstandighedenbesluit en een vergunning in het kader van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren.

Zaadbehandeling met Apron XL van zaaizaden bestemd voor onbedekte teelten binnen de EU is uitsluitend toegestaan indien de lidstaat van bestemming een vrijstelling (artikel 53, VO 1107/2009) verleend heeft voor het uitzaaien van het betreffende gewas.

Te behandelen gewassen, toepassingen en doseringen zijn afhankelijk van het land van bestemming; de voorschriften van de betreffende lidstaat dat vrijstelling artikel 53 VO heeft verleend dienen in acht te worden genomen.

Het volgende moet in de taal van de betreffende lidstaat worden vermeld op de zakken met behandeld zaad:

Met Apron XL behandelde zaden mogen binnen de EU uitsluitend in de kas worden gezaaid. Uitzaai buiten de kas is alleen toegestaan op voorwaarde dat het ontvangende lidstaat het betreffende gebruik heeft vrijgesteld (artikel 53, VO 1107/2009).

Resistentiemanagement

Dit middel bevat de werkzame stof metalaxyl-M. Metalaxyl-M behoort tot de acylalanines. De FRAC code is 4. Bij dit product bestaat er kans op resistentieontwikkeling. In het kader van het resistentiemanagement dient u de adviezen die gegeven worden in de voorlichtingsboodschappen, op te volgen.

TOELICHTING

1 Algemeen

Artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden tijdelijke vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Tijdelijke vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een noodsituatie die op geen enkele andere redelijke manier te bestrijden is.

2 Advies

2.1 Onderbouwing aanvraag

Vanaf 1 juni 2021 heeft de EU een verbod ingesteld voor het niet in een kas uitzaaien van met metalaxyl-M behandelde zaden. In meerdere lidstaten van de EU zijn artikel 53 vrijstellingen (op basis van de Verordening (EG) nr. 1107/2009) aangevraagd voor teelten van verschillende gewassen die na 1 juni 2021 gezaaid worden. Deze lidstaten hebben echter meestal geen of onvoldoende capaciteit om het zaad te behandelen. Door de positie van Nederland als zaaizaadleverancier van met name groenten- en bloemisterijzaden zal voor verschillende EU-lidstaten de zaadbehandeling in Nederland worden uitgevoerd. In het EU Guidance document voor artikel 531 is beschreven dat als een lidstaat geen mogelijkheden heeft om zaad te behandelen dit in een andere lidstaat gedaan kan worden.

Voor deze aanvraag is door het Ctgb alleen een risicobeoordeling voor het behandelen van het zaad uitgevoerd. De lidstaten die het uitzaaien vrijstellen zijn zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de landbouwkundige noodzaak en het beoordelen van het risico van het uitzaaien van de behandelde zaden.

2.2 Risicobeoordeling

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een advies opgesteld waarin de vraag wordt beantwoord of er sprake is van aanvaardbare risico’s.

Humane toxiciteit

Voldoet aan de eisen met inachtneming van de volgende risicoreducerende maatregelen / restrictiezinnen:

Draag beschermende kleding tijdens het opzakken van behandeld zaad.

Draag beschermende kleding en handschoenen tijdens het mengen en laden van Apron XL en tijdens het kalibreren van de apparatuur.

Draag beschermende kleding, handschoenen en adembescherming met een beschermingsfactor 20 bij het schoonmaken van de apparatuur.

Volksgezondheid

Volksgezondheid zal worden beoordeeld in het land waar een vrijstelling is aangevraagd voor het uitzaaien.

Gedrag in het milieu

Gedrag in het milieu zal worden beoordeeld in het land waar een vrijstelling is aangevraagd voor het uitzaaien.

Ecotoxiciteit

Ecotoxiciteit zal worden beoordeeld in het land waar een vrijstelling is aangevraagd voor het uitzaaien.

In het WG worden onder de ‘Overige toepassingsvoorwaarden’ de volgende restricties opgenomen om de koppeling tussen de vrijstelling artikel 53 voor de zaadbehandeling en de teelt/het uitzaaien te borgen:

Voor deze zaadbehandeling van zaaizaden is uitsluitend de humane toxiciteit van de toepasser beoordeeld.

Zaadbehandeling met Apron XL van zaaizaden bestemd voor onbedekte teelten binnen de EU is uitsluitend toegestaan indien de lidstaat van bestemming een vrijstelling art 53 (VO 1107) verleend heeft voor het uitzaaien van het betreffende gewas.

Te behandelen gewassen, toepassingen en doseringen zijn afhankelijk van het land van bestemming; de voorschriften van de betreffende lidstaat dat vrijstelling artikel 53 VO heeft verleend dienen in acht te worden genomen.

Conclusie

Het College constateert dat er na het nemen van risicoreducerende maatregelen / het inachtnemen van restrictiezinnen geen risico verbonden is aan de vrijstelling.

3 Overwegingen

Een tijdelijke vrijstelling van het gewasbeschermingsmiddel Apron XL voor het behandelen van zaden bestemd voor export naar andere EUlidstaten is gewenst. In meerdere EU-lidstaten zijn vrijstellingen op basis van artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 aangevraagd voor verschillende gewassen die na 1 juni 2021 niet in een kas gezaaid worden. Deze lidstaten hebben echter meestal geen of onvoldoende capaciteit om het zaad te behandelen. Door de positie van Nederland als zaaizaadleverancier van met name groenten- en bloemisterijzaden binnen de EU zal voor verschillende lidstaten de zaadbehandeling in Nederland worden uitgevoerd.

In het Wettelijk Gebruiksvoorschrift (zie bijlage bij dit besluit) zijn de risico reducerende maatregelen overgenomen die door het Ctgb zijn voorgesteld.

4 Besluit

Het advies van het Ctgb overnemend, heb ik in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Apron XL voor het behandelen van zaaizaden bestemd voor export naar EU-lidstaten die vrijstelling verleend hebben voor uitzaai van met Apron XL behandelde zaaizaden.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, E. Veldhuis Directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit


X Noot
1

Guidance on emergency authorisations according to article 53 of regulation (EC) No 1107/2009, SANCO/10087/2013 rev. 1 – 26 January 2021

Naar boven