Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 21 januari 2021, nr.3152870, houdende regels met betrekking tot de hoogte van de pikettoelage rechterlijke ambtenaren (Regeling pikettoelage rechterlijke ambtenaren 2020)

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 6f van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De hoogte van het vaste bedrag aan pikettoelage als bedoeld in artikel 6f, tweede lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren bedraagt op weekbasis:

    • a. Voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020: € 312,37;

    • b. Met ingang van 1 januari 2021: € 322,83.

  • 2. Indien de piketdienst van de rechter-commissaris in strafzaken of piketofficier een deel van de week duurt, wordt het vaste bedrag aan pikettoelage op weekbasis naar evenredigheid toegekend.

Artikel 2

Het vaste bedrag aan pikettoelage op weekbasis wordt jaarlijks per 1 januari geïndexeerd op basis van de in het voorgaande kalenderjaar gerealiseerde contractloonmutatie op jaarbasis in de sector Rechterlijke Macht.

Artikel 3

  • 1. In aanvulling op het vaste bedrag aan pikettoelage op weekbasis als bedoeld in artikel 1, ontvangt de rechterlijk ambtenaar een bedrag voor de tijdens onderstaande uren daadwerkelijk verrichte piketwerkzaamheden, bestaande uit een percentage van het normbedrag als genoemd in artikel 2, eerste lid, van de Regeling toeslag rechterlijke ambtenaren avonduren, zaterdagen, zondag en feestdagen per gewerkt uur, namelijk:

    • a. 20% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 22.00 uur;

    • b. 40% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 22.00 en 8.00 uur;

    • c. 70% voor de uren op zaterdagen en zondagen tussen 00.00 en 24.00 uur;

    • d. 100% voor de uren op algemeen erkende feestdagen als bedoeld inde Algemene termijnenwet.

  • 2. Indien de werkzaamheden als rechter-commissaris in strafzaken of piketofficier voor een deel van het uur worden verricht, wordt het bedrag voor daadwerkelijk verrichte piketwerkzaamheden naar evenredigheid toegekend, waarbij de gewerkte tijd wordt afgerond op een kwartier.

Artikel 4

De Regeling pikettoelage rechterlijke ambtenaren wordt ingetrokken.

Artikel 5

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2020.

  • 2. In afwijking van het vorige lid werkt artikel 3 terug tot 1 juli 2020.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling pikettoelage rechterlijke ambtenaren 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 januari 2021

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

Op grond van artikel 6f, eerste en tweede lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren, ontvangt de rechterlijk ambtenaar die als rechter-commissaris in strafzaken of als officier van justitie is aangewezen, een toelage voor het verrichten van piketwerkzaamheden, welke toelage bestaat uit een vast bedrag en een bedrag voor de uren waarop daadwerkelijk piketwerkzaamheden worden verricht. Artikel 6f, vierde lid, van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren biedt de grondslag om middels deze regeling regels ten aanzien van de hoogte van de pikettoelage te stellen.

Ten eerste wordt met deze regeling de hoogte van het vaste bedrag aan pikettoelage op weekbasis bepaald voor de jaren 2020 en 2021.

Ten tweede is in de arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rechterlijke Macht 2018–2020 overeengekomen de regeling voor de piketvergoeding uit te breiden met een bedrag voor daadwerkelijk verrichte piketwerkzaamheden. De aanspraak op deze vergoeding is inmiddels geregeld in artikel 6f van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren, dat ook de grondslag bevat voor een nadere regeling van de hoogte van deze toelage.

Voor de hoogte van het te hanteren normbedrag bij de vergoeding voor de verrichte werkzaamheden is aansluiting gezocht bij de Regeling toeslag rechterlijke ambtenaren avonduren, zaterdagen, zondagen en feestdagen. Voor de te hanteren percentages bij de onderscheiden tijdsvensters is eveneens aansluiting gezocht bij voornoemde regeling alsmede de regeling voor de toeslag onregelmatige dienst uit de CAO Rijk. De tijd die gepaard gaat met de werkzaamheden wordt afgerond op kwartieren, overeenkomstig de wijze van registreren die bij P-Direkt voor vergelijkbare regelingen wordt toegepast.

’s-Gravenhage, 18 januari 2021

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven