Besluit van de Chief Veterinary Inspector van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 juli 2021, houdende aanwijzing van de Bondsrepubliek Duitsland in verband met de reiniging en ontsmetting van in Nederland gebrachte vervoermiddelen voor evenhoevigen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

gelet op artikel 2.10f, eerste, tweede en vijfde lid, van het Besluit houders van dieren en artikel 4 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019;

Besluit:

In verband met een bevestigde uitbraak van Afrikaanse varkenspest op haar grondgebied wordt als lidstaat, bedoeld in artikel 2.10f, vijfde lid, van het Besluit houders van dieren aangewezen: de Bondsrepubliek Duitsland.

Deze aanwijzing heeft betrekking op vervoermiddelen waarmee evenhoevigen worden vervoerd.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Namens deze, Chief Veterinary Inspector van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, P.F. de Klerk

TOELICHTING

Op 16 juli 2021 is een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bevestigd op het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland.

Op grond van dit besluit in samenhang met artikel 2.10f, eerste lid, van het Besluit houders van dieren is het verplicht dat een vervoermiddel waarmee een of meer evenhoevigen vanuit Duitsland in Nederland worden gebracht, en wordt gelost op een inrichting die niet beschikt over een erkende wasplaats, na het lossen en het ter plaatse reinigen en ontsmetten op de eenvoudige wasplaats, onmiddellijk wordt vervoerd naar een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, een slachthuis of een verzamelcentrum, om aldaar te worden gereinigd en ontsmet.

In samenhang met artikel 2.10f, tweede lid, van het Besluit houders van dieren dient een vervoermiddel dat kennelijk is gebruikt voor het vervoeren van evenhoevigen in Duitsland, en anders dan in doorvoer leeg in Nederland wordt gebracht, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland te worden gereinigd en ontsmet op een erkende reiniging- en ontsmettingsplaats, een slachthuis of een verzamelcentrum.

Een bewijs van deze voorgeschreven reiniging en ontsmetting dient binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland te worden overgelegd aan de NVWA. Meer informatie kunt u vinden op de website van de NVWA www.nvwa.nl.

Naar boven