Reageren op besluit vaststellen bestemmingsplan ‘Veegplan 2019’

Logo Groningen

De gemeenteraad heeft op 2 juni 2021, onder besluitnummer 5e, het bestemmingsplan ‘Veegplan 2019’, gewijzigd vastgesteld. Dat wil zeggen dat het vastgestelde bestemmingsplan is veranderd ten opzichte van de ontwerpversie van dit bestemmingsplan. Hieronder leest u waar en wanneer u het bestemmingsplan kunt bekijken en in welke gevallen u kunt reageren.

Waar gaat het bestemmingsplan over?

Door het bestemmingsplan Veegplan 2019 verandert een aantal geldende bestemmingsplannen. De veranderingen brengen de bestemmingsplannen in overeenstemming met de bestaande situatie of maken gewenste situaties mogelijk. De veranderingen gaan over het repareren van juridische, tekentechnische en redactionele foutjes. Ook zijn redelijk kleine veranderingen gemaakt in de regels en/of op de verbeelding. Een groot deel van de aanpassingen zijn voor het plangebied van Meerstad. De veranderingen voor Meerstad zijn wenselijke veranderingen die in de loop van het uitwerken van de bouwplannen voor Meerstad naar voren kwamen.

Waar gaan de veranderingen over?

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 februari tot en met 25 maart 2020 zes weken ter inzage gelegen. Er zijn tijdens deze periode vier zienswijzen ingediend. Dit heeft tot een aantal veranderingen in het plan geleid. Daarnaast zijn er een aantal ambtelijke wijzigingen gedaan. Het betreft hier enerzijds veranderingen in de lijn van de doelstellingen van het Veegplan en anderzijds een aantal aanpassingen in de regels om de juridische basis te beschermen. De hele lijst met wijzigingen staat in het bestemmingsplan.

Waar en wanneer kunt u het bestemmingsplan bekijken?

U kunt met ingang van 8 juli tot en met 18 augustus 2021 het vastgestelde bestemmingsplan bekijken. En de stukken die daarbij horen. Dat kan op deze plekken:

  • 1.

    Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt zoeken op de naam of de code van het bestemmingsplan: NL.IMRO.0014.BP605Veegplan2019-vg01.

  • 2.

    Op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen.

  • 3.

    Bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. In verband met corona is het loket open op dinsdag- en vrijdagochtend op afspraak. Een afspraak maakt u via het contactformulier op gemeente.groningen.nl/bezoekadressen-en-openingstijden of u belt met 14050.

Hoe en wanneer kunt u een reactie geven?

U schrijft een reactie tegen het besluit van vaststellen van het bestemmingsplan. De reactie die u geeft heet een ‘beroepschrift’. Dat kan met ingang van 8 juli tot en met 18 augustus 2021. Deze periode van zes weken om te reageren noemen we de ‘beroepstermijn’. U verstuurt uw reactie binnen de beroepstermijn. Niet iedereen mag zomaar een beroepschrift sturen naar de Raad van State. Het bestemmingsplan moet wel echt gevolgen voor u hebben, of voor uw bedrijf of organisatie. Bijvoorbeeld omdat het over uw eigendommen gaat. Of er verandert iets in uw omgeving waar u last van heeft. Volgens de wet bent u dan een ‘belanghebbende’. Ook als u geen belanghebbende bent, maar wel een zienswijze heeft ingediend, dan kunt u in beroep gaan (een beroepschrift schrijven).

Wilt u uitstel van de werking van het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan gaat meteen gelden als de beroepstermijn is afgelopen. Het ‘treedt in werking’. Wilt u dit niet dan moet u nóg een brief sturen. U vraagt hierin om uitstel van in werking treden. Die brief noemen we een ‘verzoek om voorlopige voorziening’. Hiermee geldt het bestemmingsplan niet eerder dan dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over uw beroepschrift. Deze brief moet u binnen de beroepstermijn versturen, net als het beroepschrift.

Naar welk adres kunt u schrijven?

U stuurt uw beroepschrift sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om een voorlopige voorziening stuurt u naar de voorzitter van deze Afdeling, op hetzelfde adres.

Groningen, 7 juli 2021

Naar boven