Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 10 augustus 2021, nr. 2021-0000118904, tot Wijziging Remigratieregeling in verband met toevoegen Sierra Leone als bestemmingsland

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, en 5, eerste lid, van het Remigratiebesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in bijlage 1 van de Remigratieregeling wordt in de alfabetische rangschikking het volgende bestemmingsland en de daarbij behorende categorie ingevoegd:

'Sierra Leone

D'

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 augustus 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling wordt bestemmingsland Sierra Leone met de daarbij behorende categorie (D) toegevoegd aan bijlage 1 van de Remigratieregeling.

Op dit moment is er een aanvrager die wenst te remigreren naar diens herkomstland Sierra Leone. Derhalve is voornoemd land, dat nog ontbrak in de lijst van landen, als bestemmingsland toegevoegd aan bijlage 1 van de Remigratieregeling en is in voornoemde bijlage de daarbij behorende categorie vermeld die de hoogte van de maandelijkse uitkering bepaalt. Bij gebreke van een belastingverdrag tussen Sierra Leone en Nederland, ligt voor het bepalen van de hoogte van de remigratie-uitkering categorie D, die uitgaat van bronlandheffing, voor de hand.

Financiering

De financiële gevolgen van de toevoeging van Sierra Leone als bestemmingsland voor de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn minimaal. Het betreft op dit moment slechts één persoon die gebruik zal maken van de Remigratieregeling.

Regeldruk

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de uitvoeringsorganisatie van remigratie-uitkeringen, ziet geen effect van deze regeling op de regeldruk voor de remigrant. De betrokkene zal door de SVB worden geïnformeerd over de remigratie-uitkering.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, zodat de regeling in werking treedt voordat de remigrant naar Sierra Leone remigreert. Om die reden wordt afgeweken van de vaste verandermomenten.

Den Haag, 10 augustus 2021

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven