Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 8 juli 2021, nummer WBV 2021/12, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf C7/12 tot en met C7/16 Vreemdelingencirculaire 2000 en de onderliggende subonderdelen worden vernummerd tot paragraaf C7/13 tot en met C7/17.

B

Onder vernummering van paragraaf C7/12 Vreemdelingencirculaire 2000 tot en met C7/16 Vreemdelingencirculaire 2000 en de onderliggende subonderdelen wordt een nieuwe paragraaf C7/12 Vreemdelingencirculaire 2000 ingevoegd en komt te luiden:

12. Het asielbeleid ten aanzien van Ethiopië

12.1. Besluitmoratorium

Ten aanzien van vreemdelingen die voorafgaand aan het vertrek hun normale woon- of verblijfplaats in Tigray hadden en vreemdelingen die behoren tot de groep etnisch Tigreeërs afkomstig uit overige gebieden in Ethiopië is een besluitmoratorium in de zin van artikel 43, eerste lid, Vw van toepassing.

12.2. Artikel 1F Vluchtelingenverdrag

Geen bijzonderheden.

12.3. Vervolging in de zin van het Vluchtelingenverdrag

12.3.1. Groepsvervolging in de zin van paragraaf C2/3.2 Vc

Geen bijzonderheden.

12.3.2. Risicogroepen in de zin van paragraaf C2/3.2 Vc

De IND merkt voor Ethiopië uitsluitend de volgende groep aan als risicogroep:

  • Vreemdelingen die (vermeend) lid of aanhanger zijn van OLF, OLA of Shene.

12.4. Ernstige schade in de zin van artikel 29, eerste lid, onder b, Vw

Geen bijzonderheden.

12.4.1. Uitzonderlijke situatie in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc

Geen bijzonderheden.

12.4.2. Systematische blootstelling in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc

Geen bijzonderheden.

12.4.3. Kwetsbare minderheidsgroepen in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc

Geen bijzonderheden.

12.5. Bescherming

12.5.1. Bescherming door autoriteiten en/of internationale organisaties in de zin van paragraaf C2/3.4 Vc

De IND neemt in ieder geval voor de volgende categorie aan dat het niet mogelijk is de bescherming van de autoriteiten en/of internationale organisaties te verkrijgen:

  • Vreemdelingen die op individuele basis aannemelijk hebben gemaakt dat zij door etnisch geweld een gegronde vrees voor vervolging hebben of een reëel risico lopen op ernstige schade.

12.5.2. Binnenlands beschermingsalternatief in de zin van paragraaf C2/3.4 Vc

Geen bijzonderheden.

12.6. Adequate opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Voor Ethiopië geldt in zijn algemeenheid dat:

  • algemene opvangvoorzieningen niet beschikbaar en/of toereikend zijn; en

  • de autoriteiten geen zorg dragen voor de opvang.

Ondanks voornoemd uitgangspunt kan in een voorkomend geval – na onderzoek – worden vastgesteld dat adequate opvang beschikbaar is en kan worden gerealiseerd.

12.7. Vertrekmoratorium

Ten aanzien van vreemdelingen die voorafgaand aan het vertrek hun normale woon-of verblijfplaats in Tigray hadden en vreemdelingen die behoren tot de groep etnisch Tigreeërs afkomstig uit overige gebieden in Ethiopië is een vertrekmoratorium in de zin van artikel 45, vierde lid, Vw van toepassing.

12.8. Bijzonderheden

Geen bijzonderheden.

C

Paragraaf C7/17 tot en met C7/30 Vreemdelingencirculaire 2000 en de onderliggende subonderdelen worden vernummerd tot paragraaf C7/19 tot en met C7/32.

D

Onder vernummering van paragraaf C7/17 Vreemdelingencirculaire 2000 tot en met C7/30 Vreemdelingencirculaire 2000 en de onderliggende subonderdelen wordt de titel van paragraaf C7/18 Vreemdelingencirculaire 2000 toegevoegd en komt te luiden:

18. Libanon: de situatie van Palestijnen

[Op termijn wordt deze nieuwe paragraaf aangevuld met specifieke beleidsregels. Tot die tijd is het algemene asielbeleid van toepassing, zoals dat is neergelegd in de hoofdstukken C1 tot en met C6 Vc.]

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 8 juli 2021

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

TOELICHTING

ARTIKELSGEWIJS

A, B

Per brief van 29 juni 2021 heeft de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer laten weten dat het Algemeen Ambtsbericht over Ethiopië, uitgebracht door de Minister van Buitenlandse Zaken op 3 februari 2021, aanleiding geeft landgebonden asielbeleid voor Ethiopië op te stellen. Gelet hierop wordt in paragraaf C7/12 het landgebonden beleid voor Ethiopië geïntroduceerd. De tot nu toe geldende paragraaf C7/12 (het asielbeleid ten aanzien van Guinee) en de daarop volgende paragrafen worden vernummerd tot C7/13 tot en met C7/32.

Met bovengenoemde brief heeft de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer eveneens laten weten dat een besluit- en vertrekmoratorium wordt afgekondigd voor de duur van zes maanden ten aanzien van vreemdelingen die voorafgaand aan het vertrek uit Ethiopië hun normale woon-of verblijfplaats in de regionale staat Tigray hadden en vreemdelingen die behoren tot de groep etnisch Tigreeërs, ongeacht hun herkomst binnen Ethiopië. Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant. Het besluitmoratorium is opgenomen in paragraaf 12.1 en het vertrekmoratorium in paragraaf 12.7.

Voor een nadere toelichting op het aangegeven beleid wordt verwezen naar bovengenoemde brief aan de Tweede Kamer.

C, D

Paragrafen C7/17 tot C7/30 Vc zijn vernummerd, vanwege de invoeging van de titel van de nieuwe paragraaf voor het beleid omtrent de situatie van Palestijnen in Libanon. Op termijn wordt deze nieuwe paragraaf aangevuld met specifieke beleidsregels. Tot die tijd is het algemene asielbeleid van toepassing, zoals dat is neergelegd in de hoofdstukken C1 tot en met C6 Vc.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

Naar boven