Provincie Groningen - Bekendmaking van (tijdelijke) tijdelijke aanwijzing ex artikel 9a jo. 5 Wet voorkeursrecht gemeenten - uitbreiding Eemshaven in de gemeente Het Hogeland

Logo Groningen

Bekendmaking van (tijdelijke) aanwijzing ex artikel 9a jo. 5 Wet voorkeursrecht gemeenten voor de uitbreiding Eemshaven in de gemeente Het Hogeland.

Tijdelijke aanwijzing

Provinciale Staten van de provincie Groningen maken bekend dat zij op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), ten behoeve van de uitbreiding van de Eemshaven, op 30 juni 2021 hebben besloten om op grond van artikel 9a juncto 5 Wvg percelen aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn.

De aangewezen gronden zijn gelegen ten zuiden van het bestaande havengebied van de Eemshaven en nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastraal overzicht en de perceelslijst. Aan de gronden wordt een niet-agrarische functie toegedacht en het gebruik van de gronden wijkt af van de toegedachte bestemming.

Met het besluit van Provinciale Staten is de aanwijzing, waartoe het college van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 9a juncto 6 van de Wvg op 6 april 2021 heeft besloten, binnen de wettelijke termijn van drie maanden bestendigd.

Gevolgen

Het besluit van Provinciale Staten heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wvg van toepassing is. Eigenaren of beperkt gerechtigden van aangewezen gronden moeten, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen overdragen, dit eerst aan de provincie te koop aanbieden. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen over de inhoud van het besluit en de gevolgen daarvan afzonderlijk bericht.

Ter inzagelegging

Het besluit van Provinciale Staten tot (tijdelijke) aanwijzing ligt tezamen met de bijbehorende stukken met ingang van 3 juli 2021 gedurende 6 weken, tot en met vrijdag 13 augustus 2021, ter inzage bij: • de gemeente Het Hogeland, na telefonische afspraak, op maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur en op vrijdagochtend van 8.00 uur tot 12.00 uur, bij de publieksbalie te Winsum aan de Hoofdstraat W 70, alsmede op dinsdag en donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur bij de publieksbalie te Uithuizen aan de Hoofdstraat-West 1. In verband met de COVID-19-maatregelen wordt u verzocht vooraf telefonisch een afspraak te maken via het telefoonnummer: 088 - 345 88 88; • de provincie, op het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 te Groningen, kamer D319, van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren, en na telefonische afspraak, telefoon 050-3164604, de heer L. Kuipers.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen het besluit tot aanwijzing staat bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van het besluit in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij: Provinciale Staten van de provincie Groningen, postbus 610, 9700 AP Groningen. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • a.

    de naam en het adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Als een bezwaarschrift is ingediend kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Indien belanghebbenden bezwaar hebben gemaakt tegen het besluit van Gedeputeerde Staten als bedoeld in artikel 9a juncto 6 Wvg, hoeven zij niet opnieuw een bezwaarschrift in te dienen. Het bezwaar tegen het besluit van Gedeputeerde Staten wordt thans, op grond van artikel 6, lid 3 van de Wvg, geacht te zijn gericht tegen het besluit van Provinciale Staten.

Inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met heer L. Kuipers via het telefoonnummer 050-316 4604.

Naar boven