Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 juli 2021, kenmerk 3233367-1013166-PDC19 tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden, Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius en Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba in verband met een wijziging in de aangewezen gebieden

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius en artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

Het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. De volgende onderdelen vervallen:

  • Rwanda;

  • Thailand;

2. Het onderdeel ‘Denemarken;’ wordt vervangen door ‘Denemarken, inclusief Groenland en de Faeröer eilanden;’.

3. Het onderdeel ‘Noorwegen;’ wordt vervangen door ‘Noorwegen, inclusief Spitsbergen;’.

B

In Bijlage I wordt in de alfabetische volgorde een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • Oekraïne;

C

Aan Bijlage II wordt in de alfabetische volgorde een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • de Britse Maagdeneilanden;

ARTIKEL II WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN SINT EUSTATIUS

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius komt te luiden:

Artikel 1. Negatieve NAAT-testuitslag

Als hoogrisicogebieden A, waarvoor de artikelen 6.12 en 6.14 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius gelden, worden aangewezen alle gebieden buiten Sint Eustatius, met uitzondering van:

  • Anguilla;

  • Antigua en Barbuda;

  • Dominica;

  • Grenada;

  • Montserrat.

ARTIKEL III WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN SABA

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba komt te luiden:

Artikel 1. Negatieve NAAT-testuitslag

Als hoogrisicogebieden A, waarvoor de artikelen 6.11 en 6.13 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba gelden, worden aangewezen alle gebieden buiten Saba, met uitzondering van:

  • Anguilla;

  • Antigua en Barbuda;

  • Dominica;

  • Grenada;

  • Montserrat.

ARTIKEL IV INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 24 juli 2021, met uitzondering van artikel I, onderdelen B en C, die in werking treden met ingang van 22 juli 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden, het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba. Deze wijziging kent zowel inhoudelijke wijzigingen als technische wijzigingen.

Rwanda en Thailand zijn door de Raad van de Europese Unie geschrapt van de lijst van veilige landen.1 Deze landen worden daarom aangewezen als hoogrisicogebieden. Oekraïne is daarentegen toegevoegd aan deze lijst en wordt daarom niet meer aangewezen als hoogrisicogebied. Deze wijzigingen betreffen Bijlage I van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden.

In dit besluit is verduidelijkt dat Groenland en Faeröer eilanden als onderdeel van Denemarken en Spitsbergen als onderdeel van Noorwegen niet zijn aangewezen als hoogrisicogebied. Dit betreft een technische wijziging van Bijlage I van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden.

Uit het RIVM-rapportage ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland’ van 19 juli 2021 volgt dat buiten de Europese Unie het gebied van de Britse Maagdeneilanden een zeer hoog risiconiveau heeft, vanwege een incidentie van 2808 gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Dit gebied wordt daarom toegevoegd aan de lijst met zeer hoogrisicogebieden in Bijlage II van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden. Dit gebied wordt tevens aangewezen als hoogrisicogebied A in artikel 1 van Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius en artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba.

Anguilla, Antigua en Barbuda, en Montserrat worden vanwege een zeer lage incidentie niet meer aangewezen als hoogrisicogebied A in artikel 1 van Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius en artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba. Hiermee komt de NAAT testverplichting voor reizigers uit deze gebieden te vervallen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn


X Noot
1

Aanbeveling (EU) 2021/1170 van de Raad tot wijziging van Aanbeveling (EU) 2020/912 over de tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU en de mogelijke opheffing van die beperking.

Naar boven