Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Klein Molenbeek 4 en 9’ en vaststelling beschikking hogere waarde Wet geluidhinder

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 17 december 2020 het bestemmingsplan ‘Klein Molenbeek 4 en 9’, met plannummer NL.IMRO.0748.BP0248-0301 gewijzigd heeft vastgesteld.

Tevens maakt het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom bekend dat een hogere waarde als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder voor het bestemmingsplan bij besluit van 10 januari 2021 is vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan zijn de percelen Klein Molenbeek 4 en 9 in Bergen op Zoom.

Aanleiding/doel

De percelen Klein Molenbeek 4 en 9 zijn opgenomen in het bestemmingsplan "Nieuw Borgvliet" en hebben daarin de bestemming "Wonen". In deze bestemming is wonen in een woning toegestaan waarbij het hoofdgebouw uitsluitend mag worden opgericht binnen het bouwvlak. Buiten het bouwvlak zijn enkel bijgebouwen, aanbouwen, uitbouwen en overkappingen toegestaan ten behoeve van de aanwezige woning.

De beoogde extra woningen zijn op basis van het vigerende bestemmingsplan niet mogelijk wegens het ontbreken van bouwvlakken en vergt dus een planologische procedure. Het doel van dit bestemmingsplan is hiervoor een planologisch-juridisch kader te bieden.

Wijzigingen

Zienswijzen

Naar aanleiding van de ingediende zienswijze van LSNED is een aanvulling inzake externe veiligheid opgenomen in de toelichting.

Ambtshalve wijzigingen

Daarnaast dient in het kader van de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 inzake de Programmatische Aanpak Stikstof de paragraaf 'Stikstof te worden aangepast. Met de AERIUS Calculator wordt de stikstofdepositie door een ruimtelijke ontwikkeling in kaart gebracht. De uitgevoerde AERIUS-berekening voor het bestemmingsplan 'Klein Molenbeek 4 en 9' (gebruiksfase) valt lager uit dan 0,00. De ontwikkeling is daarmee aanvaardbaar.

Daarnaast is ook de paragraaf inzake het provinciale beleid gewijzigd wegens de per 5 november 2019 in werking getreden interim-omgevingsverordening. De interim-omgevingsverordening vervangt de Verordening ruimte van de provincie.

Naar aanleiding van de gevoerde omgevingsdialogen is ook paragraaf 4.2 inzake verkeer in de toelichting van het bestemmingsplan aangepast.

Alle wijzigingen zijn aangebracht in de toelichting. Hoewel de toelichting niet juridisch bindend is, is vanwege de wijziging naar aanleiding van de zienswijze ervoor gekozen om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Er zijn geen wijzigingen aangebracht in de regels en de verbeelding.

Beschikking hogere waarde Wet geluidhinder

Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat ter plaatse van de woningen de voorkeursgrenswaarde ten gevolge van het verkeer op de betreffende zoneringsplichtige wegen wordt overschreden. Hiervoor geldt de waarde van 48 dB volgens de Wet geluidhinder. Op grond van deze wet kan er binnen de bandbreedte van 48 dB tot en met 53 dB hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting worden vastgesteld.

Klein Molenbeek 4

De ten hoogst toelaatbare waarde van 53 dB wordt niet overschreden.

Klein Molenbeek 9

De hoogst berekende waarde bedraagt bij elke nieuw te bouwen woning 56 dB, in beide gevallen bepaald op de oostelijke gevel (van de bouwvlakken) op de evt. derde bouwlaag. Mocht er een derde bouwlaag komen dan kan dat alleen onder restricties. Door de oostelijke gevel uit te voeren zonder te openen delen met een geluidwering is er geen sprake van een gevel waarop de Wet geluidhinder toe ziet.

De ontwerpbeschikking hogere waarden heeft tezamen met het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen kenbaar gemaakt tegen de ontwerpbeschikking hogere waarde Wet geluidhinder.

Inzage

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, de bijbehorende stukken en de beschikking hogere waarde en liggen met ingang van 28 januari 2021 gedurende 6 weken (tot en met 10 maart 2021) voor een ieder ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 in Bergen op Zoom. Hiervoor dient van tevoren een afspraak gemaakt te worden via telefoonnummer 14 0164.

Het bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plancode NL.IMRO.0748.BP0248-0301. U kunt het bestemmingsplan ook vinden op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl, vanuit hier wordt u doorgestuurd naar de landelijke informatievoorziening. 

Beroep

Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen zowel het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan alsmede de beschikking hogere waarde Wet geluidhinder, schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te ‘s -Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Daarnaast kan beroep worden ingesteld tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de inwerkingtreding van het vastgestelde plan niet. Wanneer sprake is van een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend tevens een schriftelijk verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, op bovenstaand adres. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het plan opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift of een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

Bergen op Zoom, 27 januari 2021

Naar boven