Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 29 juni 2021, nr. WJZ/ 21007734, houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019, het Besluit mandaat, volmacht en machtiging SNN inzake subsidieverstrekking Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging IG ILT handhaving Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen en intrekking van enkele organisatorische besluiten

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst 2011;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel n door een puntkomma, na onderdeel n een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • o. het vertegenwoordigen van de Staat der Nederlanden in haar aandeelhoudersrol voor wat betreft Energie Beheer Nederland, Gasterra en Bonaire Brandstof Terminals, voor zover dit niet door de secretaris-generaal aan de directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie ter afhandeling wordt voorgelegd.

2. In het tweede lid vervalt onderdeel d, onder verlettering van de onderdelen e tot en met g tot d tot en met f.

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel r, wordt na ‘het Centraal Planbureau’ ingevoegd:

  • de Autoriteit Consument en Markt;

2. Na onderdeel s wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel s door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • t. het nemen van besluiten en beslissingen en het verrichten van overige handelingen ten aanzien van medewerkers voor wie salarisschaal 1 tot en met 14 van paragraaf 6.3 van de CAO Rijk geldt, respectievelijk kandidaten voor functies waarvoor die salarisschalen gelden, betreffende:

    • 1°. het opleggen van straffen als bedoeld in hoofdstuk 15 van de CAO Rijk;

    • 2°. het met wederzijds goedvinden beëindigen van een arbeidsovereenkomst, voor zover dit gepaard gaat met een financiële regeling waarin een geldelijke tegemoetkoming wordt verstrekt, anders of hoger dan die, bedoeld in artikel 7:673, tweede lid, en 7:671b, achtste lid, van het Burgerlijk Wetboek.

C

In artikel 10 vervallen a, f en g, onder verlettering van de onderdelen b tot en met e tot a tot en met d en van de onderdelen h en i tot e en f.

D

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel b, komt te luiden:

  • b. voor het behandelen van bezwaarschriften, waaronder begrepen het nemen van beslissingen op bezwaarschriften, waarvoor de secretaris-generaal niet bevoegd is en het voeren van voorlopige voorziening procedures, inzake aangelegenheden met betrekking tot de Wet openbaarheid van bestuur, Wet hergebruik van overheidsinformatie en de Algemene verordening gegevensbescherming, met uitzondering van deze procedures over besluiten behorende tot het werkterrein van de inspecteur-generaal der mijnen, de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom;

b. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. voor het voeren van beroep en hoger beroep, waaronder begrepen het instellen van beroep en hoger beroep en het voeren van voorlopige voorziening procedures, met uitzondering van deze procedures over besluiten behorende tot het werkterrein van de inspecteur-generaal der mijnen, de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom.

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde lid tot het tweede lid.

E

In de artikelen 13, tweede lid, 14, eerste lid, en 15, eerste lid, vervalt ‘niet op personeelsleden betrekking hebbende’.

F

De Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf III, onderdeel D, tweede lid, subonderdeel h, wordt na ‘EBN’ toegevoegd ‘, Bonaire Brandstof Terminals’.

2. Aan paragraaf V, onderdeel C, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. het bevorderen van het functioneren van de Europese interne markt en het toezicht daarop.

3. In paragraaf VI, tweede lid, onderdeel ee, wordt na ‘het Centraal Planbureau’ ingevoegd:

  • de Autoriteit Consument en Markt;

4. Aan paragraaf VII, tweede lid, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • r. het coördineren en regisseren van besluitvormingsprocessen rondom COVID-19.

5. In paragraaf IX, tweede lid, vervalt onderdeel a, onder verlettering van de onderdelen b tot en met l tot a tot en met k.

6. Paragraaf XV, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Het Staatstoezicht op de Mijnen bestaat uit:

    • a. de afdeling Vergunningen;

    • b. de afdeling Centrale expertise;

    • c. de afdelingen Toezicht;

    • d. de afdeling Bestuurszaken;

    • e. de afdeling Bedrijfsvoering;

    • f. de afdeling Informatiemanagement.

7. Aan paragraaf XVII, tweede lid, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. het uitvoeren, het houden van toezicht op de naleving en de handhaving van het bepaalde bij of krachtens de Verordening (EU) 2019/881 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake Enisa (het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging), en inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 526/2013 (de cyberbeveiligingsverordening), en de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening.

ARTIKEL II

In het Besluit mandaat, volmacht en machtiging IG ILT handhaving Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen wordt na artikel 2 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

Aan de inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport wordt ten aanzien van de bevoegdheden, bedoeld in artikel 1, 2 en 3, mandaat en machtiging verleend voor het vaststellen van beleidsregels.

ARTIKEL III

In het Besluit mandaat, volmacht en machtiging SNN inzake subsidieverstrekking Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld wordt in de artikelen 3, 4, tweede en derde lid, en 5, ‘Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL IV

De volgende besluiten worden ingetrokken:

  • a. Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 19 november 2010, nr. 157498, houdende wijziging ondertekening ingevolge besluiten inzake mandaat, volmacht en machtiging LNV en EZ;

  • b. Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 21 september 2018, nr. WJZ/ 18241821 tot instelling van Adviescommissie waardedaling woningen aardbevingsgebied Groningen;

  • c. Besluit van de Minister van Economische Zaken van 28 april 2008, nr. FEZ/BB/8052588, houdende vaststelling van een vergoeding voor de externe niet-ambtelijke leden van het Audit Committee Economische Zaken;

  • d. Instellingsbesluit Nationaal Coördinator Groningen;

  • e. Instellingsbesluit Commissie van Wijzen NedCar;

  • f. Besluit houdende vaststelling van een vergoeding voor de voorzitter en leden van de Commissie van Wijzen NedCar;

  • g. Besluit mandaat en machtiging SNN inzake subsidieverstrekking voor gebiedsgerichte projecten in Noord-Nederland op grond van de Subsidieregeling sterktes in de regio.

ARTIKEL V

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdeel F, tweede en vijfde lid, werkt terug tot en met 1 januari 2021.

  • 3. Artikel I, onderdeel F, vierde lid, werkt terug tot en met 27 oktober 2020.

  • 4. Artikel II werkt terug tot en met 13 mei 2021.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 29 juni 2021

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

TOELICHTING

Algemeen

In dit besluit worden enkele organisatiewijzigingen verwerkt in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019. Ook wordt de inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport mandaat verleend voor het vaststellen van beleidsregels ter zake van de aan hem gemandateerde regelgeving. Daarnaast worden enkele besluiten ingetrokken die materieel zijn uitgewerkt en worden er redactionele wijzigingen doorgevoerd in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging SNN inzake subsidieverstrekking Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld.

Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele organisatorische wijzigingen ondergaan. Daarnaast hebben enkele dienstonderdelen nieuwe taken gekregen. Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 wordt hierop aangepast.

Daarnaast worden in het besluit verwijzingen naar bezwaarschriftenprocedures in personeelsaangelegenheden geschrapt. Alle bezwaarschriftenprocedures onder het ambtenarenrecht van vóór de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren zijn inmiddels afgerond.

Inschrijving machtigingenbeheerders ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aangegeven zich aan te willen sluiten bij eHerkenning. De ACM is echter geen rechtspersoon en is ook geen agentschap. Op grond van het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten dient het kerndepartement daarom de ACM en zijn machtigingenbeheerders in te schrijven in het machtigingenregister. Op deze manier wordt de ACM feitelijk toegang verleend tot eHerkenning. De bevoegdheid tot het inschrijven wordt bij de plaatsvervangend secretaris-generaal belegd. De plaatsvervangend secretaris-generaal heeft uitsluitend een faciliterende rol ten aanzien van de ACM. De ACM wordt door de vormgeving van deze machtiging dus niet in haar onafhankelijke taakuitoefening beperkt.

Besluit mandaat, volmacht en machtiging IG ILT handhaving Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

De inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport met ingang van 13 mei 2021 de Beleidsregel Handhavingsstrategie Inspectie Leefomgeving en Transport vastgesteld. In dit besluit wordt hem met terugwerkende kracht mandaat gegeven voor het vaststellen van deze beleidsregels ten aanzien van de aan hem op grond van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging IG ILT handhaving Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen voortvloeiende bevoegdheden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok

Naar boven