Regeling houdende wijziging Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011

8 juli 2021

Nr.: BS2021015077

Directie Juridische Zaken, Cluster Wet- en Regelgeving;

De Staatssecretaris van Defensie,

Gelet op de artikelen 4, derde lid, 5, vierde lid, en 9, vijfde lid, van het Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. STANAG 4441: ingevolge een in de Staatscourant gepubliceerde mededeling van Onze Minister van Defensie van kracht zijnde versie van de NATO Standardization Agreement nr. 4441 met de daarbij behorende AMovP-6, Allied Multi-Modal Transportation of Dangerous Goods Directive en Standards-related documents zoals ter inzage gelegd op de bij die mededeling aangegeven locatie;

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘de hoofdstukken 1 tot en met 4 van de AMovP-6’ vervangen door ‘de Standards-related documents van de AMovP-6’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 juli 2021

De Staatssecretaris van Defensie B. Visser

TOELICHTING

De Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011 stelt regels met betrekking tot bepaalde aspecten van het vervoer van ontplofbare stoffen en voorwerpen met militaire vervoermiddelen. De nu voorliggende regeling strekt ertoe de Uitvoeringsregeling te actualiseren.

Als regels die bij dat vervoer in acht moeten worden genomen, wordt verwezen naar de regels die zijn vervat in NATO Standardization Agreements (STANAG’s). De betreffende STANAGS bevatten binnen NAVO-verband op schrift gestelde afspraken tussen de NAVO-lidstaten inzake processen, procedures en voorwaarden met betrekking tot het militaire vervoer van gevaarlijke stoffen. Het onderhavige besluit wijzigt de Uitvoeringsregeling Besluit vervoer ontplofbare stoffen krijgsmacht 2011 in verband met actualisatie van STANAG’s die in deze regeling zijn geïmplementeerd.

De STANAG 4441 en de daarbij behorende AMovP-6, betreft het vervoer van gevaarlijke stoffen. De indeling van de AMovP-6 is in de afgelopen periode herzien van een indeling naar hoofdstukken naar een indeling van de Standards-related documents. Derhalve wordt de verwijzing hierop aangepast.

Gezien deze regeling implementatie van een besluit van een volkenrechtelijke organisatie betreft treed het besluit een dag na publicatie in werking en wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Deze wijziging heeft geen financiële of administratieve gevolgen.

De Staatssecretaris van Defensie B. Visser

Naar boven