Kennisgeving Ontwerpbesluiten voor aardwarmtewinning bij Leeuwarden, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een ontwerp-instemmingsbesluit op het winningsplan Leeuwarden I en een ontwerp-besluit voor de omgevingsvergunning AW-Nobelweg opgesteld voor de winning van aardwarmte (geothermie).

Van 9 juli 2021 tot en met 19 augustus 2021 liggen de ontwerp-besluiten ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp-besluiten door middel van een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Het aardwarmteproject Leeuwarden I

Geocombinatie Leeuwarden B.V. (GCL) wil bij Leeuwarden een aardwarmtesysteem ontwikkelen. Bij een succesvolle boring en test zal er een nieuw warmtenet worden aangelegd in Leeuwarden om de stad van duurzame warmte te voorzien.

GCL heeft daarom een verzoek tot instemming met het winningsplan Leeuwarden I en een aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Fryslân, in de gemeenten Leeuwarden en Waadhoeke en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Nobelweg op het bedrijventerrein De Zwette in Leeuwarden.

Winningsplan Leeuwarden I

Het winningsplan Leeuwarden I beschrijft de winning van aardwarmte door Geocombinatie Leeuwarden B.V. Het winningsplan Leeuwarden I geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Het winningsplan Leeuwarden I zijn voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

De aardwarmte-installatie bestaat uit een zogeheten doublet (twee putten) en een aardwarmtecentrale. De aardwarmte-installatie bestaat uit een productieput en een injectieput met daartussen een gas/water scheider, gasverwerkingsinstallaties en een aardwarmtecentrale met filters en warmtewisselaars, waar warmte wordt onttrokken aan het geproduceerde water. Bij een succesvolle boring en test zal er een nieuw warmtenet worden aangelegd in Leeuwarden om de stad van duurzame warmte te voorzien met de aardwarmte-installatie.

Omgevingsvergunning Leeuwarden

De aanvraag omgevingsvergunning betreft de aanvraag voor een oprichtingsvergunning van de productie locatie voor onbepaalde tijd met daarin het bouw en milieu gedeelte. De aanvraag betreft de locatie die aangeduid wordt als AW-Nobelweg te Leeuwarden. De locatie komt gelegen aan de Nobelweg op het perceel dat kadastraal bekend is als gemeente Huizum, sectie L, nummer 85. De voorgenomen activiteiten omhelsen het oppompen van warm water vanuit de ondergrond via een productieput. Via warmtewisselaars wordt de warmte afgegeven aan het warmtenetwerk van Ennatuurlijk. Het afgekoelde water zal via een injectieput weer in de ondergrond gebracht worden. Het proces is volledig geautomatiseerd en zal worden aangestuurd vanuit een op afstand gelegen centrale controlekamer.

Huidig beleid voor aardwarmte

Voor de afbouw van de vraag naar aardgas moeten kansrijke duurzame alternatieven, zoals aardwarmte, ontwikkeld worden. Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening en daarmee in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. In het Regeerakkoord zijn ambitieuze plannen aangekondigd op het gebied van klimaat en energie. Twee belangrijke pijlers onder de nationale ambitie zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het akkoord gaat over vijf sectoren: industrie, gebouwde omgeving, elektriciteitssector, transport en landbouw en natuur.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 9 juli 2021 tot en met 19 augustus 2021 de ontwerp-besluiten en de onderliggende stukken inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/leeuwarden en www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage. Indien u het dossier fysiek wilt inzien, kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om een afspraak te maken. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Een zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in een van de ontwerp-besluiten staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van 9 juli 2021 tot en met 19 augustus 2021 een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit Leeuwarden I of het ontwerp-besluit omgevingsvergunning AW-Nobelweg. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in een van de ontwerp-besluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van welk ontwerp-besluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten. U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Leeuwarden I (en/of) omgevingsvergunning AW-Nobelweg (doorhalen wat niet van toepassing is)

Postbus 111

9200 AC Drachten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. De publicatie van het definitieve besluit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/leeuwarden en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het aardwarmteproject in Leeuwarden.

Voor nadere informatie over het aardwarmteproject Leeuwarden, de ontwerp-besluiten, de procedure of het mondeling inspreken kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (telefoon: 070 378 68 14; e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl)

Naar boven