Verordening tot wijziging van de Verordening op de ledenvergadering

De ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel d van de Wet op het accountantsberoep;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening op de ledenvergadering wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vernummering van het tweede en derde lid tot het derde lid (nieuw) en vierde lid, wordt na het eerste lid een lid ingevoegd dat komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het vorige lid, kan het bestuur in het geval de bijeenkomst van de ledenvergadering geheel of gedeeltelijk plaatsvindt op elektronische wijze, van een lid dat via een elektronisch communicatiemiddel deelneemt aan de bijeenkomst en daarin het stemrecht wenst uit te oefenen, verlangen dat deze zich ten hoogste dertig uren voor aanvang van de bijeenkomst voor de presentielijst aanmeldt.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2021.

TOELICHTING

Op grond van artikel 13, eerste lid van de Verordening op de ledenvergadering moet een lid dat in een fysieke bijeenkomst van de ledenvergadering het stemrecht uit wil oefenen, zich binnen een kwartier na aanvang van de bijeenkomst melden voor de presentielijst.

Voor de bijeenkomsten van de ledenvergadering in juni 2020 en december 2020 heeft het bestuur met toepassing van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid besloten om de bijeenkomst van de ledenvergadering uitsluitend via een elektronisch communicatiemiddel te laten plaatsvinden. Het bestuur zag zich daarbij vanwege de bijzondere omstandigheden genoodzaakt om een aanmeldtijdstip vast te stellen dat afweek van het tijdstip dat in artikel 13, eerste lid van de Verordening op de ledenvergadering wordt genoemd.

Met deze aanpassing wordt de mogelijkheid om een afwijkend aanmeldtijdstip vast te stellen in het geval van een bijeenkomst die geheel of gedeeltelijk plaatsvindt via een elektronisch communicatiemiddel, vastgelegd in de van toepassing zijnde verordening. Met de redactie van de voorgestelde bepaling is ermee rekening gehouden dat de bijeenkomst van de ledenvergadering mogelijk in een hybride vorm wordt gehouden: een lid kan of fysiek of via een elektronisch communicatiemiddel deelnemen aan de bijeenkomst van de ledenvergadering. Kiest een lid voor deelname via een elektronisch communicatiemiddel, dan geldt daarvoor een afwijkend moment van aanmelden.

Ermee rekening houdend dat leden zich tot kort voor de bijeenkomst nog aan moeten kunnen melden zodat zo veel mogelijk leden betrokken kunnen zijn, is er wel een beperking opgenomen voor het moment waarop een lid zich uiterlijk aan moet melden. De tijdspanne tussen het moment waarop een lid zich uiterlijk moet aanmelden en de aanvang van de bijeenkomst kan niet meer dan dertig uren bedragen. Het bestuur kan bijvoorbeeld dan ook niet verlangen dat een lid zich twee dagen voor de bijeenkomst al heeft aangemeld voor deelname, maar kan wel een moment vaststellen dat minder dan dertig uur voor de aanvang van de bijeenkomst ligt.

Naar boven