Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 juni 2021, nr. WJZ/21173139, houdende verdere gedeeltelijke intrekking van de ophokplicht voor vogels in verband met hoogpathogene aviaire influenza

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.1, eerste lid, in samenhang met artikel 5.4 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Voor het onderdeel ‘compartiment 8’ van bijlage 2 bij de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen, worden de volgende onderdelen ingevoegd:

Compartiment 4

  • 1. Vanaf Knooppunt Heerenveen de A7 volgend in noordoostelijke richting tot aan de kruising van de A7 met de A28, Knooppunt Julianaplein.

  • 2. De A28 volgend in zuidelijke richting, overgaand in de N48 tot aan de rivier de Vecht.

  • 3. De rivier de Vecht volgend in westelijke richting tot aan de Afslag 21 Ommen van de A28.

  • 4. Vanaf Afslag 21 Ommen de A28 volgend in noordelijke richting, overgaand in de A32 het Knooppunt Heerenveen van de A7.

Compartiment 5

  • 1. Vanaf Knooppunt Julianaplein de N28/N7 volgend in oostelijke richting tot aan de kruising van de N28/N7 met de A7, Knooppunt Europaplein.

  • 2. De A7 volgend in oostelijke richting tot aan de landgrens met Duitsland (Bij afslag 49 Nieuwerschans).

  • 3. De landgrens van Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de rivier de Vecht.

  • 4. De rivier de Vecht volgend in westelijke richting tot aan de N48.

  • 5. De N48 volgend in noordelijke richting overgaand in de A28 tot aan het Knooppunt Julianaplein de N28/N7.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt 30 juni om 0:00 uur in werking.

Deze regeling wordt tevens met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 juni 2021

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Sinds 22 oktober 2020 is er in Nederland een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en de afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten en loopvogels van kracht.

Op 14 juni 2021 heeft de deskundigengroep dierziekten advies uit gebracht over de ophok- en afschermplicht, zie hiervoor mijn brief aan de Tweede Kamer van 18 juni 2021, nr. DGA-DAD/21154482. Dit heeft ertoe geleid dat voor bepaalde regio’s, zogeheten compartimenten, de ophok- en afschermplicht niet meer van toepassing is.

De deskundigengroep dierziekten heeft op 29 juni jl. opnieuw advies uitgebracht over het risico op een besmetting met hoogpathogene aviaire influenza voor nieuwe regio’s. In dat advies is geoordeeld dat voor de compartimenten 4 en 5 het risico op een besmetting met vogelgriep matig is. Er is besloten om de ophok- en afschermplicht voor de bovengenoemde compartimenten op te heffen. De reden hiervoor is de risicobeoordeling van die compartimenten van de deskundigen, het feit dat het geen pluimveedicht gebied is, er geen uitbraken met HPAI op pluimveehouderijen zijn geweest en er sinds medio mei geen besmette wilde vogels zijn gevonden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven