Besluit van 18 juni 2021, nr. 2021001182 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten Opmeer en Hollands Kroon krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de reconstructie van de provinciale weg N239, de gedeelten vanaf de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Langereis (deel 1) en de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg (deel 2), met bijkomende werken).

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub a, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Gedeputeerde staten van Noord-Holland (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 16 december 2020, kenmerk 1513789/1537348, verzocht, om ten name van de provincie Noord-Holland over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van de onroerende zaken in de gemeenten Opmeer en Hollands Kroon.

De onteigening wordt verzocht om de reconstructie mogelijk te maken van de provinciale weg N239, de gedeelten vanaf de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Langereis van km. 15.500 tot km. 15.826 (deel 1) en de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg van km. 17.176 tot km. 17.453 (deel 2), met bijkomende werken, in de gemeenten Opmeer en Hollands Kroon.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeenten Opmeer en Hollands Kroon.

De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk in de gemeente Opmeer wordt gevormd door het onherroepelijke bestemmingsplan Maatregelen N239 van de gemeente Opmeer.

De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk in de gemeente Hollands Kroon wordt gevormd door het onherroepelijke bestemmingsplan Maatregelen N239 van de gemeente Hollands Kroon.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf dinsdag 26 januari 2021 tot en met maandag 8 maart 2021 in de gemeenten Opmeer en Hollands Kroon en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen. Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven op 22 januari 2021 in het Nieuwsblad Hollands Kroon en op 21 januari 2021 in de Medemblikker, de Koggenlander en in de Staatscourant op 21 januari 2021, nr. 2814.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De provinciale weg N239 is een gebiedsontsluitingsweg tussen Nieuwe Niedorp en Medemblik. De N239 bestaat uit één rijstrook per rijrichting en er geldt een maximumsnelheid van 80 km per uur. De wegverharding op het gedeelte van de N239 tussen Aartswoud en Lambertschaag nadert het einde van zijn levensduur, waardoor groot onderhoud noodzakelijk is. Binnen dit deel van de N239 is de weg tussen Aartswoud en Winkel op een aantal gedeelten onveilig en ontstaan er gevaarlijke situaties.

Bij de kruising van de N239 met de Langereis/Westfriesedijk heeft het gemotoriseerde verkeer op de N239 vanuit de westelijke richting door de flauwe bocht in de N239 en de bomenrij beperkt zicht op het verkeer komende vanuit Langereis.

De brug over de Ringsloot heeft geen fysieke scheiding van fiets- en gemotoriseerd verkeer, waardoor er gevaarlijke situaties tussen het fietsverkeer en het gemotoriseerd verkeer ontstaan.

De bestaande fietsoversteek over de Westfriesedijk/N239 ter hoogte van de Alkmaarseweg bestaat uit betonnen platen. Hierdoor is de oversteekbaarheid van de Westfriesdijk/N239 op deze locatie beperkt. De fietsoversteek over de Alkmaarseweg is onveilig voor fietsers, omdat een vluchtheuvel in het midden van de weg ontbreekt.

Het zicht voor het gemotoriseerde verkeer op de Westfriesedijk/N239 is ter hoogte van de bestaande kruising met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg beperkt. De Westfriesedijk/N239 loopt ter hoogte van de aansluiting met de Zuiderzeestraat in een flauwe bocht. Door het ontbreken middengeleiders ter hoogte van de bestaande kruising, valt het kruispunt niet op. Ook is de snelheid van het autoverkeer ter hoogte van de kruising vaak hoog. Door het ontbreken van middengeleiders kunnen fietsers niet veilig oversteken.

De provincie Noord-Holland is voornemens de verkeersveiligheid van de N239 tussen Aartswoud en Winkel te verhogen. Daartoe wordt naast de uitvoering van regulier groot onderhoud, de N239 op een aantal punten heringericht. Deze herinrichting is erop gericht om de verkeersveiligheid op en langs de weg verder te verbeteren en de doorstroming en leefbaarheid in het gebied te waarborgen.

Ter hoogte van de kruising van de N239 met de Langereis/Westfriesedijk wordt een rotonde gerealiseerd met aparte fietsstroken.

De bestaande brug over de Ringsloot wordt uitgebreid met een aparte fietsbrug om de veiligheid voor de fietsers te verhogen.

De kruising van de Alkmaarseweg met de Westfriesedijk/N239 zal deels worden gereconstrueerd vanwege de aanpassing van fietsoversteken. De fietsoversteek over de Alkmaarseweg wordt uitgevoerd met een vluchtheuvel en de fietsoversteek over de Westfriesedijk/N239 wordt verbeterd door het fietspad met twee stroken aan te laten takken op de Westfriesedijk/N239.

De kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg wordt uitgevoerd als rotonde met aparte fietsstroken. Hierdoor wordt de snelheid ter plaatse van de kruising verlaagd en wordt het oversteken voor fietsers verbeterd.

Dit onteigeningsverzoek heeft betrekking op twee van deze her in te richten gedeelten. De reconstructie van de kruisingen van de N239 met Langereis/Westfriesedijk (deel 1) en van de Westfriesedijk/N239 met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg (deel 2).

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de provincie Noord-Holland de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de provincie Noord-Holland een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanbesteding van de werkzaamheden in april 2021 is afgerond. In het tweede kwartaal van 2021 starten de voorbereidende werkzaamheden en in juli 2021 gaan de feitelijke werkzaamheden van start. Eind 2023 zijn de werkzaamheden afgerond. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van de verkeersveiligheid en de verbetering van de infrastructuur noodzakelijk worden geacht dat de provincie Noord-Holland de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de provincie Noord-Holland tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 1 april 2021 nr. RWS-2021/8588, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van gedeputeerde staten van Noord-Holland bij brief van 16 december 2020, kenmerk 1513789/1537348;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 12 mei 2021, no. W17.21.0102/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat 14 juni 2021, nr. RWS-2021/17207, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de reconstructie van de provinciale weg N239, de gedeelten vanaf de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Langereis van km. 15.500 tot km. 15.826 (deel 1) en de kruising van de Westfriesedijk/N239 met de Zuiderzeestraat/Koggenrandweg van km. 17.176 tot km. 17.453 (deel 2), met bijkomende werken, ten name van de provincie Noord-Holland ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken in de gemeenten Opmeer en Hollands-Kroon aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeenten Opmeer en Hollands-Kroon en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 18 juni 2021

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Herinrichting N239

VERZOEKENDE INSTANTIE: Provincie Noord-Holland

 

Kadastraal bekend als gemeente Niedorp

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

1.1

1.2

1.399

91

56.930

D 477

½ eigendom: Adriana Commerina Kranenburg, Nieuwe Niedorp

½ eigendom: Reinier Stephanus van der Hulst, Nieuwe Niedorp

       

Betrokken samenwerkingsverband:

R.S. van der Hulst en A.C. Kranenburg, Nieuwe Niedorp

Naar boven