Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 16 juli 2021, nummer 3430911, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderddrieënzeventigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 19, en punt 2.3.1. van bijlage VI van de Schengengrenscode, artikel 108, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000 en artikel 4.2, tweede en derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 4.2a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.2b

De gezagvoerder verstrekt de in punt 2.3.1. van Bijlage VI van de Schengengrenscode bedoelde 'algemene verklaring' (general declaration) tenminste twee uur voor vertrek langs digitale weg aan de grenswachters.

B

In de rangschikking van artikel 7.1h wordt een voorschrift ingevoegd:

  • Bijlage VI, onder 2.2.3, van de Schengengrenscode

C

In de alfabetische rangschikking van Bijlage 4, behorend bij de artikelen 2.4 en 4.2 (vliegvelden, andere grensdoorlaatposten en hun openingstijden), worden drie doorlaatposten ingevoegd:

Kempen

 

06.00 – 23.00 uur

– luchthaven (ambulant)

   

Midden Zeeland

 

06.00 – 23.00 uur

– luchthaven (ambulant)

   

Breda

 

06.00 – 23.00 uur

– luchthaven (ambulant)

   

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 juli 2021

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat maatregelen ten aanzien van de versterking van grenscontroles op kleine luchthavens en een aanpassing van de lijst met grensdoorlaatposten.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A en B (artikelen 4.2b en 7.1h)

In punt 3.1.2 van bijlage VI van de Schengengrenscode is bepaald dat de gezagvoerder van een vlucht van buiten het Schengengebied voorafgaand aan het opstijgen een general declaration (hierna: gendec) verstrekt aan de grenswachters van de lidstaat van bestemming. De gendec bevat met name een vliegplan als bedoeld in bijlage 2 bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart en gegevens betreffende de identiteit van alle passagiers. Niet voldoen aan die verplichting is strafbaar gesteld in artikel 108 van de Vreemdelingenwet 2000 in combinatie met artikel 7.1h.

Doel van de bepaling is het realiseren van effectieve grenscontrole op luchtvaartverkeer van buiten het Schengengebied. In Nederland zijn niet op alle grensdoorlaatposten voor de luchtvaart permanent grenswachters aanwezig, waaronder de luchthavens Kempen, Breda en Midden-Zeeland die aangesteld zijn als ambulante grensdoorlaatpost. Het verkeer op secundaire luchthavens bestaat vooral uit private vluchten van sportvliegers of zakenjets, vaak vanuit het Verenigd Koninkrijk. Omdat het aantal vluchten beperkt is, is de Koninklijke Marechaussee (KMar) niet structureel (permanent) aanwezig op deze luchthavens. De KMar moet voor elke extra-Schengenvlucht (die in- of uitreist via een Nederlandse grensdoorlaatpost) naar de luchthaven toerijden. De structurele grenscontrole, die na de aanwijzing als grensdoorlaatpost moet plaatsvinden, is daarom alleen effectief als de KMar op tijd op de hoogte wordt gesteld van de vlucht. Om die reden is in artikel 4.2b een termijn van twee uur opgenomen. Daarmee kan de KMar vooraf een effectieve controle in de systemen doen en is er voldoende aanrijtijd. Om dit te realiseren is ook noodzakelijk dat de gendec in digitale vorm wordt aangeleverd. Van de doelgroep (veelal sportvliegers) kan een mate van digitalisering worden verondersteld die dit reëel maakt. Dezelfde redenering geldt ook voor de plicht die in de Schengengrenscode is vastgelegd ten aanzien van luchthavenmeesters. De luchthavenmeesters zijn conform punt 2.2.3 van bijlage VI van de Schengengrenscode verplicht de grenswachters tijdig in kennis te stellen van een vliegtuig dat een vlucht uit of naar een derde land verzorgt. De KMar kan door deze verplichting onder artikel 7.1h op te nemen de handhaving op deze verplichting verbeteren.

Onderdeel C (bijlage 4, behorend bij de artikelen 2.4 en 4.2 (vliegvelden, andere grensdoorlaatposten en openingstellingstijden)

Ingevolge artikel 5, eerste lid, van de Verordening nr. 2016/399 betreffende een Uniecode voor de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) mogen de buitengrenzen slechts via de grensdoorlaatposten en gedurende de vastgestelde openingstijden worden overschreden. Met onderhavige wijziging worden aan de lijst de grensdoorlaatposten Kempen, Midden Zeeland en Breda toegevoegd.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol

Naar boven