Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 16 juli 2021, nr. Min-Buza.2021.8945-25, tot wijziging van de Sanctieregeling Belarus 2006

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2021/1030 van de Raad van de Europese Unie van 24 juni 2021 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Belarus (PbEU LI 224);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Belarus 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na 'artikel 1 ter, eerste lid,' ingevoegd 'artikel 1 quater, eerste lid, artikel 1 quinquies, eerste lid, artikel 1 sexies, eerste lid, artikel 1 septies, eerste en tweede lid, artikel 1 octies, eerste lid, artikel 1 nonies, eerste lid, artikel 1 decies, eerste lid, artikel 1 undecies, artikel 1 duodecies, eerste lid, artikel 1 terdecies, artikel 1 quaterdecies,'.

2. In het tweede lid wordt 'artikel 1 bis, tweede, derde, vierde of vijfde lid, artikel 1 ter, tweede, derde, vierde of vijfde lid' vervangen door 'artikel 1 bis, tweede of derde lid, artikel 1 ter, tweede of derde lid, artikel 1 sexies, tweede lid, tweede volzin, artikel 1 septies, derde of vierde lid, artikel 1 octies, derde lid, artikel 1 nonies, tweede of derde lid, artikel 1 decies, tweede lid, artikel 1 duodecies, tweede, derde of vierde lid,'.

B

Artikel 1a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste en tweede lid komen als volgt te luiden:

  • 1. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 1 bis, derde lid, artikel 1 quater, eerste en tweede lid, en artikel 1 sexies, tweede lid, van Verordening (EG) nr. 765/2006 is de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  • 2. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 1 ter, tweede lid, en artikel 1 quinquies, eerste lid, van Verordening (EG) nr. 765/2006 is, voor zover het betreft de verlening van de bedoelde diensten of technische bijstand, de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en, voor zover het betreft de financiering of financiële bijstand, de Minister van Financiën.

2. In het vierde lid wordt 'bedoeld in artikel 3, eerste en tweede lid,' vervangen door 'bedoeld in artikel 1 duodecies, derde lid, artikel 3, eerste en tweede lid,'.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling Belarus 2006.

Het Besluit (GBVB) 2021/10311 van de Europese Raad voert nadere economische sancties in om uitvoering te geven aan de conclusies van 24 en 25 mei 2021 naar aanleiding van de gedwongen landing in Minsk (Belarus) op 23 mei 2021 van een Ryanair-vlucht binnen de Europese Unie.

De nadere economische sancties bestaan uit:

  • verdere beperkingen in verband met de wapenhandel;

  • een verbod op verkoop, levering, overdracht of uitvoer van uitrusting, technologie of software die voornamelijk bestemd is voor toezicht of interceptie door of namens de Belarussische autoriteiten op het internet en op telefonische communicatie via mobiele of vaste netwerken;

  • een verbod op verkoop, levering of overdracht van goederen voor tweeërlei gebruik voor militair gebruik en aan bepaalde personen, entiteiten of lichamen in Belarus;

  • verdere handelsbeperkingen voor aardolieproducten, kaliumchloride (“potas”) en goederen die worden gebruikt voor de productie of vervaardiging van tabaksproducten;

  • beperkingen voor de Belarussische regering en voor de financiële instellingen en entiteiten die eigendom zijn van de Belarussische staat op de toegang tot de kapitaalmarkten van de Europese Unie;

  • een verbod op het aanbieden van verzekeringen en herverzekeringen aan de Belarussische overheid en aan de Belarussische overheidsorganen en -agentschappen; en

  • verbodsbepalingen voor de Europese Investeringsbank met betrekking tot projecten in de publieke sector van Belarus.

Door Verordening (EU) nr. 2021/10302 die uitvoering geeft aan het Besluit (GBVB) 2021/1031, worden er diverse verbodsbepalingen opgenomen in Verordening (EG) nr. 765/2006. Overtreding van deze verbodsbepalingen wordt strafbaar gesteld door middel van onderhavige regeling.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A

De voorgestelde wijziging van artikel 1, eerste lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 voorziet in de strafbaarstelling van overtreding van de diverse economische sancties opgenomen in de nieuw ingevoegde artikelen 1 quater tot en met 1 quaterdecies van Verordening (EG) nr. 765/2006.

Artikel 1 quater en artikel 1 quinquies hebben betrekking op de verbodsbepaling ten aanzien van de uitrusting, technologie of software die voornamelijk bestemd is voor toezicht of interceptie. Artikel 1 sexies en artikel 1 septies regelen het verbod op de verkoop, levering of overdracht van goederen voor tweeërlei gebruik voor militair gebruik en aan bepaalde personen, entiteiten of lichamen in Belarus. Artikel 1 octies, betreft de handelsbeperkingen van goederen voor tabaksproducten en artikel 1 nonies die van aardolieproducten. Artikel 1 decies ziet op handelsbeperkingen ten aanzien van kaliumchlorideproducten en artikel 1 undecies tot en met artikel 1 terdecies op beperkingen voor de financiële sector van Belarus.

In artikel 1, tweede lid, van de Sanctieregeling Belarus 2006 zijn de artikelleden toegevoegd die uitzonderingen of vrijstellingen regelen op de economische sancties.

Artikel I, onderdeel B

In artikel 1a van de Sanctieregeling Belarus 2006 worden de verwijzingen naar de bevoegde autoriteit geactualiseerd.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website

www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Besluit (GBVB) 2021/1031 van de Raad van de Europese Unie van 24 juni 2021 tot wijziging van Besluit 2012/642/GBVB betreffende beperkende maatregelen met het oog op de situatie in Belarus (PbEU LI 224).

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 2021/1030 van de Raad van de Europese Unie van 24 juni 2021 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 765/2006 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Belarus (PbEU LI 224).

Naar boven