Kennisgeving bestemmingsplan ‘Feyenoord City en (omgevings)vergunning(en) stadion Feyenoord City

Logo Rotterdam

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 17 december 2020 het bestemmingsplan Feyenoord City (NL.IMRO.0599.BP1105FeyenCity-va01) heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen. Het betreft onder andere een wijziging van de bestemmingsgrens en bouwhoogten in het artikel Gemengd-Veranda, een wijziging in artikel Gemengd-De Kuip in verband met het borgen van het bestaande gebruik van stadion De Kuip, een nieuw artikel over kostenverhaal en het naar aanleiding daarvan aanpassen van de planverbeelding en het toevoegen en verduidelijken van een aantal regels met betrekking tot externe veiligheid en met betrekking tot detailhandel in sport en recreatie. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken waaronder de nota van wijzigingen.

 

Ook heeft de gemeenteraad het besluit gedeeltelijke wegonttrekking Korte Stadionweg met bijbehorende zijstraten- gewijzigd- vastgesteld ten opzichte van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen. Deze wijziging betreft het moment van inwerkingtreding.

De gemeenteraad stelde op 17 december 2020 ook het ‘Geluidsbeleid voetbalstadions Rotterdam’ vast.

 

Verder zijn, namens burgemeester en wethouders, de onderstaande besluiten omgevingsvergunning genomen. Voor alle omgevingsvergunningen geldt dat de besluiten zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbesluiten die ter inzage hebben gelegen omdat er (ambtshalve) wijzigingen zijn doorgevoerd die, onder andere, verband houden met de toets aan het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de besluiten met bijbehorende stukken:

- het besluit omgevingsvergunning stadion Feyenoord City; in reactie op zienswijzen zijn wijzigingen doorgevoerd die, onder andere, betrekking hebben op de onderwerpen parkeren, voorschriften borging drinkwatertransportleidingen en de geluidsvoorschriften;

- het besluit omgevingsvergunning langsdam en landaanwinning ten behoeve van het stadion Feyenoord City;

- het besluit omgevingsvergunning tijdelijke landaanwinning ten behoeve van het stadion Feyenoord City;

- het besluit omgevingsvergunning radarpost.

 

Tenslotte zijn de volgende besluiten genomen:

- het besluit Waterwetvergunning van Rijkswaterstaat voor de langsdam en landaanwinning ten behoeve van het stadion Feyenoord City; in reactie op zienswijzen is het besluit gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen. Het betreft aanvullingen van voorschriften die betrekking hebben op de monitoringsverplichting, het bestortingsplan en de bereikbaarheid van een steiger;

- het besluit Watervergunning van het Waterschap Hollandse Delta voor het realiseren van een stadion, een spooroverkapping en een wijziging van de primaire waterkering.

 

Omschrijving locatie en project

Het plangebied Feyenoord City ligt in Rotterdam-zuid en wordt globaal begrensd door het gebied ten noorden van het Stadionviaduct en de Coen Moulijnweg (de ‘Stadiondriehoek’), ten oosten van de Colosseumweg en West Varkenoordseweg, ten zuidoosten van de 2e Rosestraat en de Persoonshaven tot het midden van de rivier de Nieuwe Maas ter hoogte van de Veranda inclusief het gebied ‘de Veranda’.

Binnen het gebied Stadionpark, in de wijken IJsselmonde en Feijenoord in Rotterdam-zuid, vindt de komende jaren de ontwikkeling Feyenoord City plaats. Een grote gebiedsontwikkeling rond het thema sport en vrije tijd waarin ruimte wordt geboden aan wonen en een commercieel en publiek programma.

Er wordt een stadion Feyenoord City aan de Nieuwe Maas gerealiseerd en de bestaande monumentale Kuip wordt herontwikkeld.

De Kuip en het stadion Feyenoord City zijn met elkaar verbonden door een gebouwde verbinding over de Stadionweg, de Strip genaamd. Daarnaast wordt het gebied rond de bestaande Kuip ontwikkeld en wordt het mogelijk gemaakt een deel van de buurt de Veranda te transformeren. Tenslotte vindt een verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte plaats en worden de nodige verkeers- en mobiliteitsmaatregelen genomen.

 

Coördinatieregeling

De gemeenteraad van Rotterdam heeft op 20 februari 2020 besloten de coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.30, lid 1, sub a en b, van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) toe te passen op de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten die nodig zijn voor het realiseren van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. De coördinatie wordt verzorgd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. In dit kader liggen alle samenhangende besluiten nu tegelijkertijd voor beroep ter inzage waarbij de beroepen tegen alle besluiten gezamenlijk worden behandeld.

 

Ter inzage

- Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan en alle hierboven genoemde besluiten liggen (met bijbehorende stukken) met ingang van vrijdag 29 januari t/m vrijdag 12 maart 2021 ter inzage;

- het vastgestelde bestemmingsplan Feyenoord City (inclusief milieueffectrapport) met de bijbehorende stukken is beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl;

- alle overige besluiten; het besluit wegonttrekking, de omgevingsvergunningen en de Water(wet) vergunningen, zijn in te zien via de website www.overheid.nl, de stukken kunnen dan vervolgens worden geraadpleegd door te zoeken bij Van Zandvlietplein 1,

3077 AA Rotterdam bij ’Berichten over uw buurt’;

- informatie over het Project Feyenoord City kunt u ook krijgen via de website www.feyenoord-city.nl.

 

Voor het inzien van de stukken op een locatie kunt u, gedurende de termijn van de ter inzagelegging, op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 contact opnemen met telefoonnummer 06-10353905. Er wordt dan, in overleg, een passende oplossing geboden met inachtneming van de regels rondom Corona.

 

Beroep instellen

Tegen het vaststellingsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan en alle overige hierboven genoemde besluiten kan van zaterdag 30 januari t/m vrijdag 12 maart 2021 beroep worden ingesteld door:

- belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

- belanghebbenden die bezwaren hebben tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan of bij de hierboven genoemde besluiten zijn aangebracht.

 

Het beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Indien beroep wordt ingesteld kan ook een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor zowel het beroepschrift als het verzoekschrift is griffierecht verschuldigd. Het bestemmingsplan en de overige besluiten treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking alvorens op het verzoek is beslist.

 

NB: Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. In het beroepschrift moeten de beroepsgronden worden opgenomen. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld. Het indienen van een pro-forma beroepschrift is daarom niet mogelijk

 

Geluidsbeleid voetbalstadions Rotterdam

Bij de stukken ligt ook het op 17 december 2020 door de gemeenteraad van de gemeente Rotterdam vastgestelde ‘Geluidsbeleid voetbalstadions Rotterdam’ ter inzage. Het vastgestelde ‘Geluidsbeleid voetbalstadions Rotterdam’ betreft een beleidsregel/afwegingskader met betrekking tot het aspect geluid voor het toestaan van voetbalstadions - of uitbreidingen daarvan - in de nabijheid van nieuwe woningbouw en voor het toestaan van nieuwe woningbouw nabij voetbalstadions.

 

Het is niet mogelijk tegen het vastgestelde ‘Geluidsbeleid voetbalstadions Rotterdam’ beroep aan te tekenen. Deze stukken zijn in te zien via de website www.overheid.nl, de stukken kunnen dan vervolgens worden geraadpleegd door te zoeken bij Van Zandvlietplein 1, 3077 AA Rotterdam bij ’Berichten over uw buurt’.

 

Rotterdam, 27 januari 2021

 

Burgemeester en wethouders voornoemd

namens dezen,

 

Mevr. H.M. van Bockxmeer

Algemeen directeur cluster Stadsontwikkeling

 

Naar boven